Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu vyhovují prázdné stadiony aneb otevřená výzva ministru zdravotnictví Válkovi

Říkal jsem si, že si nová vláda zaslouží 100 dní hájení, ale nevydržel jsem to a mám už potřebu nemlčet. V době, kdy celá Evropa rozvolňuje a ruší opatření v souvislosti s covidem-19, tady nová demokratická vláda schválila paskvil

Tím paskvilem míním nový pandemický zákon, který nic pozitivního nepřinese. Naopak.

Fialova koalice slibovala velké změny k lepšímu, ale ukazuje se, že od prázdných slov je k nějakým pozitivním změnám hodně daleko. Tedy alespoň já zatím žádné nevidím. Naopak. Pokud vy ano, tak mi je napište v komentářích.

A aby nedošlo k mýlce. Nikdy jsem nepatřil k voličům ANO a Andreje  bytostně nesnáším. Nicméně už před volbami jsem tady někde psal, že od nové vlády nečekám žádné zásadní změny k lepšímu. Bohužel zatím je to horší než jsem čekal. Nová vláda řeší kraviny místo aby se věnovala věcem zásadním a podstatným, které se týkají nás všech. Jistě, nový pandemický zákon se týká nás všech, ale bohužel v tom negativním slova smyslu, protože omezuje práva a svobody občanů. 

Nejvyšší správní soud zrušil opatření ministerstva zdravotnictví podle kterého byl zakázán vstup do stravovacích podniků a klubů bez dokončeného očkování nebo po prodělaném covidovém onemocnění. Právní účinnosti to má nabýt až 9. února 2022 nicméně už včera jsem byl na obědě v jedné restauraci, kde po mně nikdo Tečku nechtěl a veškerý personál i osazenstvo restaurace bylo bez roušek. 

To se týká vnitřních prostor, ale co se týče sportování na čerstvém vzduchu, tam se nic nemění a kladu si otázku. Fakt to nikomu nevadí a komu ty prázdné stadiony vlastně vyhovují a proč?

Odbor přátel Slavie napsal otevřený dopis "Výzva ministru zdravotnictví", který mi mluví z duše a jehož znění vám tímto předkládám i zde:

Vážený pane ministře,

Obracím se na Vás jako předseda Odboru přátel fotbalové Slavie, největšího a nejstaršího fanouškovského sdružení v České republice. Náš spolek s historií od roku 1964 čítá bezmála 5 000 členů. V našich řadách bývali či stále jsou významní členové z řad kultury, sportu a politiky. Jen namátkou si dovolím vyjmenovat několik mých předchůdců v roli předsedy tohoto spolku: Martin Růžek, Josef Vinklář, Ilja Prachař, Rudolf Jelínek nebo Miroslav Ondříček. Svými aktivitami podporujeme dobré mravy, osvětu sportu, jakožto i povědomí o historii České republiky, která je nám velmi blízká. Vždyť Slavia, která mimochodem letos slaví 130 let od svého vzniku, byla původně literárně řečnickým spolkem a stála u zrodu Československa. 

Velmi pečlivě sledujeme aktuální dění okolo pandemie koronaviru, veškerá nutná omezení se nás samozřejmě týkají nejen v pracovních a rodinných životech, ale také v soukromých aktivitách, kam bezesporu patří i fanouškovství. Navštěvujeme fotbalové zápasy nejen po republice ale i po celé Evropě, kde Slavia dělá naší zemi dobré jméno.

Od počátku pandemie se nejen naši členové ale i ostatní fanoušci ať už Slavie nebo jiných klubů přizpůsobují nastaveným pravidlům v rámci boje proti COVID-19. Plně chápeme, že jistá omezení u hromadných akcí jsou potřeba, avšak nechápeme jejich nevyrovnanost.

