Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neskutečný propadák České televize

Osmý díl s názvem Lada Lazarová uzavřel seriál To se vysvětlí, soudruzi!, kterému před jeho premiérou 3. března předcházely mimořádné přísliby.

Což výstižně na iDnes komentoval titulek recenze [1] Mirky Spáčilové: Už se to vysvětlilo, soudruzi! Ale žádná sláva to nebyla. Přičemž například titulek recenze Milana Rozšafného odhalil [2] pověstné císařovy nové šaty, servírované nám tvůrci seriálu, už po odvysílání prvního dílu: Tohle nevysvětlí ani soudruzi. Zmatený seriál České televize marně hledá humor i záhady. Tvůrci totiž divákům slibovali návaznost na legendární projekty z česko-německé koprodukce ve stylu Návštěvníků, k čemuž také poznamenali, že si po konci natáčení první řady seriálu uschovali dekorace pro jeho pokračování, tedy pro druhou řadu, ve které nás opět zavedou do Ústavu paranormálních jevů.

Odvysílaná osmidílná série z koprodukce České televize a německé ZDF se podle některých novinářů měla zhlédnout v nestárnoucích, u nás značně populárních Aktech X. Ve skutečnosti se však tvůrci tohoto seriálu inspirovali především televizním seriálem OVNI(s), v angličtině UFO(s), kde první i druhá série (Francie/Belgie 2021–2022) měly každá 12 epizod. Dokonce i určitý předobraz skeptického vyšetřovatele Davida Zajíce ze Soudruhů, v podání Jiřího Macháčka (který však paradoxně považuje levitaci dcery za něco přirozeného), ve francouzském seriálu OVNI(s) najdeme v podobě zprvu skeptického inženýra Didiera Mathurea, přeřazeného po tom, co jeho raketa explodovala při startu, do ústavu GEPAN, zabývajícího se výzkumem záhadných jevů, především pak fenoménu UFO, tedy neidentifikovaných létajících objektů:

Přičemž v případě OVNI(s) jde o skutečně povedený, zábavný i lehce bizarní žánrový mix, oscilující mezi mysteriózní sci-fi komedií a thrillerem, jehož děj je zasazen do reálného období francouzských sedmdesátek a působení institutu GEPAN. Seriál měl velký ohlas u diváků nejen ve Francii, ale i v Německu a Rakousku. Za úspěchem seriálu OVNI(s) stojí skupina CANAL+, která je dnes aktivní ve více než 50 zemích a se společnostmi Studiocanal a Kino Swiat je evropským lídrem v produkci, akvizici a distribuci celovečerních filmů a televizních seriálů.

Naproti tomu z údajného sci-fi seriálu To se vysvětlí soudruzi!, kdy se mělo jednat o nový hit České televize, se vyloupl nevídaný propadák, v nejrůznějších diskusích diváků zhusta kritizovaný. A to i přes snahy do diskusí se zapojujících přátel tvůrců seriálu, ale i příznivců několika zde vystupujících herců, co zpravidla prohlašovali, že jim se naopak seriál líbí, neboť je plný skvělých nápadů a humoru. A když pak po prvních dílech přišel velký propad jeho sledovanosti, trvali na tom, že i když „není pro každého“, je tento seriál báječný a těší se na jeho pokračování.

Ovšem ryze český, skutečně humorný sci-fi seriál u nás už vznikl. A to jako pětidílný sitcom Kosmo, líčící let českých kosmonautů na Měsíc, co měl být financován z dotací Evropské unie, ve skutečnosti však, jak se ukázalo, záhy vytunelovaných. Ten byl v České televizi uveden na podzim roku 2016 a následně pak nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší dramatický seriál. Jenže vyvolal nelibost některých našich politiků (například postava sponzora této mise odkazovala na majitele Agrofertu) a tak se za ním poměrně brzy, jak se u nás říká, zavřela voda. Zde pro ty, kdo politicky nekorektní Kosmo neviděli, alespoň malá ochutnávka z milovníky humoru dodnes vzpomínaného startu rakety z kosmodromu Cajkonur:

Rozhodně však není pravda, že měl v Polsku a na Slovensku tento sitcom vyvolávat nelibost po tom, co v některých dílech vystupovali Poláci či Slováci. Opak byl pravdou. Diváci v Polsku i na Slovensku, co měli možnost sitcom shlédnout, se tak jako diváci v Česku u obrazovek televizorů a monitorů jejich počítačů vesměs bavili. O čemž svědčila řada jejich nadšených příspěvků na sociálních sítích, ale i jimi sdílené ukázky ze seriálu. Nakonec posuďte sami, zde jedna z nich, dnes už legendární scéna s Poláky:

Zde ještě pro úplnost pasáž, ve které při volání českých kosmonautů po záchraně byl na slovenském ústředí zastižen jen vrátný, který se při hovoru s návštěvníky slovenského modulu řídí manuálem:

Česká televize lobbuje za zvýšení koncesionářských poplatků a pokud taková změna legislativním procesem letos neprojde, hrozí její vedení bolestnými úsporami. Přičemž ČT již některé plánované projekty ruší a generální ředitel Jan Souček prohlásil, že bude muset ČT pracovat na rozpočtové variantě, které říká Armagedon, což je radikální propad výroby České televize od ledna roku 2025, kdy se úspory mohou dotknout až třetiny výroby. K čemuž ještě dodal [3]: „Ve chvíli, kdy nevyrábíte dostatek vlastní premiérové tvorby, tak můžete postupovat cestou, kterou jdou komerční televize. To znamená o to víc nakupovat zahraničních pořadů, ta cena nákupů je zlomková oproti tomu, když ten pořad vyrábíte v premiéře.“

A tak se třeba ve vysílání ČT v rámci této strategie, namísto vyprodukovaného dalšího propadáku, konečně objeví seriál OVNI(s). A jestliže se při nákupu zahraničních pořadů tomuto seriálu Česká televize vyhne, je tu ještě možnost reprízy vlastního pořadu. Tedy odvysílání minisérie Kosmo, která po pět večerů diváky, na rozdíl od seriálu To se vysvětlí, soudruzi!, určitě pobaví.

Odkazy na původní zdroj:

[1] https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/televizionar-to-se-vysvetli-soudruzi.A240416_090913_filmvideo_spm

[2] https://avmania.zive.cz/tohle-nevysvetli-ani-soudruzi-zmateny-serial-ceske-televize-marne-hleda-humor-i-zahady-recenze

[3] https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-zadna-bozena-nebo-devadesatky-priblizuje-reditel-ct-usporny-rozpocet-249685

Autor: Karel Wágner | úterý 7.5.2024 9:09 | karma článku: 18,73 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,42 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 948x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 20,70
  • Průměrná čtenost 2414x
příležitostný publicista