Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála zkrachovatelnosti

Nic nemá být tak velké, aby to nemohlo zbankrotovat - řekl otec kuponové privatizace  Dušan Tříska. Když si stát nemůže dovolit nechat kterýkoli podnik zkrachovat, pak je něco špatně.  

Bankrot obřího podniku je věc ošemetná. Tisíce dělníků a dalších zaměstnanců se ocitnou na dlažbě a na krku pečovatelského státu, který jim chtě nechtě vyplácí podporu v nezaměstnanosti. A nejde jen o zmíněného obra. Ten byl součástí mnoha odběratelsko-dodavatelských vztahů, kvůli výpadku jeho dodávek zkrachují další podniky, jiné zase nenajdou náhradního odběratele pro svou produkci a budou na tom bledě.

Stát z toho má pochopitelně hrůzu a raději podniku hodí záchranné lano, na které by menší podniky neměly šanci. 

Dlužno dodat, že nebudou zachráněni jen zaměstnanci, subdodavatelské a odběratelské firmy, ale i řada teplých míst ve správní radě či jinde v příslušných strukturách, kde sedí - hádejte kdo? - inu, demokraticky zvolení představitelé lidu. Ale politici, hlavně zákonodárci, mají i jiné možnosti jistých příjmů. Existuje uznávaná vrstva lobbistů, kteří “radí” politikům, jak vhodnými zákonnými úpravami pomoci kterým podnikům, přičemž uposlechnutí rady je patřičně honorováno. Je ještě řada dobrých důvodů, proč ten či onen podnik podpořit a z takového “chráněnečka” se pak stane obr, který prostě zkrachovat nesmí. Nakonec takový podnik může i svým patronům přerůst přes hlavu. Z některého se stane nadnárodní firma, která se uchýlí do některého z daňových rájů a stát, ze kterého vyrostla, s ní už mnoho nepořídí.

Byznys a politika

Politika je prostředkem vybalancování zájmů různých subjektů, tedy různých vrstev společnosti. Těchto subjektů se ujímají politické strany a za prosazování jejich zájmů získávají podporu ve volbách. 

Za raného kapitalismu získali velice silnou pozici vůči podnikatelům ti, kdo se hlásili k ochraně zaměstnanců, tedy hlavně dělníků v továrnách. Jejich “klientela” nebyla majetná, ale zato nesmírně početná. Vysoký počet hlasů dal dělnickým stranám velký vliv na politické scéně, a tak mohly prosadit podstatná omezení práv zaměstnavatelů. Podnikatelé byli nuceni akceptovat dělnické odbory, které vlastně mimo jiné legalizovaly porušení pracovních smluv stávkou, posléze i příslušné zákony omezily jejich možnosti ve formulaci pracovních smluv. Zákoník práce omezil možnosti zaměstnavatelů v disponování se svým majetkem.

Zaměstnavatelé, lidé zocelení nemilosrdným konkurenčním bojem,  se samozřejmě nestáhli do ulity, ve které by se jen pokoušeli přizpůsobit zhoršeným podmínkám. Naopak, snažili se všemožně o rozšíření manévrovacího prostoru jednáním s regulátory. K jednáním přistupovali, jak byli zvyklí, tedy tržně. Něco za něco, všimné sem, všimné tam. A to dalo základy tomu, čemu dnes říkáme propojení byznysu a politiky.

 

Jak “rozstřílet” nepohodlného obra

AT&T, telekomunikační gigant, který i ve svobodymyslném USA přesahoval rozumná měřítka. Nejenže provozoval veškeré telefonní ústředny, jejich místní okruhy i páteřní spojení mezi ústřednami, takže znemožnil jakoukoli konkurenci. Nejvíce popudil odbornou veřejnost tím, že i většina připojených telefonních přístrojů byla od firmy Western Electric, což byla “dceřinka” AT&T. Proti AT&T byl uplatněn Shermanův antitrustový zákon. Hlavním cílem bylo odštěpení zmíněné Western Electric od AT&T. 

Mocná firma však předložila alternativní návrh, a to rozdělení na regionální společnosti. Návrh byl přijat a AT&T byla rozdělena 1. ledna 1984. Jejích 22 koncernů bylo reformováno do sedmi nezávislých regionálních holdingových společností neboli RBOC - Baby Bells. Byly to: NYNEX, Bell Atlantic, BellSouth, Southwestern Bell Corp, U.S. West, Pacific Telesis a Ameritech.

Postupem času AT&T opět zmohutnělo, některé z Baby Bells získalo zpět, ale ztratilo monopol na dálkové spoje. Také si přišli na své výrobci telefonních přístrojů, kteří nyní dostali možnost uplatnění své produkce. Postupně se vynořila i konkurence v podobě nového typu komunikací, a to mobilní telefonie. Vcelku byla popsaná akce úspěšná, těžko však říci, do jaké míry se jí ve světě podařilo napodobit. 

Malá odbočka pro (ne)pamětníky

Dnes již vlastně značná část naší populace bere mobilní telefonii jako něco, co tu bylo odjakživa. Možná bude pro někoho zajímavé, že základy našich mobilních komunikací pocházejí od zmíněných Baby Bells. 

Nuže, dvě z nich, a to Bell Atlantic a U.S. West, založily společný podnik, který daly zaregistrovat v Nizozemsku jako Atlantic West, B.V. Tato společnost pak založila v tehdejším Československu podnik EuroTel, s.r.o. k 1. květnu 1991. EuroTel se měl čile k světu a velice rychle vybudoval mobilní síť s pokrytím vyžadovaném k udělení licence. A tak již v říjnu téhož roku byl uskutečněn slavnostní “first call” mezi tehdejší velvyslankyní USA v Československu Shirley Temple Black a československou velvyslankyní v USA Ritou Klímovou.

 

Co s bumbrlíčky?

V debatách o naší ekonomice zaznívají čím dál více nářky na to, že velká část zisků tuzemských poboček cizích či dokonce nadnárodních společností odplývá ve formě dividend do nedosažitelných dálek. Ozývají se různé návrhy, jak tomu učinit přítrž. Ti umírnění věří na rafinované regulace, radikálové by je prostě rovnou znárodnili. 

Znárodnění je i v současné bouřlivé době považováno za příliš radikální, a tak věřím, že minimálně v roce 2020 se ještě znárodňovat nebude. Místo radikálů se uplatní taktici. Pověstné české kutilství se projevuje i v návrzích regulačních opatření. 

Sám jsem byl vzdělán v oboru regulace technických systémů, tedy systémů složených z neživých prvků definovaných vlastností. Shledal jsem, že uregulovat takový systém, aby rychle a přesně reagoval na změny podmínek, není úplně jednoduché. Avšak regulace tak složitého systému, jako je lidské společenství, je samozřejmě problémem o několik řádů složitějším. Přesto jsou optimisté, kteří věří, že rafinovanými zásahy do našeho zapleveleného právního řádu lze docílit správného chování všech součástí společnosti.

Nechci brát nikomu víru v dobré pořízení, ale vykřesat ze sebe jiskru nadšení se mi nedaří.

 

Autor: Karel Kužel | neděle 10.5.2020 9:00 | karma článku: 13,97 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky