Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vývojový fatalismus - co to je?

Vlastimil Podracký (dále jen "VP") se ve svých textech zmiňuje o vývojovém fatalismu. Tento termín mne zaujal natolik, že jsem na jeho dešifrování zaangažoval gúgl. Leč marně - kromě odkazů na články VP jsem našel pouze jeden další, a ten nefungoval. Ve svém článku Těžké časy liberálů nařkl VP z tohoto nešvaru V. Klause, na což jsem reagoval (viz). V dalším článku Těžký život levicových apologetů mluví VP mimo jiné o řešení budoucnosti. Článek mi vcelku konvenuje, nicméně si zašťourám.

Vždycky jsem si myslel, že budoucnost se neřeší, ta prostě přichází. Ale nebazírujme na slovíčkách: samozřejmě jde o to, abychom se v budoucnosti neztratili. Tady nám vyvstává řada možností. Kupodivu VP nachází pouze dvě: "...v postoji k řešení budoucnosti je možno obecně vysledovat dva různé přístupy: Jedním z nich je vývojový fatalismus, tedy vědomé odmítání cokoliv řešit a ponechávání vývoje samovolnosti. ..... Druhým přístupem je odhodlanost ekologické levice, ....vývoj ovlivňovat, tedy hlavně zabránit ničení biosféry planety".

Nevím, zda má VP vizionářskou troubu, ale jeho odhad problémů budoucnosti mi připadá velmi omezený. Opravdu nás bude zajímat HLAVNĚ biosféra? Zajímavá bude, mrška jedna, vždycky, ale pokud ji bude ničit pouze lidstvo a pouze mírovými prostředky, nebude to ta nejhorší varianta. Dobře roztopená trouba dá jistě velkou škálu hrozeb i příslibů.

Pro začátek se však přidržme zúženého pohledu VP. Na co spoléhá vývojový fatalista ve vývoji životního prostředí? Existuje diagram, zvaný Kuznetsova křivka, který dokáže pravověrnému fatalistovi udržet koutky úst zdvižené. Simon Kuznets našel vztah mezi výší důchodu na hlavu a zátěží životního prostředí. Ty nejubožejší společnosti toho příliš nepokazí. Jakmile však začnou zvedat hlavu vzhůru a se zalíbením hledět na dýmající komíny nových továren, příroda zaúpí. Exkrementy průmyslu sice ničí životní prostředí, ale na druhé straně se zvedá životní úroveň země. Samozřejmě ne rovnoměrně, někdo bude bohatší, jiný zůstane chuďasem. Ale celkově životní úroveň roste a lidé si začínají všímat svého okolí. Na komíny se přidělají filtry, dým elektráren se odsiřuje, budují se čističky odpadních vod. Kuznetsova křivka poklesá až prakticky k nule. K bodu zvratu pravděpodobně dospívá Čína, což je asi největší znečišťovatel. Čína dokonce, zdá se, přistoupila i na euroatlantickou hru na globální oteplování a antropogenní vliv na něj. Být Prvním z Číňanů, tak prohlásím, že globální oteplování je papírový tygr a že to je názor půldruhé miliardy Číňanů. Nestalo se. Čína si to asi zatím nechce s nikým rozházet a dbá o své image.

Ekologický levičák naproti tomu bude dělat, co je v jeho silách, pro dobro biosféry. Levičáci socialističtí také měli na svém štítu Dobro, ovšem dobro Člověka. Ať už to byli socialisté nacionální nebo inernacionální, málo vděku se za své úsilí dočkali. Vyčítá se jim dokonce genocida! A oni to mysleli s lidmi tak dobře! Koncentrační tábory i Gulag byly vlastně převýchovnými institucemi, které měly své svěřence přetransformovat do podoby vhodné pro člověka budoucnosti.

Podobně i levičákům ekologickým, kteří zase horují pro Dobro Přírody, se vyčítá, že jejich ušlechtilé aktivity vedou často nikoli k záchraně, ale k decimaci přírody (například likvidace pralesů kvůli rostlinám na biopaliva). To, že jejich velkolepé úsilí působí také proti lidem, kterým zdražuje (nejenom) potraviny, se jaksi nemůže počítat: uvědomme si, že jim jde především o dobro přírody, lidé jsou považováni víceméně za škůdce narušující přírodní harmonii.

Zkusme se podívat vstříc budoucnosti tak, abychom nebyli nařčeni nikým z vývojového fatalismu. K tomu je třeba vytipovat největší hrozby a navrhnout postup k jejich odvrácení nebo aspoň minimalizaci. Nebude to jednoduché. Myslím, že ty největší maléry přicházely poměrně neočekávaně.  Zcela samozřejmé je to u katastrof přírodních. U těch ale činíme pokroky, možná budeme schopni predikovat s dostatečným předstihem výbuchy sopek, snad zemětřesení, dopad asteroidu na Zemi a některé další. Na ty predikované se můžeme připravit. Evakuační plány, stavba hrází, různá technická opatření. Celkově platí, že nevíce pomoci může stát s největším ekonomickým potenciálem. Tak se bere jako samozřejmé, že v první linii nastupují pravidelně na pomoc Spojené Státy, ten nenáviděný policajt. Takto bude zanedlouho pomáhat hasit nejhorší požáry i Čína, až si vybuduje dostatečný potenciál, ovšem za cenu znečišťování životního prostředí, konkurence na trhu surovin a dalších jevů, za což si vyslouží nenávist podobnou citům chovaným většinou světa k USA.

 Ještě zajímavější je situace na poli hrozeb společenských. Mnohé jsou naprosto jasné dlouho předem, ty pak ohrožená část lidstva řeší zpravidla zastrčením hlavy hluboko do písku. Zářným případem budiž Evropská Unie. Populace stárne, nastupují muslimové, kteří nedávají nejmenší záruku, že by snad uznávali nebo dokonce šířili evropské hodnoty, země BRIC nám pomalu, ale jistě ukazují záda. A ejhle, evropští úředníci, od stolu velící "suverénním" národům, se vyžívají v zakazování žárovek, rtuťových teploměrů, vydávání nesmyslných směrnic a regulací. Ostatně v tom má Evropa tradici. Když ti chytřejší začali prchat před ukřičeným Adolfem s knírkem, evropští státníci měli pro problémy a nároky pana Hitlera plné pochopení.

Pokud panu Podrackému dobře rozumím, má zřejmě dosti vysokou důvěru v uvědomělé řízení budoucnosti. Já, který nezvládám ani řízení budoucnosti vlastní, jeho optimismus nesdílím. Nicméně si na závěr dovolím fatalisticko-optimistický citát z Haškovy Knihy knih:

Aťsi bylo, jak si bylo, vždycky jaksi bylo. Ještě nikdy nebylo, aby jaksi nebylo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Kužel | čtvrtek 2.9.2010 10:14 | karma článku: 11,05 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Karel Kužel

Asistovaná cesta do pekel

V předchozím článku (Kapitalismus asistovaný) byla naznačena představa jakéhosi ideálního kapitalismu. Je otázkou, zda má smysl se tímto ideálem zabývat. Nuže, pojďme na to!

26.5.2024 v 15:24 | Karma: 7,77 | Přečteno: 278x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

  • Počet článků 232
  • Celková karma 10,03
  • Průměrná čtenost 979x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky