Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecko autem: 10. díl - Z Karsu k Araratu

Východní Turecko je bohem zapomenutý kraj, kde těm nejzajímavějším místům musíte trochu naproti. Někdy i pár kilometrů pěšky. Začneme od Karsu.

Do Karsu přijíždím z Ani za tmy. Na pohled je to spíše město se strategickou polohou než s půvabem. Má za sebou poměrně pestrou historii - bylo hlavním městem Arménie, než se jim stalo Ani. Potom přišli Seldžukové, Gruzincí, Mongolové, opět Gruzínci, Tamerlan, Turečtí Osmani, Peršané a opět Turci, kteří se o něj posledních dvě stě let více či méně přetahují s Ruskem. Mezi tím vším byla spousta zemětřesení.

Moje první kroky vedou do Hanimeli Kars Mutfagi, restaurace, která si ve městě podmanila Tripadvisor a je tak trochu gruzínská. To překvapí, protože Gruzínce a Armény aby tu člověk pohledal. Ptám se, co je jejich největší specialita. Slečna pyšně ukáže na Karskou husu, s přehledem nejdražší jídlo na lístku. Odvětím, že jsem ji měl den předtím (v Çildir Gölü Konagi, to byla ta pračka na peníze v podobě hotelu v předminulém díle). Končím u vařeného jehněčího, a tomu komplementární polívky, s gruzínským vínem. K mému překvapení o dva týdny později při odjezdu z Turecka si sám vyhodnotím gruzínskou večeři v Karsu jako nejlepší jídlo, co jsem okusil v Turecku.

Večeře v Hanimeli Kars Mutfagi

Ráno si jdu projít Kars. Dominantou města je pevnost z 12. století z tmavého kamene. Pod ním je bývalá arménská katedrála z 10. století, dnes Kümbet camii, tedy mešita, která ale zvenčí pořád připomíná arménský kostel. Hned vedle ní je Hasan El Harakani camii, to už je klasická mešita. Zatímco pevnost a katedrála jsou postaveny z tmavého kamene, minaret Hasan El Harakani camii je ze světlejšího načervenalého tufu, typického spíš pro dnešní Arménii.

Kars

Z Karsu se vydávám ke klášteru Khtzkonk. O něm se v žádném z průvodců nepíše mimo jiné asi proto, že z něho nezbylo mnoho a chvíli trvá se k němu dostat. Nejsnazší přístup je z města Digor, z něhož je to zhruba pětikilometrový pochod postupně se zužujícím zeleným údolím, které je v květnu poměrně dost podmáčené. Po cestě potkávám jen rodinku hus.

Na cestě ke klášteru Khtzkonk
Klášter Khtzkonk

Začnete-li pátrat na internetu, zjistíte, že ještě na začátku 20. století byl Khtzkonk zachovalým komplexem. Z něj do dneška zbyl jen kostel svatého Sargise, který je v pokročilém stádiu rozkladu, navíc značné poznamenán vandaly. 

Byť to úřady nikdy oficiálně nepřiznaly, patrně byl v 50. letech klášter vyhozen do povětří tureckou armádou, důkazem čehož je forma poškození, svědectví místních i nálezy munice. Na rozdíl od Ani tady ale není ani naděje nápravy - Khtzkonk není památka UNESCO a nevede k ní ani rozumná cesta, která by z kláštera udělala atraktivní turistický cíl. Proto je nejvyšší čas se sem jet podívat, dokud je na co.

Z Digoru mířím do Igdiru. Cesta se klikatí kolem řek Akhuryan a Aras, a především kolem arménské hranice, která je místy jen 300 metrů od silnice. Počasí mi přestává přát, což jen umocňuje ponurost tohoto kraje. Krajina je pěkná, ale to, co ve vás zůstane, je vzpomínka na jeden armádní checkpoint za druhým, kilometry plotů s žiletkovým drátem a strážní věže na každém kroku. Fotit se samozřejmě v tomhle úzkém hrdle kolem osady Halikişlak nesmí.

Zelené údolí při hranici s Arménií

I tady je ale infrastruktura typicky turecká. Řidiče potkáte málokdy, ale když už ano, a neřídí velkou soupravu, jezdí se tady jak v Need for Speed, tedy čára není zeď a omezení rychlosti nemá kdo vymáhat.

Silnice při hranici s Arménií

Po poledni se jedu podívat až k íránským a azerským hranicím, protože chci vidět ten nejslavnější výhled na Ararat, tentokrát z turecké strany. Není velkým překvapením, že mě cedule nepustí moc daleko. Za městem Aralik je výběžek, který má ve svém nejužším místě jen 3 kilometry na šířku. Na jeho konci je osmikilometrová hranice s azerskou enklávou Nachičevan, kam mohou vstoupit po zemi jen Turci nebo Azerové. Když už vidím na téhle prázdné dálnici osobní auto, má azerskou značku a je to přestárlá limuzína.

Stojí za to sem jet? Asi leda kvůli výhledu na Ararat, nebo přesněji řečeno na Agri Dagi. Nabízí se jet odtud po boční cestě jihozápadním směrem na Dogubayazit a přiblížit se vrcholu jak jen to autem jde, ale mám pochybnosti o tom, jestli na cestu armáda pouští civilní auta. Přece jen jsme u hranic a armáda kolem vrcholu vyhlásila vojenské pásmo, pročež je i poměrně složité získat permit na výstup.

Nepřeje mi počasí. Logickou další zastávkou je právě Dogubayazit. Po cestě si dávám odbočku do vesnice Elmagöl doufajíc, že se na mě na chvíli usměje počasí a já uvidím vrchol aspoň ze západní strany. Náznak tam je.

Ararat

Ve městě Dogubayazit trávím dvě noci. Potřebuji na chvíli zpomalit a trochu doufám, že se na mě usměje štěstí s výhledem na Ararat. To se bohužel nestane. Město nemá moc co nabídnout, snad jen Ishak Paşa Sarayi deset kilometrů za městem. V centru je dobrá kurdská restaurace, ale tím to hasne. Do Íránu nemůžu, protože pro auto nemám carnet de passage, vízum vyřídit by trvalo deset íránských pracovních dní a nemám ani dolarovou hotovost pro cestu do Íránu, kde se mezinárodními platebními kartami nedá platit a bankomaty na evropské karty nefungují.

Dogubayazit

Ponurý dojem přiživují i místní. Po polorozpadlém městě mezi odpadky pobíhají děcka a volají na mě: money, money, give me money. Dospělí se na mě dívají jak na ufona. Večer, když se vracím z kurdské restaurace, registruju, že si na mě někdo ukazuje laserovým ukazovátkem. Až z toho nemám moc pocit bezpečí.

Dogubayazit

Bylo by fajn vidět Ararat v plné kráse, koneckonců těch fotek je plný internet, ale čekat na to v takové díře, to za to opravdu nestojí. Tím spíš, když jižněji podél hranice s Íránem vypadá předpověď slibně.

Autor: Jan Vaverka | úterý 22.8.2023 8:20 | karma článku: 18,76 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 11,76 | Přečteno: 123x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,27 | Přečteno: 171x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 219x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 193x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 643x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik