Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když dva dělají totéž, není to totéž – dvě demonstrace 17.11. 2010

Nejsem a nikdy jsem nebyla demonstrující ani demonstrační typ. Možná to je trochu zapříčiněno určitým cynismem, který se do mých postojů promítá, a možná taky tím, že mám prostě dojem, že demonstrace stejně ničemu příliš nepomůže. Nicméně dnešní den byl trochu výjimkou.

Byla jsem totiž hned na dvou demonstracích, které se od sebe ovšem diametrálně lišily. Tou první byl pochod proti zavádění školného na vysokých školách, a druhá o poznání masovější akce na Václavském náměstí na protest proti koalici ODS a ČSSD na magistrátu Prahy. Spíš než demonstrující v pravém slova smyslu jsem ale byla pozorovatelkou a nemohla jsem se ubránit jistému srovnání.

Intelektuální sucho a povadlé transparenty

Demonstrace a pochod proti komercializaci školství měl začít ve 12 hodin na Palackého náměstí. Postávaly tu sice hloučky studentů, zpovzdálí pozorovaných policisty, nicméně nic reálného se ve dvanáct hodin nedělo. Jak jsem vyslechla z hovoru dvou účastníků, mezi demonstranty se objevila i skupinka Mladých komunistů s odznáčky se srpem a kladivem, a Socialistické solidarity, s nimiž ovšem demonstrující nechtěli mít nic společného. Organizátoři s nimi chvíli vyjednávali a pak se chopili slova. Pokud jste zrovna patřili ke skupince, která nebyla bezprostředně přilepená k řečníkům, slyšeli jste jen málo nebo nic. I to málo a nic ovšem bylo, minimálně okem nezkušené a nedemonstrující studentky, trochu suché. Organizátoři jako by se snažili už tak přesvědčené publikum, které dorazilo, přesvědčit o tom, proč má tato demonstrace cenu. A v případě, že padají slova jako „diskurs“, projev se stane trochu přeintelektualizovaný. V chladném podzimním poledni se začali přítomní trochu ošívat a bylo jasné, že už by raději vyšli, než poslouchali přece jen trochu dlouhý projev.

Zástup se dal reálně na pochod, ale i z jeho samotného poněkud chaotického a neplynulého postupování vpřed bylo jasné, že průvod sám nemá příliš jasného klasického lídra. Transparentů sice nebylo zrovna málo, ale až na pár zářných výjimek nebyly příliš valné kvality – časem se karton začal jednoduše ohýbat a lámat.

K poměrně zajímavé situaci došlo zhruba na Václavském náměstí, kdy se jeden z transparentů – se školným a reformou nesouvisející ostře protihavlovský a protidemokratický slogan – snažila skupinka studentů zakrýt těmi svými. „Nechtěli jsme, aby to vypadalo, jako že k nám ten člověk patří,“ řekl potom Václav, student Filozofické fakulty UK a jeden z demonstrujících. Nastala strkanice mezi majitelem problematického transparentu a studenty, která vyústila v to, že byl právě starší muž nesoucí transparent antikonfliktním týmem oddělen od davu. Cestou byl průvod několikrát zastaven a organizátory byl pronesen temně futuristický příspěvek na téma, které kulturní a vzdělávací instituce – od Národního divadla až po Karolinum - byly v budoucnosti „škrtnuty“. To mělo být demonstrováno umístěním papírového řetězu na tu či onu budovu.

Čas od času se z davu začala ozývat hesla typu „My se škrtnout nedáme“ či „Školné ne“ – faktem ale bylo, že větší odezvu našly jen na malou chvíli. Nicméně svou cestou dav narůstal a při příchodu před budovu Filozofické fakulty na Palachově náměstí už by se o něm dalo říct, že se stal skutečným odosobněným davem ovládaným hlavně emocemi, jak to popisuje ve své Psychologii davu Gustav Le Bon. Když tohoto stavu ovšem dosáhl, svůj pochod ukončil. Není nezajímavé, že akce se účastnil i bývalý ministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Příliš malý reproduktor a učebnice práce s davem

Druhou demonstrací byla krátká, ale o to intenzivnější záležitost na Václavském náměstí. Iniciativa Vyměňte politiky svolala demonstraci na protest proti koalici ČSSD a ODS na pražském magistrátu a měla velký ohlas. Na Václavském náměstí, „pod koněm“ se shromáždilo tisíc až dva tisíce lidí (zaleží na zdroji odhadu – viděla jsem i údaj 10 tisíc :-) ), nespokojených s tímto krokem komunálních politiků. Na rozdíl od dřívější demonstrace se zde sešli příslušníci snad všech generací – studenti, střední generace i ta straší. Nechybělo ani několik známých osobností – zahlédla jsem třeba herce moderátora Jana Krause. Zásadní věcí, která se organizátorům tak úplně nepovedla, byly příliš malé reproduktory. Stála jsem osobně snad 50 metrů od nich, a přesto jsem přes ševel davu neslyšela zřetelně víc než některá provolávaná hesla.

Organizátoři si však zaslouží pochvalu za práci s davem – sugestivní otázky o nespokojenosti s „podrazem a rozkrádáním“, s koaličním vyjednáváním, na které se dalo odpovědět „ano“ či „ne“ vyvolávaly u přítomných bouřlivý ohlas. Podobně hlasitě a synchronně se ozývalo i skandování „Hanba“ či „Praha není Palermo.“ Co se týče transparentů, jejich tvůrci si dali záležet – vedle prostých (leč účinných) „Defenestraci!“, „Takhle jsme nevolili“ a „Tohle smrdí“se tu objevil například citát z Čapka: „Proč se k tomuto handlu angažují hlasovací komedie.“ či téměř básnické „Proti krachu, proti schodku volili jsme Topku. Nechceme na radnici prolhanou koalici.“ Organizátoři vyzývali i ke kontrole lidí nad politiky samými prostřednictvím účasti na zasedání zastupitelstva i prezentaci jejich vlastních občanských názorů zde. To ale ne vždycky jednací řád radnice umožňuje. Dále byl několikrát vznesen jasný požadavek ke zopakování voleb kvůli kontroverznímu rozdělení pražských volebních obvodů.

Jako na všech podobných akcích se i zde objevilo několik skupinek prosazujících své zájmy odlišné od tématu demonstrace (legalizace konopí či proti raketovým základnám) nebo, jako nejmenovaný pražský taxikář na kapotě svého auta, prostě jen provolávající své názory na veřejnosti. „Vždycky se na akci jako je tahle, najde nějakej magor,“ konstatoval jeden z přihlížejících. Faktem ale bylo, že i několik desítek minut po ukončení oficiálních proslovů organizátorů se na Václaváku velká část lidí i skupinek zdržovala i nadále, mávala vlajkami i transparenty nebo prostě jen diskutovala svou rozhořčenost nad nastalou situací se svými známými.

 

Na jedné straně to byl spíše komornější pochod nespokojených studentů a na straně druhé masová doslova „všelidová“ akce na Václaváku. Obě vzbudily ohlas, ale je otázkou, zda dost velký, aby to celé, jak by řekl pragmatik „k něčemu bylo“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Kňapová | středa 17.11.2010 23:00 | karma článku: 12,78 | přečteno: 1385x
  • Další články autora

Kateřina Kňapová

Hříchy ministra Drábka

Volební víkend je za námi a mimo jiné skončil, až na čestné výjimky, porážkou stran vládní koalice. Ve zděšení či údivem nad vítězstvím „rudo-oranžové“ fronty v krajích však můžou snadno zaniknout právě hříchy některých představitelů stávající vlády.

15.10.2012 v 10:05 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Varování: Selhání státu může způsobit smrt

Lidé umírají na otravu methylkoholem, ČR stojí na pokraji mezinárodního skandálu a státní rozpočet přichází o desítky milionů korun. Premiér i prezident se zmohli jen na bezbarvá, až příliš konkrétní vyjádření o prohibici či nových kolcích. A kde je česká veřejnost?

20.9.2012 v 14:30 | Karma: 40,48 | Přečteno: 4787x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Homo decens - O slušných lidech

Jejich přesné počty nejsou známy, ale ve chvíli, kdy mají pocit, že je nějakým způsobem narušen jejich jinak poklidný a nomální život, neváhají svou slušnost veřejně deklarovat. O slušných lidech hovoří i politici, ale jen ve chvíli, kdy zájem těchto slušných lidí narušen zájmem politických oponentů. Kdo jsou slušní lidé?

25.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,43 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Není sex jako sex

Sex patří do soukromí, rozhodně ne na veřejnost. Je to jen pár dní, co konzervativně smýšlející spoluobčané a osobnosti veřejného života málem omdlévali a ostentativně se bouřili kvůli pochodu gayů a leseb (a nejen jich) na Prague Pride. Poukazovali často na to, že se jedná o propagaci nebezpečného rozvolněného, nezodpovědného a nedůstojného životního stylu. Když pozoruji dění kolem sexuální aféry lékaře Jaroslava Bartáka, na nějž hned několik jeho asistentek podalo trestní oznámení kvůli bití a znásilnění, říkám si, kde jsou oni moralisté teď.

24.8.2011 v 12:33 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Odlišnost a pštrosí strategie

Malým dětem se říká, že když se pštros bojí, strčí hlavu do písku a protože sám nic nevidí, myslí si, že je neviditelný i pro okolí. Tenhle pštrosí stereotyp mi připomíná argumentace odpůrců v posledních dnech velmi často skloňovaného pochodu Prague Pride, respektive jeho záštity, o níž se postaral pražský primátor Svoboda. Ale netýká se jenom té.

11.8.2011 v 14:25 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Jsem studentka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, která ráda komentuje aktuální dění i společnost jako takovou.