Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sklenice poloprázdná, zpola naplněná

To je dobře známý příklad dvojího vnímání jedné skutečnosti. Optimista použije jiných slov než zapšklý škarohlíd, ale formálně mají oba pravdu. Novinář svého řemesla znalý ví přesně, jaké výrazy volit, aby mohl natřít chléb svůj vezdejší tučnou a chutnou pomazánkou, a přitom ho nikdo nemohl obvinit ze lži. Čtenáři si chtějí podráždit konečník, dostanou tedy zprávu formulovanou tak, aby vzbuzovala nejčernější obavy.

A což teprv filozofové, kteří se rozhodli pohnout dějinami! Vykořisťování člověka člověkem, to je slovo do pranice: Karel Marx vymyslel, že práce dělníka má určitou hodnotu, ale zaměstnavatel mu zaplatí jen část. Zbytek, takzvaná nadhodnota, je kapitalistova kořist. Z dob studentských si matně vzpomínám, jak tu hodnotu myslel: hlavní roli tam hrála doba a námaha, se kterou byla práce vykonávána. Také nechuť byla důležitá: houslový virtuos se sice také namáhá a stojí ho to mnoho času, ale jeho ta práce baví! Proto samozřejmě nemá nárok na tolik peněz, jako by měl dostat dělník, pracující po stejnou dobu.
Nejsem ekonom a o ceně či hodnotě práce neumím spekulovat. Ale o to důležitější charakteristikou je pro mne smysl práce. Jak to, že jeden produkt se prodává tak rychle, že výrobce nestačí doplňovat regály obchodů, zatímco jiný, třeba i kvalitnější, nebudí zdaleka takový zájem? Že by to bylo přeci jenom trochu složitější než představa vousatého klasika?
Každý, kdo alespoň trochu přičichl k marketingu, musel pochopit, že cesta od nápadu k obchodnímu úspěchu je složitá a trnitá. Je na ní spousta zkoumání, rozhodování a také riskování. A na jejím začátku musí být odhodlání, touha. Touha něco dát, ale také něco dostat. A ta žene podnikatele k tomu, aby propojil úsilí velkého množství pracovníků různých kvalifikací do jednoho díla, které představí trhu. A hle, máme tu najednou zcela jiné hledisko: ten darebák vykořisťovatel dává smysl práci lidí, kteří mu dají svoji důvěru.
Nevím o nějakém zažitém termínu, který by tento vztah vyjadřoval. V angličtině se pro takového člověka používá výraz “employer”. Sloveso employ má řadu významů, kromě neutrálního zaměstnávat nalezneme ve slovníku i použít nebo  využít. To se docela blíží pojetí marxistickému. Od využívání je už jen krůček k vykořisťování. A jak je to v němčině? Zaměstnavatel je Arbeitgeber, tedy ten, kdo práci dává. Ale to je přeci dost ujeté - práci vykonává zaměstnanec a zaměstnavatel ji od něj kupuje s cílem prodat ji dále v balíku prací jiných lidí. Bylo by komické, kdyby se vousatá ikona mezinárodního dělnického hnutí inspirovala jazykem anglickým namísto mateřštiny.
Náš zaměstnavatel zaměstnává. Zaměstnávat mne může nějaká činnost hlavně v tom smyslu, že zabírá můj čas. Někdy je to čas, pro který bych neměl žádné rozumné využití (to je pěkná utopie, co?!), daleko spíše však čas, který bych docela rád věnoval nějaké zajímavější či přínosnější činnosti. Tak to už zní docela rozumně: zaměstnavatel si kupuje můj čas a je věcí názoru, zda mi za něj platí cenu, kterou považuju za přiměřenou. Je důležitou kvalitou zaměstnavatele, jak dokáže práci, kterou v jím koupeném čase odvedu, zhodnotit, zda jí dá ten pravý smysl. Samozřejmě velmi záleží na tom, čím jsem schopen ve vymezeném čase přispět ke kolektivnímu dílu. Tedy na mojí kvalifikaci a schopnosti se zapojit do společného díla.
A jak je to vlastně s těmi “zaměstnavateli”? Jen malé procento populace je schopno postarat se o více lidí než sebe a vlastní rodinu, ještě mnohem méně lidí je schopno řídit podnik s mnoha desítkami až stovkami zaměstnanců. A ti podnikavci, kteří se starají a riskují, že jejich práce bude zmařena a vize ztracena, chtějí tento svůj vklad nějak zhodnotit. Jejich zaměstnanci si budou většinou myslet, že to zhodnocení je příliš velké a oni za svoji práci dostávají příliš málo. Úspěch společnosti velmi záleží na tom, jak dokáže tento vztah vyladit. V naší civilizaci byl svobodný trh práce do značné míry zdeformován, zaměstnanci vytvořili odbory, které pro ně vynutily ceny za práci vyšší než tržní, snížily jejich rizika a snížily tlak na jejich sebezdokonalování, mobilitu a prozíravé hospodaření. Vrcholem tohoto trendu je pak sociální stát, který může být docela dobře jedním z posledních hřebíčků do rakve naší společnosti.
Ale ta je aspoň pěkně polstrovaná.

Autor: Karel Kužel | pondělí 19.9.2011 12:23 | karma článku: 15,55 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky