Arménie - 7. díl: Směrem do jižní Arménie
Když přejíždíme průsmyk ve výšce 1800 metrů, je už tma jak v pytli. I proto první, co nás v tomto venkovském regionu zaujme, je právě tma.
Podíváte-li se na stránky Coloradské univerzity na atlas světelného znečištění, uvidíte, že většina provincie Vajoc Dzor je v šedé a tmavě modré barvě.
Pro srovnání, v Česku lokality s šedou, tmavě modrou barvou, dokonce ani s modrou barvou nanejdete. Tyrkysovou barvu má Šumava, za modrou nebo tmavě modrou barvou musíte alespoň do Štýrska nebo na Poloniny. Za šedou barvou musíte až na Ukrajinu a tmavě šedá je raritní i tam.
Co to v praxi znamená? Ač budete v blízkosti maloměsta jako je Areni, kam právě míříme, noční obloha je tu nepopsatelně pestrá, čemuž pomáhá i poměrně vysoká nadmořská výška. Obloha je tak jasná, že to lze s dlouhou závěrkou zachytit i mým kompaktem Canonem G9X, tedy foťákem za 10 tisíc. Stačí použít střechu Lady Nivy jako stativ a nastavit 30 sekundovou závěrku.
Poté, co se pokocháme pohledem na hvězdy, jedeme dolů do Areni. Areni je v centru největšího arménského vinařského regionu. Je tu sucho, i na dně údolí jsme stále 1000 metrů nad mořem. Za městem se nachází jeskyně, kde se našly nejstarší archeologické nálezy na světě spojené s pěstováním vína, na což jsou Arméni náležitě hrdí. My sem přijíždíme jen pár dní před festivalem vína, který je každý rok první víkend v říjnu a kdy je ve městě vše vybookované dlouho dopředu.
Jedeme se ubytovat do Areni Tavern B&B. Domlouváme si večerní ochutnávku místního vína a jdeme povečeřet do Vardan Wine House. Restaurace je otevřená, ale nikdo v ní není, přestože jde o velmi dobře vypadající podnik, který je zároveň prodejnou místních produktů. Už teď bych očima jedl.
Nakonec přichází Vardan, pan domácí. Má sice menu v angličtině, nicméně jazykem moc nevládne. Jak bývá zvykem, dáváme si mix malých jídel, od kterých moc nevíme, co čekat. V tomto případě jde o jehněčí Tzhvthik a jehněčí Khashlamu. Oboje je výtečné, což ještě umocňuje domácí červené.
Kolem desáté už nás čekají na ubytování. Mají zrovna rodinnou oslavu, nicméně i tak se nám paní domácí pověnuje. Nabízí tři sklenky vína a jednu sklenici koňaku. Bezpochyby nejzajímavějším kouskem je silné sladké víno, ze kterého je cítit granátové jablko. Není moc nad čím váhat, jednu láhev rovnou kupujeme.
Ráno míříme na největší atrakcí regionu - klášter Noravank. Už jen příjezdová cesta kaňonem je úchvatná. Na jejím konci je klášter postavený ze světlého kamene. Je jasno, chladno a vzduch je suchý. Na konci září v 9 ráno tu není ani noha, přesto je klášter plně přístupný.
Dominantou kláštera je dvoupatrový kostel v jehož druhém patře je středem tamburu zavěšen velký zvon. Návštěva druhého patra ale není pro každého - jde se po schodech na stěně budovy, širokých ani ne půl metru a bez zábradlí. Výška sice není nijak velká, přesto některým z toho může být nedobře.
Z Noravanku míříme hlouběji do jižní Arménie. Míjíme Yeghegnadzor, kam se později budeme vracet za noclehem. Yeghegnadzor je zvláštním předělem - protože do Íránu se vydat nechceme ani nemůžeme a Ázerský Nachičevan s poloválečným Karabachem jsou pro turisty zapovězeny úplně, de facto se za Yeghegnadzorem ocitáme ve slepé, ve slepé, která má více než 250 kilometrů.
Psychologickou hranicí na této cestě je průsmyk Vorotan, který ještě donedávna střežila ruská armáda. Poslední významnou odbočkou před Vorotanem je silnice k městu Jermuk, které rozhodně stojí za návštěvu.
Jermuk je lázeňské město ve výšce více než 2000 metrů nad mořem. Na první pohled tu vidíte, že éra, kdy město žilo z návštěv sovětských papalášů, je dávno pryč. Ruiny střídají luxusní hotely a ty zase střídají neudržované bulváry.
Víc než hlavní dominanta města, široký vodopád bez velkého průtoku, zapůsobí atmosféra sešlého a vylidněného města, která o to více vynikne v podzimních barvách. Přitom Jermuk se objevuje ve všech průvodcích a v celé řadě článků popisujících highlighty Arménie.
Sešlost města koneckonců dobře demonstruje, vydáte-li se od vodopádu dále po proudu řeky k místu, kde jsou v mapě vyznačeny schody. Schody jsou zrezlé a zkroucené natolik, že chce odvahu se na ně vůbec vydat.
Na druhé straně řeky jsou podobné schody. Mezi nimi je most, který se do řeky pomalu ale spolehlivě potápí. Překonat most určitě možné je, ale rozhodně bych to nezkoušel.
O něco udržovaněji vypadá promenáda u umělého jezera Yotnaghbyur. Můžete tu okusit místní teplý pramen, který je pitelný, a to jak svojí chutí, tak teplotou zhruba 50 stupňů. Na chvíli dostanete pocit, že jste opravdu v nóbl lázních, byť liduprázdných.
Pocit, který za chvíli vyvrátí pohled na opuštěný sportovní areál na druhém břehu jezera.
Den pomalu končí a my při západu Slunce míříme z Jermuku do Yeghegnadzoru do penzionu k paní Gohar, která nám díky své znalosti prostředí otevře úplně nové možnosti. O tom příště.
Jan Vaverka
Kolumbie - 8. díl: Do Bogoty za jídlem
Kulinářská Bogota má vše. Komorní podniky, i obrovskou čtyřpatrovou restauraci, zapadlé bistro s exotickým masem i místo, kam zajít na fermentovanou kukuřici.
Jan Vaverka
Kolumbie - 7. díl: Bogota v jedné fotce
Předešlý blog ukázal Bogotu z různých stran. Co si z toho vzít? Jak jí porozumět? Zkusím na to jít i trochu jinak.
Jan Vaverka
Kolumbie - 6. díl: Poznáváme Bogotu
To takhle jednou v Bogotě.. Tak může začínat spousta našich historek. Ale vážně. Bogota je plná silných příběhů. Jak těch z historie, tak těch co tu napíšete. Začneme od zlata.
Jan Vaverka
Kolumbie - 5. díl: Zpátky do Bogoty
Noční let z Bolívie a pak tak trochu jako bezdomovci v Bogotě, než nás vezmou na milost v hostelu. Plán na první den nemáme, o to zajímavější zážitky nám spontánní přístup nabídne.
Jan Vaverka
Bolívie - 10. díl: La Paz jako kulinářská destinace
Bolivijské pivo, bolivijské víno. Lama na prudko i lama v tortile. Ryby i polévky. Jednohubky i dezerty. La Paz má všechno.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení
Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...
Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa
Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...
Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
- Počet článků 140
- Celková karma 14,54
- Průměrná čtenost 634x
Vystudoval jsem Fyzikální inženýrství a nanotechnologie a později i Učitelství fyziky a matematiky pro střední školy. To se naopak projevuje v obsahové strnáce, zvláště tam kde jsem tématicky blízko astronomie.
Vždy jsem rád cestoval. Neprve prstem po mapě, později na vlastní pěst. První větší sólo cestou byl Kazachstán. A tam jsem začal psát cestovatelské blogy. Dnes píši hlavně o místech, o nichž není snadné získavat informace, nebo se tam najezdí v době, kdy cestuju já.
Dříve jsem byl více shromažďovatelem dat a mé blogy připomínaly turistické průvodce, dnes už píši spíše cestopisy.
Jsem subjektivní a mám své favority. Ale i o tom to je. Hlavní je nebýt předpojatý, protože svět je barevný a o překvapení není nouze.