Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putování svatou zemí - dojmy

Proč to neumím napsat - až já budu prezidentem - Jeruzalémský syndrom - Mesiáš nepotřebuje stavební povolení, ale obětní nádoby - lipicánští osli - masadský podvod.

Znáte ty lidi, kterým, když jdou někde podesáté, to začne připadat povědomé? Kteří studují čtvrt hodiny mapu, pak ji složí a během pěti vteřin zapomenou, co v ní bylo? Dost možná, že ne. Ale oni jsou mezi námi a svoje negativní schopnosti více či méně dovedně maskují. Jednoho dne se však vzchopí a řeknou si: když homosexuálové, zoofilové, dyslektikové a feministky, proč ne my?! Založí Organizaci a mne zvolí prezidentem, protože zjistí, že na mne nemají.

Když mne půvabná účastnice zájezdu vybídla, abych napsal pokračování Putování svatou zemí, řekl jsem si, že to po mně nemůže nikdo chtít. Po zralé úvaze jsem však usoudil, že takový srab přece jen nebudu a něco dám dohromady. Ale tak nějak po svém. Lidi, já neumím popsat cestu podle jmen ulic, firem na barácích, křižovatek a kdovíčeho. Vím, že když to vypadá pošmourně, tak zahnout doprava, dát se prozářenou ulicí do takové té intimnější a pak protrpět tu šedivou pochmurnou. A tak nečekejte žádné akurátní informace kde jsme byli, názvy měst, chrámů, historická data. Když vás zajímají takové nepochopitelné detaily, kupte si bedekra. Já vím, že v Izraeli je problém najít starší barák, kde se nenarodila nebo nepobyla nějaká biblická osobnost, a to mi stačí. Vím, co je jeruzalémský syndrom, a mám pro něj plné pochopení. Vy to nevíte? Wikipedie vám napoví: Jeruzalémský syndrom je syndrom, který postihuje návštěvníky poutních míst v Izraeli, kdy se považují za nějakou biblickou postavu. Židů se syndrom prakticky netýká, muslimů jen okrajově. Devadesát pět procent postižených jsou křesťané. Z toho tvoří zhruba 60 procent protestanti a zbytek jsou pravoslavní a katolíci. Sedm pacientů z deseti bývají ženy. Průvodce Danny nám řekl, že to propuká sezónně, v určité dny může člověk potkat víc Ježíšů, Davidů či Mojžíšů než Nováků na Václaváku, a ti pak se v nábožném vytržení svlékají donaha. To je pak i ve vysoce tolerantním Jeruzalému problém, protože to je urážka všech náboženství, a to je snad jedna z mála věcí, které se tu nepovažují za korektní. Tak je tam asi chytají do sítí či co.

Pro Židy/židy je jednou z nejvyšších hodnot život. Píšu s velkým "Ž" jako národ i s malým "ž" jako náboženství. Myslím, že to platí pro obě množiny. A tak jsem viděl Izrael jako zemi, kde se snaží životu pomáhat jak to jen jde. Do pouští vysazují stromy, protože poušť je zmar a stromy jsou život. Stromy zavlažují drahocennou vodou, dokud si nevytvoří kořeny tak hluboké, aby nasály vodu ze spodních vrstev. Děti mají rádi a rádi je dělají.

Židé nechodí jako my pulírovat hroby předků, protože hrob je hrob a život je ŽIVOT. Ale takový hrob na hlavním hřbitově na východ od Chrámové hory má velikou cenu. To souvisí s Mesiášem. Mesiáš jednou přijde, snad za čtvrt hodiny, snad za pět tisíc let. To nerozhoduje, židé jsou trpěliví. Ale jsou prozíraví, na jeho příchod jsou připraveni, ať nastane kdykoli. Vědí, že vystoupí na Chrámovou horu a začne stavět Chrám na místě, kde stál první i druhý Chrám. K tomu však potřebuje obětní nádoby a jiné rituální předměty. Když nebudou po ruce, prostě se otočí na podpatku a vrátí se třeba zase za dalších pět tisíc let. To samozřejmě nelze riskovat, a tak je vše potřebné připraveno na tajném místě.

Mesiáš přijde od východu pěšky, ale do Jeruzaléma vjede na bílém oslu. Na cestě stojí farma, kde se chovají bílí oslové, tak jako u nás lipicáni. Na Chrámovou horu vede cesta přes hřbitov. Když přijde Mesiáš, všichni nebožtíci půjdou k němu, aby jim vrátil jejich předsmrtnou podobu. Ale nepůjdou po povrchu, budou se prodírat zemí, a to je pro staré lidi velmi namáhavé. A tak si za života rádi zaplatí místo na Mesiášově trase. Tedy už vlastně si nikdo nezaplatí: prázdná místa jsou prodána dlouho dopředu. Tak pravil Danny, náš fantastický průvodce zrozený v Jeruzalémě z otce Čecha a matky Moravačky.

Masada je zážitek. To je místo, kde izraelští vojáci přísahají, že budou bránit svoji vlast do posledního dechu. Každý kámen tam dýchá slavnou legendou. Legendou, která je boudou na UNESCO. Bylo nám řečeno, že pro židy je život tak velkou hodnotou, že sebevražda je něčím naprosto zavrženíhodným, ať jsou okolnosti jakékoli. A tak je prý naprosto nepravděpodobné, že by hrstka obránců pevnosti před konečným úderem římské záplavy spáchala sebevraždu. Ale pro podporu od UNESCO je legenda důležitá, a tak všichni mlčí a vědí, že VŠECHNO JE JINAK, jak pravil starý moudrý rabín.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Kužel | pátek 9.4.2010 7:00 | karma článku: 11,93 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Karel Kužel

Asistovaná cesta do pekel

V předchozím článku (Kapitalismus asistovaný) byla naznačena představa jakéhosi ideálního kapitalismu. Je otázkou, zda má smysl se tímto ideálem zabývat. Nuže, pojďme na to!

26.5.2024 v 15:24 | Karma: 6,94 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 194x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 232
  • Celková karma 9,61
  • Průměrná čtenost 979x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky