Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Po návštěvě observatoře Chacaltaya kráčíme s Isabel městem. Navrhuju, že zajdeme na oběd. Ať nadhodí své oblíbené místo, jsme otevření všemu. Zasyčíme do Charquekan Orureňo. Je to trochu doupě, takový fast food s pár stolky půl patra po úrovní silnice. Na tripadvisoru to nehledejte. Přesto, když podnik vygooglíte, hodnocení je 4,5. Hodnotících je k dnešnímu dni osm, což není ve velkoměstě zrovna hodně.
Menu je stručné. Podávají lamí maso s vejcem a bramborou. Varianty jsou dvě - normal nebo grande. Objednávám si grande. Paní domácí se na mě kriticky podívá, ale přejde to. Grande stojí 20 BOB, tedy asi 65 CZK. Je to zhruba 20 deka černého trhaného lamího masa, k tomu dvě uvařená vejce a dvě brambory. Navrch sýr. Šílená žranice.
Obyčejní bolivijci se často stravují ve stylu de la casa. Typickým příkladem je večeře v Yati Bolivia. Není snadné pojmenovat, co to vlastně bylo. Základem bylo maso v omáčce na rajčatovém základu. Na to syrová rajčata, uvařené a rozkrojené vejce, olivy, (syrová) cibule a mladý sýr. Jídlo je to výtečné, jen to není zrovna fine dining.
Kdybyste měli navštívit jen jeden podnik v La Pazu, je to Popular Cocina Boliviana. Otevřeno je jen přes oběd a mají natřískáno, rezervace se zdá být nutnosti, ale je to o domluvě. Stálé menu nemají. Přesto, pokud nemáte rezervaci, stojí za to si frontu vystát. Menu je každý den originál. V našem případě je výběr je ze dvou předkrmů, tří hlavních chodů a dvou dezertů. Složit se to dá i jako vegetariánský oběd. Je to hotové gastroporno. Někdy na talíři, jindy v hliníkové misce, poslední chod je dezert podávaný na cihle. K tomu bolívijský craft beer.
Večer jdeme do Hay Pan. To je to místo, kam zajít na víno a empanadas, ale třeba taky na pivo Bendita, které dostanete na vícero místech. Mezi nimi i v Carrot Tree, posledním podniku kam zavítáme. Je v sousedství pivnice Lucky Lama, která se dušuje tím, že jde o nejvýše položený irish pub na světě. Carrot tree je svérázné hispesterské doupě. Na zdi mají přihlouplý komix o tom, jak králíček zasadil strom na mrkve. Přesto stojí za to sem zajít, protože nabízí lamí quesadillu. A ta se stává naším kulinářským završením cesty po Bolívii.
Před půlnocí míříme na letiště na kopci v El Altu. Jak jsem zmiňoval pár blogů nazpět, mezistátní lety jsou jen v noci, protože se čeká až s klesající teplotou zhoustne vzduch. Náš let je naplánovaný na 3:09.
Příště o Bogotě, kde jsme souhrou okolností strávili pár dní navíc.
Jan Vaverka
Kolumbie - 10. díl: Amazonskou džunglí

Jdeme do finále. Při sobotním ránu je v Leticii třicet stupňů a my vyrážíme na dvoudenní výpravu do amazonské džungle. Ale zase takový fofr to nebude, protože se do rána zřítil most do přístavu.
Jan Vaverka
Kolumbie - 9. díl: Na cestě do Amazonie

Pár týdnů před odletem do Kolumbie psala Lufthansa, že nám ruší let zpátky do Evropy a že můžeme letět o několik dní dříve nebo naopak později. Když to dříve nejde, co s časem navíc?
Jan Vaverka
Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Další články autora |
Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.
Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...
Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu
Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy
Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....
Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku
Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...
Utekl rok a bruselské odlesňovací nařízení je zpět. České firmy doufají v úlevy
Premium Přes roční odklad se jako bumerang znovu začíná vracet evropské nařízení o odlesňování. To mělo...
Zatajovala von der Leyenová informace? O vině v kauze „Pfizergate“ rozhodne soud
Premium Pro šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou to je ošemetný případ. Unijní soud má ve středu...
Objala Stalina, on jí nechal zabít rodiče. Holčičce z fotky nakonec ukradli i jméno
Seriál Byla to fotka, která měla Josifa Stalina ukázat jako skutečného otce sovětských dětí a vůdce...
Jedno kafe do vozíku, druhé do tašky. V britských obchodech přibývá zlodějů-seniorů
V britských obchodech přibývají neobvyklí zloději. Podle bezpečnostní firmy Kingdom Services...

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...
- Počet článků 142
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 691x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.