Aktuálně platí pro fotbalová utkání limit 1 000 osob na utkání a toto se nám zdá velmi diskriminační. V případě fotbalových utkání nejvyšší fotbalové soutěže, tento limit umožňuje například Bohemians 1905, kteří mají stadion s kapacitou 6 300 osob, naplnit stadion z 15 %. Městský stadion v Karviné má kapacitu 4833 diváků a domácí tým tak může stadion naplnit z více než 20 %. Na opačné straně spektra jsou však kluby s velkými stadiony jako Slavia či Sparta. Konkrétně Slavia hraje své domácí zápasy na nejmodernějším fotbalovém stadionu u nás s kapacitou 19 370 diváků. Stadion má několik samostatných vchodů a sekcí, je možné jej rozdělit na několik vzájemně oddělených částí, v každé z nich by mohlo s dostatečnými rozestupy sedět tisíc diváků. Přesto však současná opatření umožňují stadion zaplnit z pouhých 5 %. 

Slavia jako klub dlouhodobě propaguje očkování a již v minulosti ukázala, že je schopna na svých zápasech dohlédnout na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Věřím, že mnozí slávisté jsou již dnes očkování třetí dávkou a jsou připraveni dodržet jakékoli předpisy, aby se mohli zúčastnit utkání svého klubu.

Prosím Vás proto o narovnání pravidel návštěv hromadných akcí tak, aby nebyly znevýhodňovány velké fotbalové kluby a současně s nimi i my, jejich fanoušci, například stanovením stropu v počtu diváků na základě procent z kapacity stadionu a nikoliv na základně absolutního počtu.

S pozdravem

David Ocetník

předseda výboru Fotbalový oddíl SK Slavia Praha – Odbor přátel, z.s.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | čtvrtek 3.2.2022 14:09 | karma článku: 19,54 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Jiří Beránek

Za 20 let se mnohé změnilo. Evropská unie, ODS i já

EU i ODS k horšímu. Co všechno se změnilo k horšímu a co naopak k lepšímu si umíte vyhodnotit každý sám za sebe, ale je mi jasné, že se shodneme, že se neshodneme, když se neshodnou ani Zahradil s Fialou v rámci jedné partaje.

4.5.2024 v 8:23 | Karma: 29,29 | Přečteno: 710x | Diskuse| Politika

Jiří Beránek

Samochvála smrdí

Když mne nikdo nepochválí, musím to udělat sám/sama. Občas to dělám taky. Zejména když se mi na golfu povede rána, kterou nikdo neviděl. Naposledy hybridem 160 metrů druhou ranou na grýn a dva putty.

27.4.2024 v 7:36 | Karma: 21,11 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Jiří Beránek

Koho volíš? Pellegriniho nebo Korčoka?

Neznám ani jednoho a tak jsem se zeptal slovenských přátel při nedělní grilovačce. Latiníci tvrdí "In vino veritas". Víno sice tentokrát nebylo, ale měli jsme v sobě pár piv. Nejenom těch plzeňských, ale taky výborný Moscow Mule.

3.4.2024 v 18:24 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Čte ještě někdo Lidové noviny a chutná vám pendrek?

Mnozí z čtenářů samizdatové Lidovky pamatují. Tedy pokud ještě nemají problém s Alzhaimerem nebo s demencí. A co se vám vybaví, když slyšíte slovo pendrek?

2.4.2024 v 9:52 | Karma: 15,65 | Přečteno: 554x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Proboha, už dost! Stačilo

Co mají společného renomovaná filmová kritička Mirka Spáčilová s komunistkou Kateřinou Konečnou? Hádejte. Věk to není i když jsou obě stále aktivní a jsou hodně vidět i slyšet. Nevím, jaké má ještě ambice Mirka, ale Kateřina

1.4.2024 v 11:02 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 247
  • Celková karma 20,56
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud svoboda něco znamená, znamená to "právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" aneb co si myslíš o sobě ty, je mnohem důležitější, než to, co si o tobě myslí ostatní...

Seznam rubrik