Kosovo - 3. díl: Na skok do Albánie
Chcete-li se podívat do odříznutého údolí Valbona na cestě po Albánii, máte 3 možnosti:
- Můžete jet po zemi autem - z nejbližšího velkoměsta Škodry to není vzdušnou čarou ani 100 km, ale po silnici cesta vezme dobrých 5 hodin.
- Můžete využít trajektu - několikahodinová cesta trajektem po řece Drin sice není rychlá, ale jde o jeden z největších taháků v zemi. Nevýhodou je, že funguje jen v létě a s využitím trajektu cesta trvá také alespoň 5 hodin.
- Zhruba 5 hodin svižné chůze vezme i trek z Thethu, kdy na 12 kilometrů dlouhé trase překonáváte průsmyk ve výšce 1850 metrů. I to je jeden z největších taháků v zemi, když vyjde počasí.
Nebo můžete jet z Kosova, což je (nejen) v zimě s přehledem ta nejsnazší varianta - z Prizrenu trvá cesta 2 hodiny, z Prištiny méně než 3 hodiny, dokonce i ze Skopje budete v údolí Valbona rychleji než z Škodry nebo Tirany.
Existuje lepší doba na návštěvu než listopad? Určitě. Ale když vyjde počasí, je to skoro jedno.
Nevýhodou je, že rána tu umí být studená a v pozdním podzimu už není pohled na sešlé stromy tak půvabný, jako by byl třeba v říjnu.
Asfaltka končí u hotelu s velkým parkovištěm. Chvíli zkoušíme jet dál, ale po pár metrech je cesta příliš drsná na naše Sandero. Přesto se prý dá dostat bez problému autem s vyšším podvozkem až do vesnice Rragam, která je od konce asfaltky 4 km. My to raději otáčíme. Přeci jen den je v listopadu krátký a my se máme opět vracet do Kosova.
Silnice z Bajram Curri do Kukës je takřka řidičskou nirvánou. Hluboce tady zalituji toho, že nemám lepší auto. Na stech kilometrech prakticky nového asfaltu za krásného slunného dne nepotkáme téměř žádné auto.
Město Kukës, kam mimochodem létá přímý let z Vídně, obepíná velká přehrada, která je v listopadu částečně vypuštěná. Hned u ní, na příjezdu od Bajram Curri, je restaurace Kulla e Lumës. Předností této restaurace je spíše než nabídka ryb, v našem případě okoun, právě její poloha.
Tentokrát máme nocleh domluvený v kosovských horách kousek od Prevallë. Zkoušíme hraniční přechod u Krushevë, protože dostávám tip, že hory v jihozápadním Kosovu jsou ty nejdivočejší. Bohužel celník nás nechce pustit na horském hraničním přechodu s tím, že přechod je jen pro místní. Zkouším ho překacat, ale nedá se. Proto se vracíme zpátky k dálnici do Kosova.
Den končí v Hotelu Bora Prevallë. Domácí vypadají, že jsou z našeho příjezdu překvapení. Hotel je rozdělen na dvě části silnicí. Část napravo po směru jízdy do hor je úplně opuštěná (bazén vypuštěný, do sebe složené židle) a funguje jen hlavní budova na levé straně. Je tu klid, ticho a pocitově naprosto šílená zima. Booking nebooking, i tak to občas dopadá. Aspoň že mají v zásobě přímotopy.
Příště o cestě přes Kosovské Alpy a o Prištině
Jan Vaverka
Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem
Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Jan Vaverka
Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty
Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.
Jan Vaverka
Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy
Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...
V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média
Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...
Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin
Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...
Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky
Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...
Nabízíme pronájem bytové jednotky 2+1/L v ulici Š. Pěšina, Chomutov.
Školní pěšina, Chomutov
10 000 Kč/měsíc
- Počet článků 140
- Celková karma 14,57
- Průměrná čtenost 660x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.