Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya
Byl říjen, pár týdnů do odjezdu. Brouzdal jsem mapami a najednou vidím Observatorio Astrofísico de Chacaltaya. Podívám se blíž a nacházím detailní informace o aktuálních podmínkách, o výzkumu na observatoři i o tom, jak čelit vysoké nadmořské výšce. Nadto, když dáte Chacaltaya do Googlu, vyskočí na vás příběh lyžařského střediska na ledovci, které skončilo poté, co zmizel ledovec. A protože webové stránky observatoře mají kontaktní formulář, bylo jasno.
Je pondělí ráno a u konečné oranžové lanovky v La Pazu se scházíme s Isabel. Pondělí je den, kdy se dělají pravidelné obhlídky observatoře a střídají se na observatoři směny. Cesta dlouhá 40 kilometrů nám vezme dobré dvě hodiny. Nejprve se potřebujeme všichni postupně poskládat do Nissanu Patrol, ve kterém nás jede devět, a jak se vymotáme z La Pazu, začínáme pozvolna stoupat na observatoř ve výšce 5240 metrů.
Cesta to není pro každého - bez asfaltu a dost rozbitá, nicméně s trochou citu, se dá vyjet i s kdejakým vozidlem s vyšší světlou výškou.
Observatoř je poměrně rozlehlým areálem, kam pravidelně jednou týdně jezdí vědci a dvakrát týdně se tu střídá správce. Jinými slovy, každé pondělí přijede velká skupina (vědci a výměna správce), ve čtvrtek nebo pátek přijede malá skupina. Observatoř je totiž výše než nejvýše položené permanentně osídlené místo na zemi. Je to království výškové nemoci a i když se tu střídají odolní jedinci, nemůže tu být nikdo delší dobu. Přesto observatoř nabízí vše, co si dokážete představit.
Ač jsme ve vysoké nadmořské výšce už nějaký den, tady dostáváme zase nový pohled. Není to jen o tom, v jaké teplotě vře voda na čaj nebo že musíte každý krok vážit a nikam nespěchat. Specifickým výzvám čelí i technika, a tak se kvůli nedostatku vzduchu vymýšlejí metody, jak chladit přehřívající se elektroniku, která se nepřehřívá proto, že by byla pod enormní zátěží, ale jednoduše proto, že je designovaná na chlazení okolním vzduchem, kterého je tu ale méně.
A pak je tu vědecká rovina observatoře. Isabel se zabývá klimatologií, což je dnes primární zaměření observatoře. Ukazuje nám dlouhodobé trendy v kontextu klimatu kontinentu (naprostá většina srážek v Bolívii pochází z Atlantiku, který je mnohem dále než Pacifik), tak krátkodobé změny, kdy senzitivita detekčních jednotek dokáže zachytit změnu koncentrace oxidu uhličitého způsobeného naším příjezdem k observatoři. Přesto se hodí zmínit, že historicky, a je to i v názvu, se observatoř zaměřovala na astrofyziku a do síně slávy fyziky se Chacaltaya zapsala detekcí pionů, subatomárních částic, za což byla později udělena Nobelova cena.
Vyrážíme s Isabel na zteč. Potřebuje zkontrolovat měřící stanici při vrcholu. Jdeme velmi vlažně, přec jen vzduchu je tu málo. Dojde i na osobnější témata, kdy se dozvíme, že její manžel je Polák, profesionální fotograf a spoluautor současných bolivijských bankovek. Isabel a Ondra nemají potřebu jít na úplný vrchol, a tak těch posledních pár metrů jdu sám. Když dorazím k nápisu 5435 je to určitá satisfakce, nicméně hned po tom dostávám pocit, že jsem stanovil rekord, který asi nebudu mít potřebu překonat.
Na vedlejším vrcholu jsou ruiny lyžařského vleku. Z konečné vleku je skvěle vidět kudy vedl ledovec, na němž byla sjezdovka. Po straně bývalého ledovce jsou ruiny hotelu s restaurací a někdejšího lyžařského klubu. Jsou to svým způsobem fascinující budovy - i po dvaceti letech chátrání mají svoje kouzlo.
Cesta zpátky trvá asi hodinu a půl. Jdeme s Isabel na pozdní oběd. A o kulinářské objevování La Pazu bude poslední díl z Bolívie.
Jan Vaverka
Kolumbie - 10. díl: Amazonskou džunglí
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/03/38342/w230/Bf825074.jpeg)
Jdeme do finále. Při sobotním ránu je v Leticii třicet stupňů a my vyrážíme na dvoudenní výpravu do amazonské džungle. Ale zase takový fofr to nebude, protože se do rána zřítil most do přístavu.
Jan Vaverka
Kolumbie - 9. díl: Na cestě do Amazonie
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/03/38342/w230/Bf825073.jpeg)
Pár týdnů před odletem do Kolumbie psala Lufthansa, že nám ruší let zpátky do Evropy a že můžeme letět o několik dní dříve nebo naopak později. Když to dříve nejde, co s časem navíc?
Jan Vaverka
Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/05/38342/w230/Bf829738.jpeg)
Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/03/38342/w230/Bf825158.jpeg)
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/05/38342/w230/Bf827833.jpeg)
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Akční letáky](//1gr.cz/u/free.gif)
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 142
- Celková karma 13,75
- Průměrná čtenost 662x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.