Zkreslené vidění – Lidská práva

Pokud je nutné lidská práva vtělovat do zákonů a tak je prosazovat, znamená to, že je společnost vážně nemocná. A je jen otázkou času, kdy už to bude neléčitelná chronická choroba.
Čulibrk - 315

 Lidská práva. Kdykoli o nich slyším někoho mluvit, vzpomenu si na Helsinky 1975, Chartu77, sovětskou perestrojku a český převrat roku 1989. A to jen proto, že se mne to všechno nějak týkalo, neboli byl jsem u toho.

 O konferenci v Helsinkách by měl spíše pohovořit nějaký politolog. Já vím jen, že někdy v oné době jsem objevil Karla Kryla, a tak dlouho bušil do kytary, až jsem nějak toho Anděla vyloudil.

 S Chartou77 jsem se nepotkal, přesněji řečeno soudruzi mne pravděpodobně nutili ji na nějaké schůzi odsoudit, a možná se jim to i povedlo, ale nikdo mi ji nejdřív k podpisu nenabídl. Co se v ní psalo, mi ani titíž soudruzi neprozradili.  

 Po vojně jsem byl coby pionýrský vedoucí na táboře, kam přijeli i pionýři z Ruska. Chlubili se, jak u nich bezvadně funguje glasnosť a perestrojka. Gerój Gorbi! Takhle nějak jsem si vždy představoval, že jsou černí domorodci vděční misionářům za korálky z Nového Boru a Jablonce. Nechci teď nijak vychvalovat Husákovo normalizační socialismus, ale v té svobodě slova nás i tehdy azbuci měli ještě co dohánět. Nikdo jim to však, alespoň doufám, neřekl.

 Jak to bylo s Velkou listopadovou sametovou revolucí nebudu rozebírat. Ničí pohled na ni by se tím nezměnil. Všichni jsme tehdy měli pocit, že nyní bude lépe, končí zvůle a bezpráví, skoro jako by začaly platit ideály francouzské revoluce. Iluze svobody svedeného davu.

 Došlo to tak daleko, že dnes mají lidská práva všichni, kdo mají dost silný hlas v médiích a patřičné zastání v parlamentu. Je třeba zákona pro tu kterou menšinu, ten který postup, ten který opět povolený či zakázaný názor. Realitní kancelář dostane pokutu proto, že nechce pronajmout byt nájemnici, u níž má podezření, že s ní budou potíže. Dcera žaluje své rodiče za to, že ji v dětství nedovolili změnit pohlaví. Prase a vrah je žalovatelná urážka, ovšem neplatí to pro prezidenta Russka Puttlera. Je míněn patrně Putin, prezident Ruské federace. Roman a Robin chtějí mít vlastní miminko. Chystá se opatření na zjišťování loajality státních úředníků.

 Kdyby ti, co si nárokují zvláštní práva na úkor nás všech, začali i s plněním svých povinností! Pro začátek by stačilo třeba dávat sociální dávky jen těm, kdo si hledají práci.  

 Římská říše nezanikla až vpádem barbarů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 23.2.2024 13:30 | karma článku: 19,83 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění – Planeta

10.5.2024 v 13:30 | Karma: 16,43