Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

Po návštěvě observatoře Chacaltaya kráčíme s Isabel městem. Navrhuju, že zajdeme na oběd. Ať nadhodí své oblíbené místo, jsme otevření všemu. Zasyčíme do Charquekan Orureňo. Je to trochu doupě, takový fast food s pár stolky půl patra po úrovní silnice. Na tripadvisoru to nehledejte. Přesto, když podnik vygooglíte, hodnocení je 4,5. Hodnotících je k dnešnímu dni osm, což není ve velkoměstě zrovna hodně.

Menu je stručné. Podávají lamí maso s vejcem a bramborou. Varianty jsou dvě - normal nebo grande. Objednávám si grande. Paní domácí se na mě kriticky podívá, ale přejde to. Grande stojí 20 BOB, tedy asi 65 CZK. Je to zhruba 20 deka černého trhaného lamího masa, k tomu dvě uvařená vejce a dvě brambory. Navrch sýr. Šílená žranice. 

Lamí maso s vejci, bramborem a sýrem

Obyčejní bolivijci se často stravují ve stylu de la casa. Typickým příkladem je večeře v Yati Bolivia. Není snadné pojmenovat, co to vlastně bylo. Základem bylo maso v omáčce na rajčatovém základu. Na to syrová rajčata, uvařené a rozkrojené vejce, olivy, (syrová) cibule a mladý sýr. Jídlo je to výtečné, jen to není zrovna fine dining.

Bolívijské „de la casa“ v Yati Bolivia

Kdybyste měli navštívit jen jeden podnik v La Pazu, je to Popular Cocina Boliviana. Otevřeno je jen přes oběd a mají natřískáno, rezervace se zdá být nutnosti, ale je to o domluvě. Stálé menu nemají. Přesto, pokud nemáte rezervaci, stojí za to si frontu vystát. Menu je každý den originál. V našem případě je výběr je ze dvou předkrmů, tří hlavních chodů a dvou dezertů. Složit se to dá i jako vegetariánský oběd. Je to hotové gastroporno. Někdy na talíři, jindy v hliníkové misce, poslední chod je dezert podávaný na cihle. K tomu bolívijský craft beer.

Crema de espinaca v Popular Cocina Boliviana

Chicharrón de pescado ve Popular Cocina Boliviana

Bolivíjská IPA v Popular Cocina Boliviana

Dezert v Popular Cocina Boliviana

Dezert v Popular Cocina Boliviana

Večer jdeme do Hay Pan. To je to místo, kam zajít na víno a empanadas, ale třeba taky na pivo Bendita, které dostanete na vícero místech. Mezi nimi i v Carrot Tree, posledním podniku kam zavítáme. Je v sousedství pivnice Lucky Lama, která se dušuje tím, že jde o nejvýše položený irish pub na světě. Carrot tree je svérázné hispesterské doupě. Na zdi mají přihlouplý komix o tom, jak králíček zasadil strom na mrkve. Přesto stojí za to sem zajít, protože nabízí lamí quesadillu. A ta se stává naším kulinářským završením cesty po Bolívii.

Lami quesadilla v Carrot Tree

Před půlnocí míříme na letiště na kopci v El Altu. Jak jsem zmiňoval pár blogů nazpět, mezistátní lety jsou jen v noci, protože se čeká až s klesající teplotou zhoustne vzduch. Náš let je naplánovaný na 3:09.

Příště o Bogotě, kde jsme souhrou okolností strávili pár dní navíc.

Autor: Jan Vaverka | pátek 19.4.2024 8:20 | karma článku: 15,02 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 10. díl: Amazonskou džunglí

Jdeme do finále. Při sobotním ránu je v Leticii třicet stupňů a my vyrážíme na dvoudenní výpravu do amazonské džungle. Ale zase takový fofr to nebude, protože se do rána zřítil most do přístavu.

31.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,14 | Přečteno: 151x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 9. díl: Na cestě do Amazonie

Pár týdnů před odletem do Kolumbie psala Lufthansa, že nám ruší let zpátky do Evropy a že můžeme letět o několik dní dříve nebo naopak později. Když to dříve nejde, co s časem navíc?

24.5.2024 v 8:20 | Karma: 11,76 | Přečteno: 157x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,65 | Přečteno: 240x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,59 | Přečteno: 183x | Diskuse | Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,59 | Přečteno: 181x | Diskuse | Cestování
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 13,75
  • Průměrná čtenost 662x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik