Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kterak se dá seberealizovat při studiu na VUT

Nenechte se zmást, na VŠ nemusí jít jen o vysedávání na přednáškách (a cvičeních) a o nahánění zelených fajek v indexu. Studium nabízí mnohem více, než se může zdát.

Můj blog je sice cestovatelský, ale dnes poněkud odbočím. Ve svém popisu jsem měl po celou dobu, co tu jsem, napsáno, že jsem student a cestovatel. To první již neplatí a tak bych prostor, který tu mám, rád využil k tomu, popsal možnosti, které otevírá studium na vysoké škole konkrétně na Vysokém učení technickém v Brně.

Šest let jsem strávil na Fakultě strojního inženýrství. Šest let proto, že jsem si magisterský program o rok protáhl. Tato relativně osobní věc je pro tuto stať zásadní, protože právě prodloužení studia mi otevřelo úplně nové možnosti.

Studium na strojním inženýrství je náročné. Nejde ani tak o náročnost ve smyslu nároku kladených na studenty ze strany vyučujících (to je individuální dle oboru a schopností studenta), je náročné časově a finančně. Mnoho vysokoškoláků tak studiem propluje a čas, který jim mimo studia zbývá, využívá k přivýdělku, nějaké formě sociálního života nebo jiným aktivitám. Na seberozvoj nebo rozšiřování si znalostí nad rámec studijního programu nalajnovaného jednotlivými ústavy tak není mnoho času. Donedávna bylo navíc zapisování předmětů mimo studijní program (a zároveň nejsou v katalogu volitelných předmětů) hodně složité, plné byrokratických obstrukcí a k tomu ještě možné jen v rámci fakulty.

To se od školního roku 2017/2018 do značné míry mění s nově otevřenou možností si zapisovat předměty mimo svůj studijní program, dokonce i mimo fakultu. O tom bych tu ale ani tak psát nechtěl, a to už jen proto, že do fungování systému jako absolvent tak úplně nevidím. Mám na mysli možnosti, které mají všichni studenti Fakulty strojního inženýrství dlouhodobě, ale využívá jich jen minimum. Možná následující část bude vypadat jako zaplacená reklama, ale věřte mi, že s většinou toho, co tu budu popisovat, mám osobní (a mnohdy i intenzivní) zkušenost.

Předně jde o studium jazyků. Na fakultě lze studovat krom povinné angličtiny, němčinu, ruštinu, francouzštinu, italštinu a španělštinu.  V případě ruštiny, francouzštiny, italštiny a španělštiny, jde o dvousemestrální programy. Touto cestou lze získat během jednoho ročníku základy dalšího cizího jazyka díky dvěma hodinám týdně. V případě němčiny jde o šest semestrů plus dvousemestrální odbornou němčinu a němčinu ve strojírenství. Touto cestou se dá v němčině "vydrápat" někam na B1+. Závěrem pak angličtina, kde na šestisemestrální výuku, která je povinná, navazují další kurzy s úrovní až k C1, dále pak předměty jako Introduction to Technical Writing nebo Soft skills in English, které patří, částečně i díky poměrně malým skupinám, k tomu nejlepším, s čím se můžete na fakultě setkat. Dlužno dodat, že ne všechny zmíněné předměty se otevírají každý rok. Nicméně i tak, zkuste si představit, kolik byste za něco takového vysolili v jazykové škole a tady to máte bezplatně na zlatém podnose.

Nejde jen o jazyky. Doteď jsem se vyhýbal tomu, abych jmenoval, ale teď už to nepůjde. Milan Klapetek je nedoceněný klenot VUT. Každý semestr vyučuje alespoň tři ze čtyř předmětů, které budu jmenovat dále, jež dohromady zahrnují obrovský multidisciplinární záběr. Konkrétně jde o předměty Rétorika, Historie a filozofie Techniky, Právní minimum a Dějiny umění. Na rozdíl od jazyků si tyto předměty zapisuje hodně studentů. Ti jsou mnohdy ale hnáni trochu jinou motivací než zájmem o téma. Každý předmět vydá na dvouhodinovou přednášku, kterou si stačí "jen odsedět". Přínos těchto předmětů je sice hůře kvantifikovatelný než u výuky jazyků, nicméně jsou obohacující a odpřednášeny více než profesionálně.

