Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Jste stejně ,,moudrý" jako pan Hvížďala.Na obdobné názory, které jsou jen pouhou konstrukcí postrádající fakta je nejlepší nereagovat.Palach ,protože nezanechal žádné vysvětlení(alespoň ne písemné)n se s největší pravděpodobností,což víceméně potvrzují jeho tehdejší přátelé, upálil na protest proti okupaci sovětskými vojsky a on sám byl zřejmě zastáncem t.zv. pražského jara.Tudíž  pan Grebeníček měl, oproti dle mého názoru už jen žlučovitě pravicového Hvížďaly(stejná sorta jen už i Urban) pravdu.Nic víc a nic méně.

5 2
možnosti
Foto

Pravděpodobně si myslíte, že říkáte něco jiného než stojí v článku. Zkuste si ho přečíst ještě jednou.

0 0
možnosti
RP

Mně fascinuje, jak tady spousta lidí o Palachovi ví úplně všechno. Jak uvažoval, proč to udělal? Když v podstatě Palach nezanechal po sobě vůbec žádný odkaz, žádné originální materiály. O možnosti, že by je Palach zanechal a komunisti je zničili, se taky vůbec nemluví.

Všechno o Palachovi víme jen z tvrzení jeho tehdejších přátel, jak se mu nelíbila okupace, což se nelíbila většině a jak mluvil, že je proti tomu třeba něco udělat, což tehdy taky mluvila většina...... 

Nesporné je, že v roce 1989 Palach posloužil jako pojistný ventil. Skrz Palachův týden  a následující demonstrace byl snižen tehdejší politický přetlak přetlak kolem předtuchy pádu tehdejší komunistické "vlády jedné strany"  takovým způsobem, že když to ke konci roku konečně "spadlo" , bylo to formou pokojné sametové revoluce bez lidských obětí.

Rovněž nesporné je, že dnes se Téma Palach stalo pouhým nástrojem současného politického establišmentu. Místo toho ,aby se vláda a společnost zabývala v první řadě skutečnými problémy, například útěkem práce z Evropy a z republiky a z  toho vyplývající nezaměstnanost a zadlužování Evropy, řeší, jestli bude na výročí upálení Jana Palacha státní svátek nebo nebude.

4 0
možnosti
Foto

Pokud mi řeknete, kdo o Palachovi ví něco určitějšího, budu vám vděčen. Já, který jsem tu dobu prožil, o jeho názorech vím velmi málo. Proto jsem se omezil na dohady, které uvozuji slůvkem "věřím". V žádném případě netvrdím, že "věřit" rovná se "vědět".;-)

1 0
možnosti
JL

Zdravím autora, taky jsem si prožil "komunismus" na doraz - v 68. jsem nastoupil na gympl, o prázdninách viděl, jak Rusové jedou v tancích do Prahy, pískal jsem na ně z okna, když v noci strhávali plakáty...pak přišel Palach, demonstrace a smutek z normalizace, která byla čímsi jako pádem do propasti bezčasu a bez myšlení. Hlavně mlčet a přežít - bylo heslo doby a těch 99,9% co chodili volit KSČ. Grebeníčka nevnímám jako ďábla...jen řekl to, co komunisti pořád říkají: obhajují se, obhajují svou minulost, sami sebe. Palach protestoval proti onomu pádu do propasti poté, co se ho dotklo světlo svobody. Chtěl vzburcovat lidi, aby nezapomínali, aby zůstávali v euforii a boji za svobodu. Zda to někdo chce interpretovat jako boj proti režimu, proti marxismu-leninismu, KSČ, je jeho věc. Palach byl mladý a toužil po svobodě a radosti ze života, a proto umřel. Nemohl žít v tom kriminále. Radši umřel, obětoval se. Jako duše umírá v kriminále a ve svěrací kazajce.

2 2
možnosti
Foto

Na nulovou informaci není potřeba psát blog ... Na to stačil příspěvek dvou vět pod podobný subjektivní názor.

0 2
možnosti
PJ

diky za svedectvi karle..

2 0
možnosti