Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staré zlaté časy (13)

Technik počítače Tesla 200 - to zní hrdě, lovení milimodulů, první rádio, rušení vlnou přímou a odraženou, rokenrolová kakofonie, cestování po počítačích, kde je nejlepší příjem, Máša a Jiřina

Po skončení školení jsem se stal "plnohodnotným" technikem počítače Tesla 200. Kdyby tu mašinu dneska někdo viděl, pravděpodobně by vůbec neuvěřil, že se jedná o počítač. Integrované obvody sice už tehdy existovaly, ale nikoli v tomto počítadle. Tady byly milimoduly, čtverečky o hraně asi 3 cm, na kterých byly napájeny součástky, sem tam tranzistor. Na některém milimodulu byly snad až čtyři. Milimoduly byly zapájeny do objímek na vysunovacích deskách. Desky se ovšem nevyměňovaly, technik musel najít vadný milimodul a teprve ten se poslal do výrobního závodu k opravě nebo k likvidaci. K vyhledání závady se používal osciloskop a dokumentace. To byly velké manuály a naplnily slušně velkou skříň. Technik při pátrání po chybě postupně vyjímal příslušné manuály a rozkládal je zpravidla na zemi rozevřené na stránce s obvody, které právě kontroloval. Jít po příčině vadného signálu byla detektivní práce a velké vzrůšo.

Ale kromě slastného pocitu při dopadení vraha, pardon, chybného milimodulu, mi přinášela práce i tu maličkost, o niž jde až v poslední řadě, totiž peníze. Nástupní plat vysokoškoláka byl tehdy 1.200 - 1.600 Kčs a já, díky velkorysosti svého prvního šéfa jsem dostal krásný střed - celých 1.400. To byly velké peníze, litr benzínu stál 2 koruny, pivo snad ještě méně. Moje motorka toho moc nevypila, já tehdy ještě také ne, takže jsem celkem snadno ušetřil na překvapivě kvalitní ruský tranzistorový přijímač Riga. Stál kolem osmi stovek, byla to celkem malá krabička a měla poměrně dost krátkovlnných rozsahů. Po těch jsem s napětím cestoval hledaje Hlas Ameriky, Deutsche Welle, Deutschlandfunk a hlavně Svobodnou Evropu. Musel jsem se prodírat kvílením a vytím četných rušiček, které velmi účinně potlačovaly Svobodku a jeden z těch německých vysílačů. Hlas Ameriky a ten druhý Němec rušeny nebyly. Rušičky jsem k smrti nenáviděl a začal jsem jejich problematiku studovat. Jak se ruší vlnou přímou a odraženou, která pásma jsou v kterou roční dobu méně zarušená, na které straně od města je signál místních rušiček nejslabší a řadu dalších triků. Všechna další rádia jsem kupoval podle krátkovlnných rozsahů a selektivity. Vzpomínám na prvního kosmonauta Jurije Gagarina, který řekl, že při přeletu západní polokoule slyšel kakofonii - tím myslel dekadentní zápaďácký rokenrol a snad ještě strašnější zvuky drásající ucho nedávného komsomolce. Bohužel nehovořil o lahodné hudbě rušiček, dávají jistotu, že ideologická diverze v éteru nemá šanci.

Ve svých technických začátcích jsem byl brzy odvelen ze staliňáku a jako svobodný přidělován na různé nově nainstalované počítače. Tak jsem poznal řadu středisek od Plzně až po Prešov. První "P" se mi spojovalo s lahodnou vůní pivovaru, druhé s lahodnou borovičkou a neméně lahodnou šaríšštinou. To je jakási směs slovenštiny, polštiny a ještě čehosi a vůbec se tomu nedá rozumět. Ubytování bývalo v hotelích, pobíral jsem diety, bylo mi celkem hej. Nakonec jsem zakotvil v Praze. Tam bylo počítačů několik a postupně jsem je všechny vystřídal. Hotel však už odnesl čas a já jsem si musel najít podnájem. Diety ještě nějaký čas šly, takže to nebylo špatné. Víkendy jsem trávil na skalách, v zimě na běžkách. S kamarádem Jirkou ze studií jsme se seznámili s dvojicí správných holek z Liberce. Byly sportovně založené, na běžkách jako doma a skálolezení se jim zalíbilo. Když jsme s nim nasedli na motorky, patřil nám svět. Snad bych vás mohl nechat v doměnce, že to byly třeba nádherné harleye z Easy Rider či jiná děla. Tak to bohužel ne, oba jsme měli jawy, Jirka třiapůlku a já dvěstěpadesátku. Jiřina měla taky dvěstěpadinu a moje Máša jezdila ze začátku na pionýrovi. Na tom ovšem dojížděla jen na místa srazů a dále pokračovala na tandemu za mnou. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Kužel | pátek 26.3.2010 5:51 | karma článku: 12,78 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Karel Kužel

Asistovaná cesta do pekel

V předchozím článku (Kapitalismus asistovaný) byla naznačena představa jakéhosi ideálního kapitalismu. Je otázkou, zda má smysl se tímto ideálem zabývat. Nuže, pojďme na to!

26.5.2024 v 15:24 | Karma: 6,94 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 194x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 232
  • Celková karma 9,61
  • Průměrná čtenost 979x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky