Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chile - 3. díl: Astronomická observatoř Paranal

Uprostřed Atacamy, jednoho z nejsušších míst na planetě, je areál se čtyřmi obrovskými teleskopy, které jsou každou sobotu otevřeny veřejnosti. A taky se tu točila bondovka.

Z Paposa je to na Cerro Paranal zhruba 60 kilometrů. Převýšení 2600 metrů. Je to impozantní příkrá cesta, která začíná podobně jako končil předchozí den. Pod mrakem. Někde kolem tisíce metrů nad mořem se vynořujeme z mraků a před námi je pustina zalitá ranním sluncem.

Nutno dodat, že takhle nad ránem je v Atacamě sotva nad nulou a pěkně vyfukuje, proto je potřeba se adekvátně vybavit. V průběhu dne teplota kolísá běžně v rozmezí dvaceti stupňů. Nadto je třeba brát v potaz, že jste u obratníku a 2600 metrů nad mořem, proto se můžete velmi rychle spálit.

Dvakrát denně každou sobotu na Paranalu pořádá Evropská jižní observatoř (ESO) zdarma prohlídky. Co si musíte zajistit, je doprava, protože žádné linky sem nejezdí a nelze se v areálu ani ubytovat (na to je třeba být vědec nebo mít novinářskou akreditaci)

Areál se dělí na dvě základní části - pod kopcem je zázemí, kde servisují techniku a kde je ubytování pro zaměstnance a akreditované hosty, na uříznutém vrcholu je samotná observatoř.

Prohlídkou nás provádí Gustavo, který, přestože je mého věku, na Paranalu působí už 15 let. Po registraci a organizačních pokynech hned míříme k teleskopům. Teleskopy jsou celkem čtyři a jmenují se Antu, Kueyen, Melipal a Yepun, což odkazuje v jazyce původních obyvatel na Slunce, Měsíc, Jižní kříž a Venuši. Teleskopy mohou pracovat samostatně i spolu.

Po technické stránce jde o ohromné dílo. Průměr primárních zrcadel je 8,2 metrů, což z nich dělá optické teleskopy s největšími jednolitými primárními zrcadly na světě (větší zrcadla, například na Hawai, jsou složena z hexagonálních segmentů). Samotná primární zrcadla mají 22 tun, pročež potřebují aktivní optiku, která kompenzuje jejich deformaci vlivem gravitace. Na to je potřeba 150 aktuátorů, každý o síle až 500 N. Pro jeho velikost se dá říct, že jde o dalekohled, kolem kterého je postavena budova jako zázemí. Samotná budova má 450 tun.

Sekundární zrcadlo má tzv. adaptivní optiku, která koriguje piezoelektrickými posuvy tvar zrcadla v řádu nanometrů, v závislosti na aktuálních pozorovacích podmínkách. Potřebné posuvy se definují za použití laserů, které jednou za noc vytvoří ve vyšších patrech atmosféry umělou hvězdu, která se použije ke kalibraci zrcadel.

Díky této sofistikované technologii můžeme z Atacamy dělat pozorování, která natolik kompenzují vlivy atmosféry, že jsou srovnatelná s pozorováními z vesmíru. Díky tomu se budoucí kosmické mise budou zaměřovat především na pozorování mimo viditelné spektrum a Hubbleův vesmírný dalekohled tak bude dost možná posledním svého druhu.

Nabízí se otázka: Proč nestavět teleskopy ještě výš v horách? To má tři nástrahy - zázemí, klima a personál. Jednou za 18 měsíců se celé 22 tunové zrcadlo vyjme a udělá se mu, v hale pod kopcem, nová povrchová úprava. Sama technika je velice zranitelná a je třeba ji udržovat ve specifických podmínkách. To je energeticky náročné, proto je při výběru lokality kladen důraz na to, aby místní klima nebylo až moc drsné. V neposlední řadě potřebujete obsluhu. Na Paranalu je dlouhodobě zhruba 200 zaměstnanců a pro dlouhodobý pobyt je zdejší nadmořská výška 2600 vhodná bez jakýchkoliv omezení. Ne, že by nebyly teleskopy umístěny ve vyšší nadmořské výšce, například na Hawaii, ale míst, která mají optimální pozorovací a klimatické podmínky a zároveň je tam možné vybudovat kompletní infrastrukturu, je pomálu.

Prohlídka pro veřejnost vydá na 3 hodiny a končí v ESO hotelu, který je zapuštěn do země, že ho můžete i přehlédnout. Hotel, který se zviditelnil v roce 2008 v bondovce Quantum of Solace, je klidnou oázou pro vědce, kteří tu přes den spí. 

Je čas jet. Až se sem vrátíme, možná už bude hotový teleskop Extremely Large Telescope (ELT), který se staví na protějším kopci Cerro Armazones. Průměr primárního zrcadla bude mít 39,3 metrů a nad ním se bude tyčit kupole s průměrem 86 metrů. Hotov má být v roce 2027.

Autor: Jan Vaverka | pátek 19.1.2024 8:20 | karma článku: 16,89 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Jan Vaverka

Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty

Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.

26.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,91 | Přečteno: 159x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace

Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.

19.4.2024 v 8:20 | Karma: 14,99 | Přečteno: 251x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 9. díl: Observatoř Chacaltaya

Kdysi nejvýše položené lyžařské středisko na světě a vedle něj atmosférická observatoř. Jak se sem dostat?

12.4.2024 v 8:20 | Karma: 12,13 | Přečteno: 218x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 8. díl: Na skok na Titicaca

Titicaca je nejvýše položené jezero na světě, na němž se provozuje komerční lodní doprava. Se svými 200 kilometry na délku mezi zasněženými kopci je to prostě unikum, kterému není nic podobné.

5.4.2024 v 8:20 | Karma: 13,11 | Přečteno: 192x | Diskuse| Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma: 16,29 | Přečteno: 222x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

30. dubna 2024  16:50

Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 15,05
  • Průměrná čtenost 648x
Jmenuju se Honza a jsu z Brna. Přiznávám, že někdy se to promítá i do mého stylu.

Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.

Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.

Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.

Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.

Seznam rubrik