Yoga, část šestá – kobylka

Shalabhasan - Šalabhásana - vleže na břiše zvedáme nohy (kobylka).  Tato pozice má mnoho výhod. Kromě posilování svalů horních končetin a dolní části zad stimuluje žaludek a střeva, pomáhá uvolňovat plyny z trávicího traktu.

Leh na břichu, nohy nataženy u sebe, chodidla vzhůru, paže podél tela, dlane naplocho na podlaze. Bradu na podlahu, co nejvíce dopředu. Pak pomalu zvedáme levou nohu - pravá polovina tela je uvolnena - pak druhou nohu.

Statická fáze - zvedneme obe nohy, stehna a spodní část břicha. Ruce sevřeny v pest. Při zvednutí hlavy a nohou se nadechneme a zadržíme dech, dokud nedokončíme ásanu. Poté vydechneme. Držíme tuto pozici tak dlouho, dokud dokážeme zadržet vdechovaný dech. 

Abyste pomohli zvednout nohy co nejvýše, držte hřbet rukou opřený o podlahu. Až se v této pozici zlepšíte a zvýšíte sílu svých nohou, můžete zvednout ruce úplně z podlahy, takže vaše nohy budou zvednuté bez podpory. To zvyšuje výhody pozice.

Tato ásana poskytuje zadní zakřivení páteře. Dobře procvičuje břicho, posiluje močový měchýř, protahuje páteř a zmírňuje zácpu. Tonizuje břišní orgány, např. jatra, ledviny a odstraňuje několik onemocnění žaludku a střev.

Opakujte celou pozici dvakrát nebo třikrát.

Fotka je z roku 1988

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kadlčák | středa 18.10.2023 7:33 | karma článku: 5,10 | přečteno: 83x