Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Express yourself! A to hned!

Občas čítávám články, ve kterých si kdejaký stylista nebo stylistka stěžuje na to, že Češi se oblékají šedě, nenápadně a naprosto antioriginálně. Moje kamarádky dávají na facebook odkazy na zahraniční internetové obchody z oblečením, jistý nejmenovaný český portál přetéká vlastnoručně vyráběným oblečením či doplňky všeho druhu...a já přemýšlím nad tím, kdy se z "Express yourself!" (Vyjádři se) stane společenský imperativ.

Nemám v úmyslu s výroky stylistů nějak polemizovat.

V souvislosti s jejich tvrzením si ale vybavím další větičku, která charakterizuje módu jako jeden ze způsobů vyjádření názoru, podtržení osobnosti a také svébytné umění - a to svobodným způsobem.

I přes to se móda a oblékání stává předmětem posuzování a v případě tzv. "dress code" v některých firmách dokonce příkazem. Ať už na ulici, mezi známými nebo na pracovišti jsme pro svůj zevnějšek hodnoceni. Troufám si tvrdit, že známé "Šaty dělají člověka." se v dnešní době stává čím dál pravdivějším.

Jak tak přemítám nad množícími se články o nevkusu, šedosti a masovostí Čechů v oblékání - a to nemyslím jen generaci, která za minulého režimu vyrůstala v akutním nedostatku jiného než masového oblečení, ale i tu, kterou denně potkávám s uniformně vyžehlenými vlasy, obřími brýlemi, v tom samém tílku z NewYorkeru a těmi samými úzkými džínami, které sluší snad jen kostrám - začínám mít čím dál silnější dojem, že v ulicích vystřídá šedivou masu masa barevná a za každou cenu originální.

Nikomu nechci upírat právo na originalitu, stejně tak ale nechci nikomu upírat právo na to obléknout se podle svého, byť pro stylistky a stylisty možná nudného a šedivého, vkusu.

Přemýšlela jsem nad tím, jak bych asi byla ohodnocena já. Se svou láskou k jednoduché barevnosti založené na černé a bílé s akcenty jiných barev, elegantním, skoro kostýmkovém způsobu oblékání a decentními šperky bych asi slyšela verdikt, že jsem na svůj věk až příliš usedlá. Možná je to pravda - včera jsem si koupila černobílé šaty jak pro "zoufalou ženu v domácnosti". Jenže mě nezajímá názor stylisty, a upřímně byly by mi z velké části jedno i pohledy kolemjdoucích - tohle je totiž můj způsob oblékání a líbí se mi.

Pokud se chceme v módě naučit nebát projevit svůj individuální vkus, stejně tak pak můžeme od ostatních požadovat respekt k naší svobodě vyjádření.

Pokud má být móda (a myslím tím hlavně tu, kterou oblékáme mimo zaměstnání) otázkou svobodného vyjádření vlastní osobnosti, nemůžeme nikomu nakazovat, jak by se měl nebo neměl oblékat, a ani to, že by prostě měl být originální.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Kňapová | středa 18.8.2010 14:56 | karma článku: 15,80 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Kateřina Kňapová

Hříchy ministra Drábka

Volební víkend je za námi a mimo jiné skončil, až na čestné výjimky, porážkou stran vládní koalice. Ve zděšení či údivem nad vítězstvím „rudo-oranžové“ fronty v krajích však můžou snadno zaniknout právě hříchy některých představitelů stávající vlády.

15.10.2012 v 10:05 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Varování: Selhání státu může způsobit smrt

Lidé umírají na otravu methylkoholem, ČR stojí na pokraji mezinárodního skandálu a státní rozpočet přichází o desítky milionů korun. Premiér i prezident se zmohli jen na bezbarvá, až příliš konkrétní vyjádření o prohibici či nových kolcích. A kde je česká veřejnost?

20.9.2012 v 14:30 | Karma: 40,48 | Přečteno: 4787x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Homo decens - O slušných lidech

Jejich přesné počty nejsou známy, ale ve chvíli, kdy mají pocit, že je nějakým způsobem narušen jejich jinak poklidný a nomální život, neváhají svou slušnost veřejně deklarovat. O slušných lidech hovoří i politici, ale jen ve chvíli, kdy zájem těchto slušných lidí narušen zájmem politických oponentů. Kdo jsou slušní lidé?

25.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,43 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Není sex jako sex

Sex patří do soukromí, rozhodně ne na veřejnost. Je to jen pár dní, co konzervativně smýšlející spoluobčané a osobnosti veřejného života málem omdlévali a ostentativně se bouřili kvůli pochodu gayů a leseb (a nejen jich) na Prague Pride. Poukazovali často na to, že se jedná o propagaci nebezpečného rozvolněného, nezodpovědného a nedůstojného životního stylu. Když pozoruji dění kolem sexuální aféry lékaře Jaroslava Bartáka, na nějž hned několik jeho asistentek podalo trestní oznámení kvůli bití a znásilnění, říkám si, kde jsou oni moralisté teď.

24.8.2011 v 12:33 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Odlišnost a pštrosí strategie

Malým dětem se říká, že když se pštros bojí, strčí hlavu do písku a protože sám nic nevidí, myslí si, že je neviditelný i pro okolí. Tenhle pštrosí stereotyp mi připomíná argumentace odpůrců v posledních dnech velmi často skloňovaného pochodu Prague Pride, respektive jeho záštity, o níž se postaral pražský primátor Svoboda. Ale netýká se jenom té.

11.8.2011 v 14:25 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Jsem studentka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, která ráda komentuje aktuální dění i společnost jako takovou.