Není Petr jako Petr

Druhá kapitola z knihy Postřehy ze života, napsaná na sklonku zimy 2009/2010. Doufám, že nadcházející zima bude příjemnější.

 

Letošní zima dělá čest svému jménu. Buď mrzne, až praští nebo když mrazy trošičku povolí, tak přijdou záplavy sněhu, případně nejlépe obojí najednou. Toho sněhu je tolik, že už ho není ani kam odklízet a mráz by vystačil na několik zim. Lidé starší a střední generace říkají, že takové zimy bývaly pouze za dob jejich dětství. Je to zajímavé, s jedním názorem tohoto druhu jsem se setkal kdesi na internetové diskusi a jeho autor byl konkrétnější, své mladí, plné opravdových zim nasměroval do osmdesátých let minulého století. Lidé mé generace hledají ty krásně ladovské zimy o nějakých dvacet let dřív. Zřejmě je to proto, že člověk ve svém dětství vnímá zimu jinak, než když dospěje, dokáže se z ní více radovat, lépe si ji užívat, neb ještě není zatížen všelikými starostmi, které taková pořádná zima s sebou přináší.

Jak je to možné, že některé zimy jsou mírnější a jiné si na sobě dají záležet jak se sluší a patří, jako například ta letošní? Meteorolog by mi jistě odpověděl, odborně a zajímavě by se rozhovořil o tlakových výších a nížích, které ovlivňují proudění vzduchu v různých výškových hladinách, své povídání by okořenil výkladem o studených frontách, mořských proudech, slunečním záření a jeho kolísání v různých cyklech a podobně. Ekolog by se naopak rozhorlil a poskytl by mi vášnivou přednášku o nepříznivém vlivu lidské činnosti, způsobujícím globální oteplování a na mou zvídavou otázku jak to, že je mi při tom jeho oteplování taková zima, by mi dal najevo, že tomu vůbec nerozumím.

Můj názor je jiný, osobně se domnívám, že počasí má na starosti svatý Petr. Každá oblast na zemi má svého svatého Petra, který řídí počasí na svém území. Jednotliví svatí Petrové se občas navštěvují, nejen ze společenských důvodů, ale zejména proto, aby si navzájem předali zkušenosti a naplánovali společný postup do budoucnosti. Je pravděpodobné, že jednou za čas dokonce pořádají celosvětové konference, na kterých se předhánějí ve sdělování svých nejnovějších poznatků.

Bylo by zajímavé vědět, jakými způsoby a nástroji svatí Petrové to počasí vlastně řídí. Z pohledu nás lidí se nabízejí modely kdysi primitivní, dnes však plné technického pokroku, od řízení pomocí rozestavování kamenů do obrazců v pravěku, přes provázky v komíně za dob našich prababiček, až po nejmodernější digitální velíny v současnosti. Obávám se však, že skutečnost je docela jiná a způsob řízení počasí je jistě úplně prostý, na stavu lidské vědy a techniky naprosto nezávislý.

Stejně tak bude pravděpodobně prostá i odpověď na otázku proč je letošní zima tak chladná a štědrá na sníh. Zřejmě si náš český svatý Petr potřeboval po dlouholeté dřině trochu odpočinout a vzít si dovolenou. Bylo mu však jasné, že nemůže nechat naši zemi bez dozoru v otázce počasí, a tak se domluvil se svým ruským kolegou, který mu slíbil, že to tady za něj ohlídá. Vše tomu nasvědčuje, ten cizí Pjotr si to byl vyzkoušet už loni v říjnu, a proto padal sníh, který každého překvapil a nyní nám tady vaří počasí podle svých not, jak je zvyklý ze svých vlastních končin. Jen by mě zajímalo, co tomu náš svatý Petr řekne, až se vrátí. Možná mu konečně dojde jedna pravda prastará, že totiž od východu nikdy nic dobrého nepřichází a napříště, až bude opět plánovat zimní dovolenou, poprosí třeba svatého Petera z Anglie nebo z Nizozemí.

Autor: Jan Pražák | středa 27.10.2010 14:43 | karma článku: 11,05 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 24,87 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,03 | Přečteno: 2215x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsme s Maruškou odrovnali státního úředníka

„Nebude ti vadit, když ti řeknu něco hodně osobního, k čemu jsem se strašně dlouho odhodlávala a teprve nedávno rozhoupala?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku při jednom z našich posezení nad kávou a větrníkem.

30.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,70 | Přečteno: 916x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak ubohá migrantka bojovala s naší mateřštinou

Při cestování příměstskými autobusy z okraje Prahy je třeba dodržovat pár jednoduchých pravidel. Nic složitého, nastupuje se pouze předními dveřmi u řidiče, kterému ukážete jízdenku nebo si ji u něj prostě koupíte.

27.5.2024 v 14:34 | Karma: 32,33 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Úchyl v tramvaji

Tramvaj s číslem dvaadvacet byla toho horkého jarního odpoledne tak ze tří čtvrtin zaplněná. Několik lidí stálo, ale pokud by si člověk dal práci, našel by místo k sezení. Spočíval jsem úplně vzadu na pětisedačce v koutě u okénka.

24.5.2024 v 14:34 | Karma: 38,47 | Přečteno: 4503x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

K vítězství na Ukrajině jaderné zbraně nepotřebujeme, prohlásil Putin

7. června 2024  17:57

Rusko nepotřebuje k vítězství ve válce na Ukrajině jaderné zbraně, prohlásil na pátečním...

Sedmý Čech z gangu falešných bankéřů se vydával za někoho jiného, je ve vazbě

7. června 2024  17:56

Poslední člen česko-ukrajinské organizované skupiny falešných bankéřů je zpět z Ukrajiny v Česku....

Odvolili lídři stran. Klaus dal hlas těm, kdo nekývají „násilné integraci“ Evropy

7. června 2024,  aktualizováno  17:41

V Česku začaly volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou do dnešní desáté hodiny vybírat z 30...

Zavražděná žena z Jevíčka měla dvacet bodných ran, druh na ni zaútočil boxerem

7. června 2024  12:58,  aktualizováno  17:14

Okresní soud ve Svitavách poslal do vazby čtyřiatřicetiletého muže, který podle kriminalistů v...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

  • Počet článků 2142
  • Celková karma 28,68
  • Průměrná čtenost 1308x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.