Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem boural plot aneb Tohle doma nezkoušejte!

Pro svou ženu udělám cokoliv…, teda skoro cokoliv. A tak jsem po jednom z víkendových hrdinských počinů skončil poprvé v životě na neschopence. A manželka? Zatím mě nezavrhla.

V jednom ze svých předchozích blogů jsem psal o své ženě, která miluje teplo a svou zahradu. A já miluju ji. Proto se jí snažím, i přes svou chabou tělesnou konstituci a technickou způsobilost, pomoci s prací na zahradě, kde buduje naše úžasné arboretum. Trávník podle pravítka a celková kompozice à la Dana Makrlíková – to je naše zahrada.

zdroj: www.pixabay.com

Rozhodl jsem se tedy pokořit plot z thují, který vypadal velmi neutěšeně. Věřil jsem, že manželce svým odhodláním udělám radost. S výrazem Mitche Buchannona, jen červené plavky chyběly, jsem si natáhl dlouhou prodlužovací šňůru a vzal do ruky onen zatracený zmetek, co se tím ořezávají dlouhé větve. Přiznám se, že neznám lepší zábavu než držet to pětikilové hovado dvě hodiny nad hlavou, šlapat si u toho na šňůru a do uší si dobrovolně pouštět hromadu decibelů. Po dvou hodinách práce ten prevít vypnete, ruce máte pořád nad hlavou a vypadáte jako vzdávající se německý pěšák u Stalingradu. Tentokrát se ovšem po pěti minutách z vibrujícího šmejdu začalo kouřit a odebral se do věčných lovišť. Zjistil jsem, že mu záruka uplynula přesně před týdnem…, nevím, poslední dobou to tak mám asi u všeho, co si koupím. Vydal jsem se do elektra a pořídil nový na dvě baterie. Ač byl asi o milión kilo lehčí, tak i přesto mi práce dala zabrat a bolel mě celý Jéňa.

zdroj: www.pixabay.com

„No vidíš,“ pochválila mě. A za pochvalu udělám cokoliv. Rozhodl jsem se shodit starý plot.

Je pravdou, že plot, který mi kdysi při výkopu vodovodního potrubí narušila jedna z místních firem, se začal postupně naklánět, až se pomalu připodobnil šikmé italské věži. Dovolat se spravedlnosti je dnes opravdu spíše věcí z říše fantazie. Proto nezbylo nic jiného, než se do toho pustit na vlastní pěst a opravu si zaplatit sám. Ovšem sehnat firmu, která by vám plot opravila, je podobné hledání jehly v kopce sena. Navíc, když nějakou seženete, přemýšlíte, jestli ty nabízené obrubníky nejsou z ryzího zlata. Jenže pokud se má postavit nový, starý musí pryč. A zbořit tu starou zrůdu? To přece zvládnu.

zdroj: www.pixabay.com

Se zády namoženými sekáním stromů jsem se vydal k místnímu hasiči, jehož jedna paže je větší než moje noha. Poprosil jsem jej, zda by mi nepůjčil kladivo, jímž bych staré trčící sloupy z betonových kostek mohl shodit.

„Hele,“ usmál se, „ale ta palice má kolem pětadvaceti kilo!“

Nechtěl jsem vypadat zbaběle, proto jsem tu těžkou bestii s ladností hodil přes rameno v domnění, že vypadám jako Arnold Schwarzenegger nesoucí kmen statného dubu. Na krku mi vyskočily žíly, o nichž jsem ani netušil, že existují. Jakmile však statný hasič zašel do dveří, shodil jsem kladivo na chodník a vypadal jako seniorka táhnoucí nákupní tašku na kolečkách.

„Tak to jsem zvědavá!“ usmála se manželka v okamžiku, kdy jsem kladivo vzal do rukou s rozhodnutím, že do betonových sloupků bouchnu.

„Musíš, Jéňo…, musíš! Nesmíš být jen počítačový imbecil!“ prolétlo mi hlavou. Nasadil jsem si apartní sluneční brýle z Hornbachu a vší silou pleskl kladivem do sloupku. V tu chvíli jsem cítil křupnutí v zádech a rozklepal se jako kabelkový pes. Sedl jsem si na kámen poblíž a opětovně dospěl ke zjištění, že jsem jako zahradník a manžel selhal. V noci jsem se vzbudil s takovými bolestmi zad, že jsem musel navštívit doktora. Okamžitě jsem byl odeslán na CT vyšetření, aby se zjistilo, zda jsou to skutečně záda či zpropadená ledvina, která se vždy po několika letech přihlásí o slovo.

V čekárně jsem se cítil doslova jako kvočna. Své místo k vyšetření jsem si vlastně musel vysedět. V okamžiku, kdy jsem si lehl na lehátko před tunelem, vylezl z kukaně dlouhovousý doktor, který mi připomněl Gandalfa. Zakoukal se do papíru, chvíli si něco povídal pro sebe a poté zcela suše a bez emocí řekl: „…no jo, to jste vy mladí. Čumíte celý den jen do těch vašich kompjůtrů a pak vás bolej záda! Do dolů s vámi!“

A tak jsem po těchto patáliích druhý týden doma na neschopence. Břicho mám svázané pásem, baštím analgetika jako lentilky, u počítače vydržím sedět tak deset minut. Pak se musím projít. Proto i tuto povídku píši jako nekonečný seriál. A manželka? Ta je prostě skvělá. Zvládá všechny povinnosti za nás oba. A naučila se dokonce sekat trávník a pracovat s vrtačkou! Musím se dát brzo dohromady, protože by mohla padnout ona, je toho na ni moc. A to bych byl úplně v pytli. Protože prát, žehlit, uklízet, starat se o dcerku, vařit a zahradničit…, to já prostě neumím!

Váš Honza

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vavřík | středa 1.5.2024 19:34 | karma článku: 31,13 | přečteno: 1063x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak jsem stavěl zahradní chatku aneb Pusť mě k tomu!

Moje žena je skvělá. S ní se člověk opravdu nenudí. A ctí ji, že mě i po dvaceti letech, přes má veškerá technická klopýtnutí, vidí jako domácího kutila. Tentokrát mi dala za úkol smontovat zahradní domek. A to byla výzva!

31.3.2024 v 12:12 | Karma: 28,74 | Přečteno: 703x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak díky náhodě přijít o dobrou pověst aneb Paní, ten váš chlap je divnej!

Možná jste to někdy zažili. Jdete k lékaři se zraněním, které působí celkem divně. Napoprvé to jde ještě vysvětlit. Podruhé se na vás dívají hloupě, argumenty docházejí. Ale potřetí? To už je na přinejmenším na OSPOD!

10.3.2024 v 19:27 | Karma: 31,43 | Přečteno: 903x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem byl umýt auto aneb Ona ani neví, s kým to má!

Únor jsem měl divný. Bezmezný strach o zdraví nejbližšího člověka mi dal najevo, že vlci v rouše beránčím jsou vlastně jen ubohou karikaturou, pro kterou není důležité se trápit. To hezké je blíž, než se může zdát.

3.3.2024 v 11:18 | Karma: 41,82 | Přečteno: 4130x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem seděl v čekárně 2 aneb Tereza, Karolína a Otylka Součková

Zlobí mě zdraví, ale mé odpůrce zklamu. Zatím neumírám, ovšem k lékaři musím. A při sezení v čekárně máte před sebou studnici příběhů. Třeba minulý týden..., Tereza, Karolína a paní Součková. To prostě nejde nenapsat.

29.1.2024 v 22:42 | Karma: 30,84 | Přečteno: 1110x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem lovil myš aneb Eliška není mrtvá

Měl jsem teď blogový detox. Postihl mě tradiční rýmový moribundus rovnající se stádiu klinické smrti. Proto jsem potřeboval pauzu od lidí a psaní. Že kritický výraz mé tváře přiláká domů myš, to jsem fakt nepředpokládal.

6.1.2024 v 15:27 | Karma: 27,14 | Přečteno: 620x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s prezidentem Raísím

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 33,28
  • Průměrná čtenost 2515x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik