Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Buněčná sluchátka (6) - konec

Psal jsem dosud o lidech svérázných a vesměs prímových, kteří s námi sdíleli ten báječný experiment, psal jsem i o lidech, které jsme v dobách dřevních postrádali a teď bych asi měl doplnit alespoň některé z těch, bez kterých by se to prostě pořádně nerozjelo.

O peníze jde až v první řadě. Tehdy se to tak pěkně neříkalo, krásné americké úsloví "Money is not everything, money is the only thing" našlo ten správný český překlad až o něco později. Ale ty peníze se začaly točit a někdo to musel počítat. Jako člověk, který se nikdy pořádně nevyznal ani ve vlastní výplatní pásce, jsem bezmezně obdivoval Jarmilu, která vytáčela brilantní piruety mezi československým a americkým účetnictvím, přičemž jí všechno klapalo tak, že byli spokojeni jak američtí bossové, tak i domácí úředníci, kteří měli právo přát si, aby vše bylo tak, jak si přejí.

A pak Jirka: přišel do datovky později, ale o to razantněji. Vzal obchodní stránku věci tvrdě do rukou, chvílemi se vznášel v oblacích, ale jindy puntičkářsky vytýkal drobné chyby ve smlouvách, nabídkách či propagačních materiálech, až mi připomínal mého starého pedantického matikáře z gymplu, o němž si generace vyprávěly, že byl pes, ale naučil.

V jednání s perspektivními partnery či velkými klienty připomínal buldozer hrnoucí tuny zeminy jako by to bylo smetí. S Američany si rozuměl, pokud jsem mohl posoudit, velmi dobře. Ale občas mi napadlo, že za jeho byznysmanským vystupováním občas vyjukne nezbedný student, který z toho všeho má docela psinu. Jednou ho ale trošku dostali.

Když nám zákazníci začali docela utěšeně přibývat, nechali se slyšet bossové ze zámoří, že takhle se byznys nedělá, výnosy jsou příliš nízké. Aby nám pomohli, dodali řadu cifer, na které jsme se měli dostat. I nezbylo než vymyslet škálu služeb kvalitnějších, leč finančně náročnějších. Kupodivu zákazníci zdražení většinou akceptovali a data běhala po naší síti jako po másle.

So far, so good, napsal předseda správní rady Mark B., který nás přiletěl navštívit. Shromáždil si nás a měl krátký proslov. Také Jirka měl proslov a zmínil se o tom, jak obdivuhodně trefili Američané cenovou politiku, že to bylo odvážné, ale vše dobře dopadlo. Ale Jirži, to bylo přeci tvoje rozhodnutí, řekl Mark. Jirži jen polkl, ale po malé odmlce pokračoval vesele dál.

Musím se omluvit kolegyním a kolegům z telefonní divize, že o nich píšu tak málo. V dobách, kdy se na nás valily nové a nové úkoly a problémy, jen občas jsme stačili nahlédnout k sousedům. Ale kdyby věděli, co jsme jim provedli, tak by utěsnili každou skulinku před všetečnými kolegy.

Začalo se tehdy mluvit o chystaném přechodu na digitální technologii GSM. To nás samozřejmě zajímalo, hlas se stával daty a to byla naše doména. Dověděli jsme se, že kromě hlasu tam bude možno přenášet krátké textové zprávy, má to na starosti Short Message System. Kolegové telefoňáci těm zprávám říkali pěkně logicky textovky. Ale nám se to zdálo příliš konvenční, tak jsme jsme jim začali říkat esemesky. Nevím, jestli jsme se tak trefili do vkusu lidu českého nebo od nás pronikla nějak nákaza, ale "textovky" už snad říkají jen lidé od mobilů v O2.

Všechno má svůj konec, tak i naše přebývání v EuroTelu. Paradoxně přechod mobilů na data způsobil konec datové divize. EuroTel velice stál o licenci na GSM, podstatně méně však o datovou divizi. A tak s příchodem vytoužené licence došlo i k našemu rozloučení. Byli jsme prodáni Českému Telecomu, který z nás udělal odštěpný závod NEXTEL. Což nebylo vůbec špatné. Pavel se stal novým ředitelem a život šel dál. V datovém byznysu už jsme zdaleka nebyli ti vyjukaní nováčci a naše technologická základna byla špičková.

Seriálek Buněčná sluchátka byl psán hlavně pro kolegyně a kolegy z EuroTelu a jejich nástupce. Doufám však, že pobavil i čtenáře, kteří neměli to štěstí zažít ty doby hektické a opojné.

 

Autor: Karel Kužel | pondělí 21.2.2011 23:30 | karma článku: 11,58 | přečteno: 1657x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky