Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další troška do Internetového mlýna (4)

Znáte ten hřejivý pocit, když skajpujete třeba do Ameriky, zcela zadarmo? Tedy v rámci paušálního poplatku za připojení k Internetu? Jak jste krásně převezli chamtivé telefonní operátory?

Smysl by dávalo, kdyby Internetové hlasové/videové pakety šly jinou, levnější cestou, nebo kdyby lépe využívaly přenosovou kapacitu použité cesty. Ani jedno není pravdou. Jak Internet, tak i hovory z telefonních ústředen jdou po světlovodných kabelech, ať už pozemních či podmořských, kapacitu přenosové cesty využívají podobně. Pravda, hlasové pakety Internetu jsou komprimované, ale ve spojení se "služebními údaji", které internetová technologie ve struktuře paketu vyžaduje, je celková úspora mizivá. Tak jak to tedy je?

Telefonní síť je "connection oriented", to znamená, že sestavuje spojení se vší parádou a poskytuje všechna data potřebná k vyúčtování hovoru, tedy hlavně kdo volal komu a kdy začal a kdy skončil.

Síť typu Internetu zdaleka nemá technické možnosti měřit, jak uživatel čerpá zdroje sítě, a proto nemůže jeho provoz nijak účtovat. Jistě, existuje možnost měřit data přenesená přímo na přípojce uživatele, ale to je asi jako by telefonní operátor bral všechny hovory, i mezikontinentální, jako místní. Někteří internetoví operátoři používají tzv. Fair User Policy - FUP - ale to nemá se skutečným účtováním za odebrané služby sítě mnoho společného.

Co tedy provozovateům Internetu zbývá? Paušální platby podle typu přípojky a maximální přenosové rychlosti na této přípojce. Pak se musí poskytovatel snažit, aby se co největší část komunikace odehrávala v jeho síti a "neucpávala" mu drahé přípojky k jiným poskytovatelům. To znamená například přilákat k sobě zajímavé servery, které zase přívábí mnoho dotazů poskytovatelových oveček, a ty pak nebudou tolik pošilhávat po jiných pastvinách. Servery jsou tedy vysoce žádanými klienty poskytovatele internetových služeb. Ale to neznamená, že je bude připojovat zadarmo! Právě naopak, ty musejí velkou měrou přispět do velikého PŘEROZDĚLOVÁNÍ. Jenže majitelé serverů nebývají filantropové, chtějí také svůj byznys. A ten jim přinese co? Asi jste již uhádli: její veličenstvo reklama. Ano, čím vyšší sledovanost serveru, tím tučnější poplatek za prostor pro inzerci. Všudypřítomná reklama je děsivá, ale právě díky ní můžeme i my, grafomaničtí bloggeři, šířit svoje moudra, aniž by nás to stálo kačku.

Snad právě na příkladu blogu iDnes si můžeme objasnit některé principy komunikačního byznysu. Zatímco si tu klofám do klábosnice, bdí nad serverem minimálně jeden administrátor, který řeší různé problémy a hasí v zárodku maléry, které by mohly případně server zbourat. Pomáhá tápajícím bloggerům a dělá spoustu dalších užitečných a nutných prací. Ten server běží na nějakém počítači, který rovněž vyžaduje určitý dohled a péči, minimálně formou placeného servisu. Software serveru mi připadá jako docela mohutný systém, který také není zadarmo. O nákladech za komunikaci jsem se již zmínil a mohl bych jistě pokračovat.

Suma sumárum, drtivou část nákladů musí zaplatit reklama. Je to dobře nebo špatně? Těžko říci, JE TO PROSTĚ TAK. Reklama se přidává, jak jsem již řekl, i k našim blogům.

Samozřejmě informatické služby mohou být zpoplatněny celkem bez problémů. Teoreticky by bylo možno docela dobře vybavit systémy informačních databází doplňkem, který by vypočítával poplatky podle různých hledisek, jako je například čas strávený na serveru nebo počet vybavených dokumentů, apod. Pokud je mi známo, převládá spíše zpoplatnění paušální. Takové databáze jsou, alespoň teoreticky, odpovědné za správnost svých údajů. Lze v nich najít odborně zpracované informace z různých oborů. Ale na Internetu je velké množství informací vystaveno zcela zadarmo. Co na tom, že nejsou zaručené, že si leckdy protiřečí. Jejich vyhledávání je zdarma a díky chytrým vyhledávacím strojům, jako je snad nejznámější google, velmi komfortní. Hodně se dá najít na amatérské internetové encyklopedii Wikipedia, do které může přispívat kdekdo, a přesto je její obsah jakžtakž konzistentní a smysluplný.

Je jasné, že síťová technologie nemá žádný vztah k informačním službám, na ní poskytovaným. Ale tato technologie ovlivnila svými schopnostmi a omezeními myšlení uživatelů, a ti očekávají podobnou filozofii i od oněch informačních služeb.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Kužel | pondělí 22.8.2011 8:00 | karma článku: 6,51 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky