Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Homo decens - O slušných lidech

Jejich přesné počty nejsou známy, ale ve chvíli, kdy mají pocit, že je nějakým způsobem narušen jejich jinak poklidný a nomální život, neváhají svou slušnost veřejně deklarovat. O slušných lidech hovoří i politici, ale jen ve chvíli, kdy zájem těchto slušných lidí narušen zájmem politických oponentů. Kdo jsou slušní lidé?

Slušný člověk je rozhodně člověk pracující – mnohdy ne příliš rád, ale pracuje, neboť je to nutné a navíc se to sluší. Slušný pracující člověk samozřejmě řádně odvádí daně, což mu dává právo na to se velmi hlasitě rozčilovat nad tím, co za pitomosti se z „jeho“ daní platí.

Slušný člověk nemá rád ty, kteří nepracují, a zejména ty, o nichž si myslí, že nepracují z vlastní vůle. Hovoří o nich plošně jako o parazitech na sociálních dávkách a jedinou příčinu jejich situace vidí ve „štědrém sociálním systému“. Tento argument je schopný po některých politicích i „opinion leaderech“ třeba v hospodě papouškovat do zemdlení, aniž by se zamýšlel nad příčinami dalšími, třeba strukturálními. Nepracující vadí slušnému člověku více, než ti, kteří pracují, mají ale na svědomí daňové úniky i další ekonomickou kriminalitu. Ti prý totiž státu na daních odvádí aspoň něco, a s korupcí jako národní zvyklostí slušný člověk s pokrčením rameny doprovázeným brilantním argumentem, že „se krade všude“, počítá.

Slušný člověk se pravidelně účastní voleb, rozhodně ale nevolí komunisty. Politická aktivita mnohdy vhozením lístku do urny končí, přesně v duchu nejlepších tradic české politické kultury. Slušný člověk považuje oblast politiky obecně za velmi neslušnou a proto s ní nechce mít raději společného nic víc, než ony volby. Přestože považuje politiku za nemravnou zónu, má dojem, že dělat proti tomu něco jiného než volit, nemá smysl. Slušnému člověku přijde nepochopitelné zpochybňovat kroky politické reprezentace, protože byla přece zvolena v demokratických volbách. Pokud se s ním náhodou setkáte, jak prochází kolem nějakého protestního shromáždění, které se ho vůbec netýká, dost možná bude mít v očích nechápavý či lehce pohrdavý výraz.

Slušný člověk se úzkostlivě stará o pohodlí a dobro své, případně pohodlí a dobro své rodiny. Pokud však někdo nebo něco toto pohodlí naruší, neváhá obrátit svůj hněv proti všem, které považuje za viníky. V takovém případě má slušný člověk rád rychlá a definitivní řešení, velmi často bez ohledu na to, kdo je nabízí. Není to tak dávno, kdy v romské ubytovně ve Varnsdorfu pochodoval po boku lidí sympatizujících s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti dav slušných lidí.

Slušný člověk je alergický na omezování svobody – zejména své vlastní – a je rovněž velmi citlivý v otázce nespravedlnosti – pokud je páchána na něm. Omezování svobody a nespravedlnost, která se netýká slušného člověka, přece neexistuje.

Slušný člověk obvykle řeší věci s rozvahou a používá svůj zdravý (někdy až selský) rozum. Co odporuje zdravému, či selskému rozumu, je z hlediska slušného člověka nepochopitelné a zcela jistě naprosto zbytečné. Zdravý a selský rozum přece vždycky používá úplně logickou a přesvědčivou argumentaci. A proč je ta argumentace tak logická a přesvědčivá? No přece proto, že „jim mluví z duše“ a jen potvrzuje to, co si dávno myslí. Všechny názory a myšlenky, byť předsudečné nebo stereotypní, se rázem stanou neoddiskutovatelnou pravdou, když nám je potvrdí zdravý selský rozum.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kňapová | neděle 25.9.2011 15:15 | karma článku: 14,43 | přečteno: 1119x
  • Další články autora

Kateřina Kňapová

Hříchy ministra Drábka

Volební víkend je za námi a mimo jiné skončil, až na čestné výjimky, porážkou stran vládní koalice. Ve zděšení či údivem nad vítězstvím „rudo-oranžové“ fronty v krajích však můžou snadno zaniknout právě hříchy některých představitelů stávající vlády.

15.10.2012 v 10:05 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Varování: Selhání státu může způsobit smrt

Lidé umírají na otravu methylkoholem, ČR stojí na pokraji mezinárodního skandálu a státní rozpočet přichází o desítky milionů korun. Premiér i prezident se zmohli jen na bezbarvá, až příliš konkrétní vyjádření o prohibici či nových kolcích. A kde je česká veřejnost?

20.9.2012 v 14:30 | Karma: 40,48 | Přečteno: 4787x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Není sex jako sex

Sex patří do soukromí, rozhodně ne na veřejnost. Je to jen pár dní, co konzervativně smýšlející spoluobčané a osobnosti veřejného života málem omdlévali a ostentativně se bouřili kvůli pochodu gayů a leseb (a nejen jich) na Prague Pride. Poukazovali často na to, že se jedná o propagaci nebezpečného rozvolněného, nezodpovědného a nedůstojného životního stylu. Když pozoruji dění kolem sexuální aféry lékaře Jaroslava Bartáka, na nějž hned několik jeho asistentek podalo trestní oznámení kvůli bití a znásilnění, říkám si, kde jsou oni moralisté teď.

24.8.2011 v 12:33 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Odlišnost a pštrosí strategie

Malým dětem se říká, že když se pštros bojí, strčí hlavu do písku a protože sám nic nevidí, myslí si, že je neviditelný i pro okolí. Tenhle pštrosí stereotyp mi připomíná argumentace odpůrců v posledních dnech velmi často skloňovaného pochodu Prague Pride, respektive jeho záštity, o níž se postaral pražský primátor Svoboda. Ale netýká se jenom té.

11.8.2011 v 14:25 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Svoboda sprostoty?

Když si tak pročítám titulky některých článků i články samotné, zejména s politickou tématikou, přemýšlím nad tím, jak asi chápou jejich autoři pojem svobody slova.

3.8.2011 v 8:47 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Jsem studentka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, která ráda komentuje aktuální dění i společnost jako takovou.