Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecko autem: 4. díl - Druhý den v Istanbulu

Po rychlém zorientování a návštěvě těch největších taháků je na čase postoupit dál. Tentokrát budou bazary, akvadukt nebo vodojemy.

Z kategorie méně obvyklých pamětihodností jsou vodojemy. Ve Fatihu jsou dvě velké cisterny, Baziliková cisterna v sousedství Hagia Sofia a Cisterna 1001 sloupů. Baziliková cisterna je slavnější, mimo jiné proto, že se v ní kdysi točila bondovka Srdečné pozdravy z Ruska. Dnes je, i díky své poloze, hojně navštěvovaná. Vedle toho Cisterna 1001 sloupů je trochu zapadlá a vstupuje se do nich ve 30 minutových intervalech, přičemž součástí prohlídky je 10 minová světelná show.

Název odkazující na 1001 sloupů je trochu zavádějící - jde o poetickou nadsázku -, přesto jde o kolosální prostor, jehož atmosféru narušuje jen spousta projekční techniky kolem dokola. Na první show jsem úplně sám, loďkou se tu jako Sean Connery sice neprojedu, ale i tak to má svoje kouzlo. Jen vstupné není zrovna laciné, 250 lir za jednu show, 350 lir za obě, nehledě na to, že vstup je pro cizince 5x dražší, což kdekomu může zvednout mandle.

Cisterna 1001 sloupů
Cisterna 1001 sloupů

Po ránu je docela klid i na Velkém Bazaru. Ten je vskutku rozlehlý. Ostatně posuďte sami - 61 krytých ulic se 4000 obchody na ploše 30 700 metrů čtverečních. Dokážu si představit, že někteří turisté tu mohou i strávit hodiny.

Grand Bazaar

Silnější atmosféru pro mě ale má Egyptský bazar, plný koření, sladkostí, masa, prostě všeho jedlého, na co si vzpomenete. Při poledni je v něm už ale řádná tlačenice a ceny jsou astronomické. Ne, tady to opravdu není o podpoře místních podnikatelů, je to spíš o atmosféře prostoru.

Egyptský bazar
Egyptský bazar

Krok za krokem od hlavních památek se město mění. Süleymanova mešita už připomíná spíše komunitní centrum než turistickou památku. Obklopena je medresami a stojí za to k ní vyrazit i kvůli výhledu směrem k Beşiktaşi a asijskému Istanbulu.

Süleymanova mešita
Medresy v sousedství Süleymanovy mešity

Ještě dále od centra je akvadukt vybudovaný ve 4. století. S každou další ulicí působí město více a více autenticky a asijsky, ač jde pořád o evropskou stranu města.

Byzantský akvadukt

 

Tržnice poblíž akvaduktu

Vedle toho Beyoglu na druhé straně zálivu Zlatý roh už vypadá zase jako moderní barevné kosmopolitní město. Nejkratší cesta do něj vede přes svérázný dvoupatrový most Galata, v jehož spodním patře jsou restaurace a z horního patra místní loví udicemi ryby.

Galata Köprüsü

Páteří moderní čtvrti je Istiklal Caddesi, obchodní třída, po níž jezdí šaliny. Něco jako brněnská Masaryčka. Tohle je ten moderní barevný Istanbul, dominantně se zástavbou z 19. a 20. století, kde se v bočních ulicích dají najít kavárny a ateliéry, ale i kostely a synagogy (byť synagogy jsou z důvodu bezpečnosti všechny zavřené). Bulvár končí na obrovském Taksim Meydani, kde je mešita, park a Atatürkovo kulturní centrum.

Zákoutí ve čtvrti Beyoglu
Obchodní třída Istiklal Caddesi
Náměstí Taksim

Na Taksim Meydani se spojuju s kamarádem Enderem, se kterým jsem se kdysi potkal na stáži v Kazachstánu. O pár desítek minut  později se scházíme poblíž Dolmabahçe Sarayi, který už je ale bohužel zavřený.

Ender mi ukazuje trochu jiný Istanbul. Prodíráme se Beşiktaşem, čtvrtí, která má sama o sobě 200 000 obyvatel a s jejich hustotou obyvatelstva poráží i Monaco. Ender mě zavede Öncü Döner, kde mají kebab za 55 lir a k tomu výhled na ruch velkoměsta.

Ender je kámoš, proto přijdou na přetřes i třaskavější témata jako jsou volby, Arménie nebo inflace. Rázem na mě i sám Istanbul, výkladní skříň Turecka, působí trochu jako naleštěná bída. On sám je inženýr, studoval inženýrskou geologii, který dnes dělá v biznisu transplantace vlasů, který frčí v Istanbulu natolik, že tureckým aerolinkám se někdy říká Turkish Hairlines. Drajv mu nechybí, k tomu se naučil španělsky a příležitostně průvodcuje.

S Enderem v Öncü Döner
Návštěvník na terase Öncü Döner

Den se chýlí ke konci a já si to na cestě do hotelu zkouším zkrátit přes areál univerzity. Překvapivě se dostávám dovnitř, kde se dám do řeči Süleymanem, který se na univerzitě účastní International Space Economy, Law and Sciences Symposium. V rychlosti mě provede areálem a pozve na další den programu. Na druhý den se sice zastavím, ale na programu nijak neparticipuju. Bohužel mi to časově nevychází.

Dva a půl dne v Istanbulu zní jako hrozně málo. Nestíhám Topkapi Sarayi, původní sídlo sultána, ani Dolmabahçe Sarayi, pozdější sídlo sultána. Jenže počasí se kazí, v pátek jsou všechny památky paralyzovány kumulací turistů, kteří nemohou do mešit, a blíží víkend, proto je čas vyrazit o dům dál.

Autor: Jan Vaverka | úterý 1.8.2023 8:20 | karma článku: 16,74 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 11,76 | Přečteno: 123x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,27 | Přečteno: 171x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 219x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 193x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 643x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik