Madla - 14. Zima a léto

Lidé si nějakým zvláštním způsobem očíslovali jednotlivé roky a tomuto číslování zřejmě přikládají obrovskou důležitost. Pro kočky je z celého roku nejvýznamnější zima, a to zejména pro ty z nás, které se nenastěhovaly k žádným lidem a rozhodly se žít samostatně a svobodně. Jejich svoboda je však vykoupená neustálým pracným sháněním obživy, mnohdy nejen pro sebe, ale i pro svá případná koťata. A právě proto je zima pro tyto mé odvážné sestřenky nejtěžším obdobím z celého roku a bohužel se běžně stává, že mnohé z nich v zimě zaplatí za svoji samostatnost životem. Já jsem na tom mnohem lépe, krásy zasněžených zim vnímám většinou za okny z tepla našeho městského bytu a jídla mám stále dostatek, bez ohledu na roční období. Naše společné výlety na venkov nebývají v zimě tak časté, jako po zbytek roku, a když už se tam vypravíme, mohu si bez jakéhokoli strachu z mrazu příjemně protáhnout kožíšek ve sněhu a kdykoli se odebrat do vyhřátého domu. Nicméně právě na venkově jsem se o nebezpečnosti zimy přesvědčila na vlastní oči, když jsem jednou za tuhých mrazů objevila v malé kůlně na uhlí na zahradě pelíšek se třemi zmrzlými, sotva pár týdnů starými koťaty. V tu chvíli jsem si uvědomila, jaká jsem tehdy byla bláhová, když jsem po té nepříjemné návštěvě kočičího doktora, která mě připravila o možnost vlastního potomstva, zauvažovala o útěku od lidí.

Nicméně vrátím se zpět k tomu lidskému číslování, když se nyní podívám na věc, kterou má Honza na svém stole a které říká kalendář, tak vidím, že znaky náležící letošnímu roku vypadají asi takto: 1975. Se svými lidmi jsem prožila už pět zim a šestá se neodvratně blíží, za okny poletuje první sníh. Mnohé se od té doby změnilo, z malého ustrašeného koťátka jsem vyrostla v dospělou zkušenou kočku a troufám si říct, že díky Honzovu výcviku se mi daří plnit mé dávné rozhodnutí být divokou, bojovnou a odvážnou. Však jsem mu také za ten jeho výcvik vděčná, někdy až moc. Vzpomínám si například na jeden loňský letní den, bylo obrovské horko a Honza, když přišel v podvečer domů, chtěl si na chvilku odpočinout. Lehl si na pelíšek jen tak skoro bez kožíšku, nechal si jen malou vrstvičku lehké umělé srsti okolo boků. I já byla tím vedrem docela zmožená, přiběhla jsem ho přivítat, rozpředla jsem se mu na prsou a oba jsme upadli do příjemného lenivého podřimování. Bylo by se nám krásně pospávalo nevím jak dlouho, kdyby na okně nezaševelil křídly motýl. Já byla rázem úplně vzhůru a čilá, takovou svačinku před večeří si přece nemohu odepřít. Ale musím honem, než mi otevřenou polovinou okna zase odletí, tak se zprudka a divoce odrazím. Nu, co vám mám mňoukat, ještě dnes má Honza na prsou tenké bílé čárky od mých drápků na zadních tlapkách.

Za těch pět let jsem se nezměnila jen já, i Honza pomalu dospěl a zdá se, že se mu po pár neúspěšných pokusech podařilo najít příjemnou mladou lidskou samičku. Bývá s ní často v našem městském bytě, dokonce ji občas vezme s sebou i na venkov a i když musím přiznat, že mi sebrala část času, který dříve věnoval mně, nalezla jsem v ní dalšího člověka, který se stará o mé pohodlí. Když o tom tak přemýšlím, asi bych Honzovi dovolila, aby si ji k nám nastěhoval natrvalo.

Venku přestalo sněžit, setmělo se a mě zrovna volají k večeři. Tak zatím ahoj, letím se najíst. Někdy si na mě vzpomeňte, až ze mě bude stará kočka, třeba se ke svému povídání zase vrátím.

Autor: Jan Pražák | pátek 4.3.2011 21:50 | karma článku: 8,13 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 15,61 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 25,99 | Přečteno: 779x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

8.6.2024 v 7:07 | Karma: 23,78 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,81 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,37 | Přečteno: 2302x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ruská periferie děkuje válce, konečně bohatne. Na Kreml však číhá hrozba

15. června 2024  13:53

Přechod Ruska k válečné ekonomice má jeden výrazný vedlejší účinek. Těží z něj odlehlé chudé...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  13:48

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Začíná mírová konference o Ukrajině, Harrisová oznámila další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  13:37

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

VIDEO: Seniorku sledoval z obchodu až domů. Policie hledá zloděje v kšiltovce

15. června 2024  12:43

O peněženku se skoro sedmi tisíci korunami přišla seniorka, která se vracela z nákupu v obchodním...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 2145
  • Celková karma 27,77
  • Průměrná čtenost 1308x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.