Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

Nebo možná spíš on na mě, ale to už je dávno jedno. Teprve v tu chvíli mi došlo, jaká jsem byla bláhová, když jsem na Filipovi obdivovala jeho příkrou panovačnost a považovala ji za atribut pravého muže.

„Koukej tu svíčkovou uvařit pořádně nebo ti ji zas hodím na hlavu!“ Říkával. Já věděla, že to udělá, pokud si nedám opravdu záležet, a o to víc jsem se snažila, aby mu chutnala. Když se mi to podařilo, bylo všechno v pohodě, ale když ne, nehodil mi ji na hlavu, ale rozflákal talíř o zem se slovy, že tohle nebude žrát a šel se najíst ven. Já se trápila, že jsem ho zklamala a zapřísáhla se, že to příště uvařím líp.

„Svlíkni se!“ V sexu to bylo podobné, vůbec mu nezáleželo, jestli na to mám chuť, prostě si poručil a já mu musela vyhovět. Věděla jsem, že pokud mu nebudu po vůli, použije mě násilím. Paradoxně mě dokázal natolik zpracovat, že mě jeho nekompromisnost fyzicky vzrušovala a přinášela mi uspokojení.

Takhle to u nás bylo ve všem, on rozhodoval a já se podřizovala. Když jsme byli ve společnosti nebo u našich, tak se krotil a ani já jsem to nikde neroztrubovala, bála jsem se, že by mě nikdo nepochopil a všichni by mi radili, abych se s ním rozešla. Hlavně moji rodiče, táta, kdyby to věděl, byl by mu schopný dát přes hubu a maminka by byla nešťastná.

„Ludmilo, vysaď antikoncepci, chci dítě!“ Prohlásil jednoho dne a já byla ráda, že se k tomu konečně odhodlal. Bylo mi přes pětatřicet, začaly mi tikat biologické hodiny, ale on do té doby všechny mé návrhy na pořízení potomka striktně odmítal.

No jo, jenomže pár dní na to jsem onemocněla. Postihl mě prudký revmatický atak, který mi ve finále způsobil výrazné zhoršení zraku. Na jedno oko jsem oslepla téměř úplně, druhé sice jakž takž přežilo, ale za cenu zúžení zorného pole a nutnosti používání silných brýlí. Bylo mi zle, měla jsem strach, jak to se mnou dopadne, čekala jsem, že mě Filip psychicky podrží, ale nestalo se tak. Nevím, jak bych to zvládla, kdyby se o mě nepostarali rodiče, když jsem byla v nejhorším, on se jen vymluvil, že má moc pracovních povinností a nemůže se mnou ztrácet čas.

Když jsem se dala jakž takž dohromady a podařilo se mi aspoň trochu smířit s následky, byla jsem ještě pořád natolik bláhová, že jsem chtěla žít s Filipem dál. Naši leccos pochopili a rozmlouvali mi to, ani já sama jsem si už nebyla jistá, jestli je on se svou panovačnou sebestředností pro mě tím pravým, ale touha po společném dítěti byla natolik silná, že jsem chtěla pokračovat.

Jenomže on, než aby měl radost, že mě má zpátky, tedy spíš, že se mu vrátila konkubína a služka v jedné osobě, mě uvítal slovy: „Lído, odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Pár dní, než si vše zařídil, mě ignoroval, jako bych vůbec neexistovala, pak si sbalil věci a vypadnul z našeho pronajatého bytu. Ve mně se to konečně všechno zlomilo a došlo mi, s kým jsem to vlastně ztratila několik let svého života. Ani jsem se nerozbrečela, spíš naštvala, a to tak, že pořádně, až to odnesly talíře, které ještě zbyly, tentokrát je nerozflákal on, ale já. A taky jsem vzala z nářadí sekerku a rozštípala naši manželskou postel, ve které mě tolikrát donutil k sexu. Teda ne manželskou, spíš partnerskou, oddáni jsme nikdy nebyli, ale mně to třískání každopádně pomohlo uzavřít jednu kapitolu svého života.

„No dobře, ale co teď bude dál?“ Položila jsem si otázku, jakmile jsem to celé vstřebala, pořídila si novou sadu talířů a postel, abych měla z čeho jíst a na čem spát. „Naše rozhodně zatěžovat nehodlám, už tak toho pro mě udělali spoustu a taky už nejsou nejmladší, musím si pomoct sama,“ zařekla jsem se a začala konat.

Výsledky mého konání na sebe nenechaly dlouho čekat, sehnala jsem si místo v administrativě, které dokážu zvládnout i se svým mizerným zrakem a pronajala menší byt, který sama utáhnu. Takže jsem mohla být vlastně spokojená. Ale nebyla, najednou jsem si začala připadat jako nenaplněná ženská, kterou už nikdo nebude chtít a která jednou shnije v práci a potom v důchodu, jestli se ho teda vůbec dožije.

„Tak to teda ne, Lído, takhle by to nešlo, to by sis rovnou mohla hodit mašli,“ zařekla jsem se podruhé. Vlastně mě napadlo, že jsem se mohla vyučit zaříkávačkou, tohle by mi fakt šlo. Ale ne, to si dělám legraci, ve skutečnosti jsem začala znovu konat, tedy tentokrát spíš hledat, jestli by se přece jen nenašel někdo, kdo by mě bral i s mým postižením. Jen to proboha nesmí být takový hulvát a sobec, jako byl Filip, z tohohle jsem už fakt vyléčená a tentokrát bych radši brala mužského, který by mě nosil na rukou. Ne, to zase žertuju, klidně by mi stačil úplně normální chlap, který by mě měl rád a chtěl se mnou založit rodinu. Jsem sice přisleplá, ale pořád se dokážu postarat nejen o sebe, a přece ještě nejsem tak stará.

***

Teď přeskočím do současnosti a vezmu to ve vzpomínkách. Ne vždy jsem měla ustláno na růžích, ale denně děkuju sama sobě, že jsem to tehdy nezabalila a jen nehnila v práci za monitorem a doma v pronajaté garsonce.

Je mi třiašedesát, zrak už se mi naštěstí nezhoršil a hlavně nejsem sama. Mám skvělého manžela Jakuba, na kterého jsem narazila úplnou, nu, možná spíš osudovou náhodou. Pak Jarušku, vdanou dceru a taky vnoučata dvojčata, takovou roztomilou čerstvě školkovou drobotinu. Jen je mi hrozně líto, že se toho nedožil můj táta, ten nahoře ho náhle povolal do svých služeb nedlouho poté, co jsem se rozešla s Filipem. Ale maminka mi vše vynahrazuje, má sice už svůj věk, ale bydlí s námi a my se o ni s Jakubem dokážeme postarat, aby si mohla užívat dny, které jí tady na světě ještě zbývají.

Ještě vám řeknu, jak jsem se tehdy před léty dala dohromady s Jakubem. „Ťuk, ťuk, dobrý den, horké párky, vezu vám nové počítadlo, paní Ludmilo.“ Dělal u nás ve firmě technika, byl pověstný svým humorem a takhle se mnou zažertoval, když se vyměňovaly počítače. Já byla akorát v kanceláři sama, musela jsem na chvilku přerušit práci, tak jsem mu nabídla kafe. Přijal se slovy, že od takové dámy, jako jsem já, ho přece nemůže odmítnout.

Kávu vypil při práci, všechno zapojil, řekl mi, že kdyby mi něco nefungovalo, mám se hned ozvat, a pak vytáhl předávací protokol, abych mu ho podepsala. Nu a já, jak jsem ho nechtěla zdržovat od dalších instalací, tak jsem pospíchala, blbě se koukla a udělala mu propiskou parádní klikyhák na zápěstí.

„No ne, teda paní Ludmilo, odteďka se nebudu mýt, abych nepřišel o váš krásný autogram,“ zažertoval komplimentem. Mně to bylo trapné, tak mě nenapadlo nic lepšího, než se mu svěřit, že špatně vidím, musím pořád otáčet hlavou a že jsem se ve spěchu netrefila. On nosil takový zvláštní účes, měl rovné vlasy pod uši, vypadalo to trochu jako helma na hlavě. Moderní to sice nebylo, ale docela mu to slušelo.

V ten moment si rukou odhrnul vlasy na pravé straně a já viděla, že má kochleární implantát. Načež řekl: „Moc se nevytahujte, paní Ludmilo, nejste v tom sama, koukejte, co mám já.“ Nu, rozesmáli jsme se oba. Když jsme se vysmáli, tak zvážněl a pravil: „Paní Ludmilo, udělalo by vám radost, kdybych po práci pozval na kávu pro změnu já vás? Budeme se doplňovat, a když bude potřeba, já budu za vás koukat a vy za mě naslouchat.“ Tak jsem kývla, šli jsme a zůstalo nám to už napořád.

Když o tom všem přemýšlím, tak můžu říct, že jsem vlastně vyhrála. Osud mě sice málem připravil o zrak, ale bohatě mi to vynahradil jinde. Zbavil mě Filipa a mého stockholmského syndromu v soužití s ním, ale dal mi skvělého Jakuba a krásnou zdravou rodinu, po které jsem tolik toužila. Sice blbě vidím, ale jsem šťastná.

Ale teď už mi promiňte, v poledne přijedou mladí a já jim slíbila udělat svíčkovou. Tu fakt umím a těším se, až po ní budou olizovat až za ušima.

Autor: Jan Pražák | sobota 15.6.2024 7:07 | karma článku: 34,00 | přečteno: 1797x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 27,22 | Přečteno: 888x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

8.6.2024 v 7:07 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,84 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,56 | Přečteno: 2353x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsme s Maruškou odrovnali státního úředníka

„Nebude ti vadit, když ti řeknu něco hodně osobního, k čemu jsem se strašně dlouho odhodlávala a teprve nedávno rozhoupala?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku při jednom z našich posezení nad kávou a větrníkem.

30.5.2024 v 14:34 | Karma: 26,58 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:13

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2145
  • Celková karma 28,48
  • Průměrná čtenost 1309x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.