Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řidiči, nedělej ostudu svému cechu!

Borci za volanty vozidel MHD jsou mi sympatičtí. Bez ohledu na ucpané silnice a nepřízeň počasí převážejí dnem i nocí nás začasto nevrlé cestující. Tím víc mě zamrzí, když se setkám s černou ovcí z tohohle stádečka fajnových lidí.

Stalo se v neděli v poledne na příměstské lince z Poděbrad do Prahy na Černý Most. Ono vůbec tak nějak platívá, že víkendové spoje jsou nehorázně poddimenzované. Holt asi ten v kanclíku za stolem, co tyhlety spoje plánoval, moc nepřemýšlel. Nedošlo mu, že dávno je Praha celá dokola ověnčená řetězem výrobních hal a skladů s nepřetržitou pracovní dobou, odkud a kam se musí dopravit spousta pracantů. A rozhodl, že na téhle trase pro soboty a neděle jeden jediný spoj za každé dvě hodiny postačí.

Zhruba za prostředkem té strastiplné cesty, konkrétně na kraji Nehvizd pan řidič naposledy nechal nastoupit skupinku čekajících cestujících. Co nastoupit, narvat se do svého přeplněného spoje. Na další zastávce na náměstí už jen zkontroloval, jestli se náhodou někdo nechystá ven a... A zastávku k velkému údivu venku stojících lidiček bez bázně a hany projel bez přibrzdění, snad jakoby si jí ani nestačil všimnout. Nezastavil aby se jich tam aspoň pár nechal pokusit ještě vmáčknout. Nebo aby jim aspoň s lítosti ve tváři vysvětlil, že se tam opravdu, ale opravdu nevejdou. No, nic, jen poznámka na okraj, doufám, že se ty dvě zoufalé dámy s kufry nepotřebovaly dostat na letiště a že jim nefrnknul jejich aeroplán.

Nuž, jeďme dál okolo Jiren právě k těm výrobním a skladovým halám. Předem zde musím podotknout pro neznalé, že v příměstských linkách se nastupuje pouze předními dveřmi, zadní jsou určené jen pro vystupování. V zastávce u Jiren otevřel ten pán za volantem na moment jen zadní dveře a nechal opustit svůj bus několik lidí, kteří šli na šichtu. Zřejmě usoudil, že k uvolnění místa pro čekající nastoupení chtivé to nestačí a dveře přední, ty nastupovací opět neráčil otevřít. Proč taky, vždyť to byli jen nějací obyčejní dělňasové, tak jakýpak cavyky, no né?

Autobus se tedy opět rozjel a zatím nikdo ze šťastných cestujících ještě netušil, jaký majstrštych si jeho šofér nechal na jednu z posledních zastávek. Na ní sice nikdo přepravy chtivý nečekal, ale dva lidé měli tu drzost, že potřebovali ven. U zadních dveří bylo stále dost plno, tak aby mohli vystoupit, muselo jim pár jiných uhnout. Tedy uvolnit místo. Ale kam? No samozřejmě, že ven, tak se to přece běžně dělá. Pár jich vyskočí, nechá vystoupit potřebné a pak zase rychle naskočí zpátky, aby moc nezdržovali.

A právě v tomhle byl kámen úrazu. Mistr za volantem nechal ochotně vylézt lidičky místo uvolňující a lidičky skutečně vystupující, ale... Ale pak najednou zmáčknul puntík, dveře se začaly zavírat a ti, kteří se chtěli vrátit dovnitř, zůstali venku nahraní. Tedy abych byl přesný, málem zůstali venku, nakonec se za násilného držení dveří asi deseti rukama a za hlasité nelibosti šoféra dostali zpátky do busu, aby mohli zdárně dojet až na konečnou. Tam celá pohádka skončila a slisovaný dav opustil ten polední spoj, jedoucí z Poděbrad do Prahy na Černý Most.

***

Nu což, nerad se opakuji, ale říct to musím. Drtivá většina těchhle řidičů a řidiček MHD jsou fajn lidé. S těmi, co brázdí silnici mezi Poděbrady a Prahou, jezdím už bratru patnáct let a s některými z nich se jako většina ostatních cestujících tak trochu znám. Ráno i večer si rádi s úsměvem popřejeme dobrý den, prohodíme pár slov o fotbale nebo o počasí a vystupujeme-li na konečné předními u řidiče (tam se to smí), zazní mezi námi ono pověstné: „na shledanou, mějte se fajn.“

Chápu, že ten nedělní polední šofér měl možná víc starostí, než by se mohlo na první pohled zdát. Třeba se pohádal s manželkou, snad jeho oblíbený mančaft prošvihnul tutovku, co já vím, každý z nás dovede být občas nervózní. Ale ať už to bylo jakkoli, jedno bych mu rád vzkázal.

Chci mu říct, aby se k nám cestujícím choval normálně po lidsku a podle šoférských regulí. Jinak totiž dělá ostudu nejen sám sobě, ale hlavně celé té partičce svých soukmenovců. Ono se pak klidně může stát, že je někdo z méně tolerantních cestujících vezme šmahem a začne o nich prohlašovat, že jsou to všichni banda nelidů, kteří si pletou cestující s dobytkem. A to by přece bylo ke všem těm jeho fajnovým kolegům a kolegyním ošklivě nefér a nespravedlivé, co myslíte?

Autor: Jan Pražák | úterý 20.8.2019 14:33 | karma článku: 21,96 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 25,01 | Přečteno: 651x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,03 | Přečteno: 494x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,46 | Přečteno: 827x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,05 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,48
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.