Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Grebeníčkův škleb

Miroslav Grebeníček prohlásil: "Jan Palach se nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům." A snesla se na jeho hlavu vlna protestů různého kalibru. Vybral jsem si článek Karla Hvížďaly, autora vysoce erudovaného a člověka, jehož životní pouť je ještě o pět let delší než ta moje.

Ve svém článku s tím polemizuje a snaží se zamyslet nad tím, jak asi Jan Palach v té době uvažoval. Čekal jsem úvahu o tom, jak mladí lidé v tom opojném pražském jaru uvažovali, jaký šok utrpěli 21. srpna a co z něj vyvodili. Přece si to musí pamatovat! Místo toho čerpá z filmu dokumentaristky Kristiny Vlachové Poselství Jana Palacha. "Palach skutečně navštívil v létě roku 1968..  jako brigádník Sovětský svaz..., ale pokud skutečně před touto cestou koketoval se socialismem, tak právě tam pochopil, jaké nebezpečí nás kvůli tomu, čemu se tam říká socialismus, očekává."

Jaké koketování se socialismem? My všichni jsme v socialismu žili a brali jsme ho jako realitu. Realitu zpočátku přímo hrůznou, později mírně se zlepšující. Tu a tam jsme si poslechli bájné vyprávění šťastlivců, kteří vycestovali za železnou oponu, hlavně do Jugoslávie, a snili o zemích, ze kterých se smí cestovat do světa, kde se hraje a poslouchá báječná muzika. Pak nám spisovatelé z Dobříše řekli, že v těch zemích se také smí psát, vydávat a číst skoro cokoli, kultura není omezena betonovými mantinely cenzury a myšlenky se střetávají s myšlenkami v báječně volném ringu. A že by to tak mělo být i u nás. 

Uvnitř komunistické strany se vyskytla skupina nadšenců, kteří zapomněli na "slavné tradice" dělnického hnutí a otočili kormidlo k větší svobodě. Obrození komunisté byli vtipní a oslniví. "Bude možné žít třeba v cizích zemích?" "Nejen to, mladý muži, zanedlouho bude možno žít i u nás!" takto odpověděl Pavel Kohout(?) na jedné besedě se studenty. A všichni jsme tomu věřili.

Tedy až na malé výjimky. Našli se tací, kteří snili o podnikání, o tom, jak si člověk vydupe za země vlastní firmičku a je svým pánem, jak tu firmu zvelebuje a rozšiřuje. Nevěřím, že by Jan Palach měl takové ambice nebo by alespoň považoval soukromé podnikání za nějaký zvláštní přínos pro společnost. Vidím ho jako idealistu, povzneseného nad materiální pinožení. 

Samozřejmě vnímal děsivou tvář sovětského života stejně jako mnoho mých kamarádů a kolegů, kteří navštívili "Velkou zemi" a přinesli odtud spoustu historek, jejichž absurdností jsme se bavili, ale také se jich hrozili. Všichni jsme věděli, že touto cestou tedy ne. Ale věřili jsme, že naši "obrození" komunisté znají tu správnou cestu, že stačí nastolit svobodu slova a rázem se obchody zaplní úžasným zbožím, lidé k sobě budou slušní a laskaví a budou se jen těšit z toho, jak se naplňují ideály svobody a spravedlnosti.

Věřím, že Jan Palach byl ryzí idealista, který chtěl svým činem vyburcovat lidi k odporu vůči potupnému obsazení naší země cizími armádami. Že zavrhoval ty komunisty, kteří podpořili okupaci, je nesporné. O tom, zda odmítal komunistickou stranu jako takovou, je možno diskutovat. Netroufl bych si však připustit, že by odmítal socialismus. Reformní komunisty, alespoň podle mého názoru, neodsoudil za jejich myšlenky, nejvýše za jejich zradu.

A tak mám podezření, že výrokem Miroslava Grebeníčka se nám vyšklíbnul ďábel. Ten se šklebí nejvíce, když říká pravdu. A tu říká jen tehdy, když nás skrze ni raní.

 

Autor: Karel Kužel | úterý 12.2.2013 9:33 | karma článku: 19,67 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky