Rodné město

Občas zavítá do města, kde vyrůstal. Ne že by tam přímo jel, nebo ho fyzicky navštívil, ale přesto se v něm prochází, duchapřítomně a sebejistě, protože za ta léta co tam prožil, si ho pamatuje naprosto dokonale. Vlastně zná .... 

... to město víc než které jiné a dokonce má za to, že ho zná víc než kdo druhý, což se asi mýlí, ale ta myšlenka, že by to tak bylo, nebo mohlo být, se mu jednoduše zamlouvá, a tak ji začne postupně věřit – že nikomu není jeho rodné město tak známé a oddané jako jemu osobně. 

Není příliš velké, ale je tam vše co potřebuje – kino, koupaliště, stadion, desítky hřišť, potok, tráva, domy, ulice a taky škola, ale tu nepotřebuje, do ní jen chodí, jako řada ostatních, protože musí, protože není zbytí. Jeho školní výsledky odpovídají jeho povaze. Učitelky – tedy některé - nad ním ohrnují nos. Mají za to, že je pro něho školy škoda, jakož i všeho co se chlapci, ať už jakémukoliv musí dostat, aby z něj jednou něco bylo. Co? To ještě neví!

Tak tedy – je kluk, to za prvé, trochu rozverný, trochu uličnický, ustavičně nepozorný vůči věcem, které ho nezajímají, a naopak pozorný vůči všemu, co je v jeho očích důležité a zásadní. Třeba město kde vyrůstá … svého času mu dává svůj hlas, svou eleganci, svou schopnost dýchat jeho vzduch a probíhat jeho ulicemi. Dává mu svou činorodost a touhu poznávat věci pro něj nové a nepoznané. Má za to, že to není málo. Protože co by to město bylo bez něj a bez jemu podobných? Co by bylo bez dětského zpěvu, jásotu, křiku a nářku, co by bylo bez chlapeckých půtek a dobrodružných výprav … ? Co by bylo konec konců bez lidí, kteří v tom městě naleznou svůj domov?

Dominantou města je velká továrna. Pracuje v ní jeho otec a stejně tak i většina otců chlapců, s nimiž se stýká. Komíny se tyčí vysoko k nebi a téměř každý večer z nich jde hustý tmavý kouř. Kolikrát si přeje, aby ta továrna lehla popelem, aby ji někdo srovnal se zemí a na tom místě vybudoval třeba cyklistickou dráhu nebo aqua park. Prostě cokoliv, z čeho by i on sám měl radost. Jenže to se nestane, to by se musel stát zázrak a na ty příliš nevěří. Třebaže v Ježíška co nosí na vánoce dárky a jemuž píše svá přání za okno, věří dlouho. Tak se s tím smíří, že ta továrna tam zůstane, že ta továrna zkrátka a dobře k tomu místu patří. Jakož i ty komíny a kouř z nich. Jakož i on sám. Jakož i jeho otec a jeho matka a taky bratr, s nímž se v jednom kuse hádá. Jakož i učitelka Komárková na základní škole, která mu leze krkem a kterou by nejradši nikdy nepotkal. Jakož i soudruh Makovec, nafoukanej starej pán co je ředitelem školy a má za to, že z titulu své funkce může kdekoho pro nic za nic sekýrovat. Přes to všechno, je mu mezi těmito a mnoha dalšími lidmi docela dobře a má je svým způsobem alespoň některé i docela rád. Už tehdy se nevědomky snaží v každém najít to pozitivní.

Pár detailů nebo chcete – li obrazů, které si vybavuje naprosto dokonale. Třeba starou vodárnu! Tam chodí s klukama co chvíli a užívá si to panoptikum úzkých uliček a průchodů lemovaných starými zpola rozbořenými domy z červených cihel dávno zbavených omítky. Připomíná mu to Stínadla z Rychlých šípů, které svého času hltá jedním dechem. Zvlášť noční výpravy do těch míst na něj působí téměř mysticky. Ten strach, který zažívá a při němž se mu kolikrát tají dech, mu dělá dobře. Stejně jako ostatním klukům z party –Tomášovi, Vénovi, Frantovi a Danovi. Nebo mohutná betonová zeď za jejich domem! S klukama do ní tlučou tenisákem jako smyslů zbavení. Je to hra, ostatně jako všechno ostatní co dělají a čemu přikládají téměř vesmírný význam. Nebo kamenárka! Skalní útvar na periferii, na nějž každý kluk z toho města vyleze nesčetněkrát. I on, třebaže jednou spadne a při tom si zlomí holenní kost. Nebo místo, kam chodí sbírat zkamenělé obratlovce! Najde jich spoustu a některé z nich skončí dokonce v přírodovědném kabinetu školy. Je to z jeho strany nepatrné vstřícné gesto směřované výhradně učiteli Machatému, starému prošedivělému pánovi přezdívanému pro jeho neupravený vzhled a zádumčivost Einstain. Jeden z mála, koho si ve škole oblíbí. Nebo rozhledna! Slavná Štramberská rozhledna, která už sice není zeměpisně součástí jeho města, ale je tak blizoučko, že ji má za svou. Z jejího vrcholu vidí nejen celé město ale i celý přilehlý kraj mírně zvlněný a z velké části zalesněný. A tak by mohl pokračovat téměř do nekonečna. 

Nezbývá než poznamenat, že jeho rodné město je i něco jako jeho první láska - k místu, k ulicím, k lidem, k domům, ptákům a stromům … a to všechno pro něj hodně znamená. Protože na první lásku se nezapomíná. A stejně tomu tak je i v případě toho kluka z ulice, který ještě netuší, ve chvíli kdy se to stane, a kdy své rodné město opustí, co ho v následujících dnech, týdnech, měsících a letech čeká.

Je mu čtrnáct. Pamatuje si, jak on, matka, bratr sedí ve stěhovacím voze plném různých krámů. Pamatuje si, že je léto, svítí slunce a ulice v tom sobotním odpoledni zejí nezvykle prázdnotou. Pamatuje si, jak se skrz okno dívá za ubíhajícím rodným městem, které mu vlastním způsobem dává sbohem. Pamatuje si, jak matka vedle něj pláče a bratr se ji snaží marně utišit. Pamatuje si, jak moc si přeje zůstat, netušíc v té chvíli, kdy a zdali vůbec se tam ještě někdy vrátí. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jurek | středa 19.8.2015 8:19 | karma článku: 5,72 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Jan Jurek

Pozdě ale přece

„Co bys ráda?“ „Ráda bych si promluvila.“ „Něco jsem provedla?“ „Ne. Jsi ale moje nejlepší kamarádka. Potřebuju, abys mě alespoň vyslechla.“ „O co jde? Doufám, že Martin je ok.“ „Proč by nebyl?“

7.5.2024 v 13:59 | Karma: 7,56 | Přečteno: 229x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Téměř „lavinová“ záležitost

„Co tě sem, Lenko, přivedlo?“ Lenka nedokáže hned odpovědět. Něco se provalilo. A pak to přišlo. Jedna rána, druha a další i od lidí, od kterých to nečekala. Téměř nic ji nepodrželo. Na všechno v ten moment byla sama. Bylo..

1.5.2024 v 7:12 | Karma: 8,02 | Přečteno: 250x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Pokec se spolužačkou

Rád sedává na lavičce při agua centru a sleduje lidi okolo. To místo mu dělá dobře. Není to tak vždy, ale někdy ano. A když má všeho dost, sebere se, sedne do auta a jede na to místo, kde má pár berliček, kterých se může chytnout.

3.1.2024 v 13:51 | Karma: 13,54 | Přečteno: 406x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Dokonalý manžel …

„Neexistuje! Nejsou takoví na skladě. Musíš se s tím, Ireno, smířit a brát to, co je. Taky už nejsi nejmladší.“ „Ale míry mám, Jitko, pořád ucházející.“ „To je dost pomíjivý a chlapi to vědí. V našem věku už také hledají jistoty.“

29.12.2023 v 12:16 | Karma: 14,62 | Přečteno: 556x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Jurek

Nevlastní syn

„To dítě není tvoje.“ „Čí tedy?“ „Tvého kamaráda z vejšky. Zbouchnul mě jeden večer po akci. Oba jsme byli opilí, sami dva na koleji.“ „Stačí! Do detailů jít nemusíš! Po pěti letech manželství mi tohle oznámíš a tváříš se jakoby nic

27.12.2023 v 12:50 | Karma: 22,97 | Přečteno: 808x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 7,79
  • Průměrná čtenost 457x
Jsem původní profesí učitel. Příležitostně publikuji recenze v tištěných periodikách. Byl jsem třikrát oceněn v rámci celostátní scenáristické soutěže Filmové nadace Inogy Barrandov. Realizovaný celovečerní film dle mého scénáře Kluci z hor. Dále viz můj web www.jan-jurek.cz