Dále je tu pak možnost si zapsat předmět Zbraně a střelivo v obraně, který plní v rámci přednášek roli průvodce příslušnou legislativou a z toho vyplývajících specifik, cvičení jsou pak zaměřené na ovládání střelných zbraní a nácvik jejich používání. Z úplně jiného soudku je pak předmět zaměřený na projektový management.

A pak je tu dění mimo samotnou výuku, které umožňuje mnohem aktivnější zapojení než jakákoli výuka. Začnu od Studentské komory akademického senátu. Ta plní roli prostředníka mezi studenty a vedením univerzity. Mimo to organizuje například ples VUT. Pak jsou to studentské unie a jejich obdoby na jednotlivých fakultách. Nakonec jsou tu nadfakultní studentské organizace, konkrétně ISC, BEST a IAESTE. U těchto tří se zastavím trochu více.

ISC (Internetional Students Club) je zaměřen na zahraniční studenty studující v Brně. V tomto případě jde o studenty výměnných programů, především tzv. Erasmáky. Krom možnosti se socializovat, což spojuje všechny studentské organizace, jde především o možnost rozvíjet svoje komunikační dovednosti v angličtině. Dále pak ISC organizuje například akci Mov'in Europe, kde se mohou účastníci dozvědět o možnostech uplatnění nebo o studiu v cizině a to mimo jiné právě od Erasmus studentů ze zahraničí.

BEST (Board of European Students of Technology) organizuje mezinárodní kurzy, tzv. Erasmy nanečisto, pro studenty z celé Evropy, na nichž během cca 10 dnů získají účastníci letmý vhled to některého oboru. Dále organizuje inženýrskou soutěž EBEC (European Best Engineering Competition), která se každoročně pořádá na přibližně 85 univerzitách po celé Evropě a jejich úspěšní řešitelé postupují hierarchií soutěže až k celoevropskému finále. BEST organizuje i konferenci Techfest, kde studenti formou workshopů nahlédnou blíže do fungování firem, které hrají dominantní roli ve svých odvětvích. Mimo to dává další možnosti seberozvoje svým členům a to ať už formou tréninků (softskills i hardskills) nebo zapojením na mezinárodní úrovni BESTu.

IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) má především dvě zásadní poslání. Zprostředkovává studentům placené zahraniční stáže o délce zhruba v rozmezí 1 měsíc až 1 rok ve firmách a na univerzitách po celém světě. Konkrétně Brněnská pobočka jich nabízí každoročně něco přes 80. Vybírat lze z většiny oborů, které se na VUT studují a stáže probíhají doslova po celém světě, od Ekvádoru, přes Španělsko, Kazachstán až po Japonsko. Dále pak IAESTE pořádá veletrh iKariéra, největší veletrh pracovní příležitostí pořádaný na VUT, kterého se letos zúčastnilo 75 firem.

Všechny tři organizace spojuje to, že jsou mezinárodní, resp. na VUT působí lokální pobočka organizace. Dále je spojuje to, že všechny mají volené vedení, v němž studenti zastávají v zásadě manažerské pozice, tedy mají přidělené týmy, motivují, delegují, prezentují, vyjednávají a podobně. Jde o dobrovolnou činnost, jejímž cílem je především rozvíjet svoje schopnosti a dovednosti. Nezanedbatelným přínosem je i to, že máte možnost poznat spoustu schopných a znalých lidí a to jak v korporátu, tak i z řad vrstevníků.

Možností je tedy spousta a mnohdy vás mohou posunout více, než samotné studium. Najednou se vám mohou připlest do cesty příležitosti, o kterých byste jinak ani nevěděli, že je máte. Já osobně jsem byl aktivní v BESTu a díky IAESTE jsem nyní podruhé na stáži, tentokráte ve Španělsku.

Napříště už se vrátím zpět k cestovalskému tématu a věnovat se budu životu v Baskicku.

Autor: Jan Vaverka | středa 27.9.2017 8:20 | karma článku: 12,05 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem

Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.

17.5.2024 v 8:20 | Karma: 11,71 | Přečteno: 150x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce

Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.

10.5.2024 v 8:20 | Karma: 13,99 | Přečteno: 160x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu

To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.

3.5.2024 v 8:20 | Karma: 14,32 | Přečteno: 171x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,12 | Přečteno: 179x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 15,02 | Přečteno: 271x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 140
  • Celková karma 14,41
  • Průměrná čtenost 634x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik