Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letošní Euro naposledy v národních barvách

Fotbalisté Nizozemí v oranžových dresech zdolali Ukrajince, bílí Angličani si poradili s Chorvaty, naši borci též v bílém fantasticky deklasovali tmavomodré Skoty. Charakteristickým barvám národních dresů bude však záhy konec.

Vše začalo celkem nenápadně před časem u mnohem méně rozšířeného sportu, než jakým je fotbal, konkrétně u šachů. V lokálním turnaji ve francouzském Lionu rozdrtil v osmi tazích domorodý šachista bílé pleti černošského přistěhovalce z Afriky, a aby toho nebylo málo, vítěz hrál bílými figurami, zatímco poražený černými. Imigrant nedokázal nést svou prohru sportovně, vztekle srazil na zem a rozdupal bílého pěšce, kterým dostal mat. Zahrozil pěstí na vítěze, otočil se, celý říčný vyběhl z šachové herny a hned začerstva si utíkal stěžovat místní pobočce organizace na ochranu práv menšin. Není známo, zda cestou pokořil světový rekord v běhu na půl míle, je však jisté, že si hořce stěžoval na diskriminaci a vehementně se dožadoval nápravy.

Místní pobočka organizace na ochranu práv menšin začala konat, stížnost patřičně nafoukla a předala ji pobočce regionální. Tím byl odstartován, celý řetězec událostí, na jehož počátku byla nevýznamná drtivá porážka nezkušeného hráče tmavé pleti a na konci celofrancouzsky platná regule, týkající se přípustných barev šachových figurek. Klasická kombinace černé a bílé byla vyloučena. Stejně neslavně dopadly varianty stylových tmavě a světle hnědých, ve dřevě vyvedených, včetně podobných nuancí, které by byť vzdáleně připomínaly zbarvení pleti nějaké národnostní menšiny. Padl i návrh, že by příslušník většinové skupiny obyvatel nesměl porazit nikoho z menšiny, ale ten byl zamítnut s odůvodněním, že hra v šachy by pozbyla svůj smysl. Nakonec to dopadlo tak, že francouzští šachisté mohou hrát pouze neutrálními modrými figurkami proti neutrálním zeleným, barvu mezi ně rozděluje los, a pokud je jeden z hráčů příslušníkem menšiny, pokaždé začíná bez ohledu na to, zda si vylosoval modré nebo zelené.

Netrvalo dlouho a lidskoprávní organizace po celém světě začaly prohlašovat, že když se ve Francii mohou hrát korektní šachy, musí se korektnost globálně promítnout též do daleko významnějších sportů, v prví řadě do fotbalu. K tomuto účelu bylo urychleně svoláno plenární zasedání lidskoprávních organizací do Londýna.

Prvním návrhem v Londýně bylo převzít francouzskou šachovou barevnou kombinaci a stanovit, že v každém mezinárodním fotbalovém utkání proti sobě nastoupí mužstvo v modrých dresech včetně štulpen a kopaček proti mužstvu v zelených dresech, též včetně štulpen a kopaček. Ačkoli bylo jednání tajné, unikly z něj informace, které se dostaly k ekologickým aktivistům. Ti těsně před finálním rozhodnutím zablokovali sál a požadovali náhradu zelené barvy za jinou, případně dodatek, že zelený tým musí pokaždé vyhrát. Moudří členové předsednictva, složeného z vedení lidskoprávních organizací z celého světa, chtěli nejprve vyhovět druhé podmínce, tedy bezpodmínečnému vyhrávání zelených, ale plénum je hloupě přehlasovalo, a tak bylo nutno zvolit místo zelené jinou barvu.

Vyvstala otázka kterou a s ní obava, že proti jakékoli barvě by se mohla vzedmout další vlna odporu. Jednání bylo tudíž odročeno na další den. Jeden s členů předsednictva se ve snaze poznat krásu londýnských hospůdek poněkud více občerstvil svrchně kvašeným pivem, až se mu z toho v noci dělaly různobarevné čáry před očima. Inspirován svým stavem navrhl hned ráno, aby byly budoucí fotbalové dresy národních mužstev vyvedeny v mnohabarevných pruzích. Návrh byl vyslechnut s povděkem a s ulehčením, už, už měl naději na hladké projití hlasováním, avšak opět byl na poslední chvíli smeten ze stolu. Jedna členka kontrolního výboru s právem veta byla totiž krom své funkce v americké organizaci na ochranu práv menšin též předsedkyní bostonské pobočky hnutí LGBTQIA+. Prohlásila, že, cituji: „mnohobarevně pruhované dresy hráčů hloupého fotbalu (stupid socker) by byly urážkou duhové vlajky, reprezentující spravedlivý boj za sexuální svobodu.“ Konec citace. A to byl definitivní pohřeb nadějné myšlenky vyznavače londýnských ejlů.

Nebudu vás již dlouho zdržovat, plenární zasedání se protáhlo na čtyři dny, byla vznesena a vzápětí zamítnuta řada dalších návrhů, například takový aby fotbalisté hráli do půl těla nazí s natištěnou mezinárodní poznávací značkou své země na hrudi a na zádech. Nakonec bylo rozhodnuto a definitivně odhlasováno, že všechna další mezinárodní fotbalová utkání po skončení Eura 2021 budou odehrána v dresech černobílých. Každý tým bude disponovat dvěma sadami dresů, štulpen a kopaček, přičemž jedna sada bude mít svislé pruhy a druhá vodorovné. Barvy musejí být čistě bílé a čistě černé, jakékoli, byť drobné odstíny nebudou přípustné. Dané budou i šířky, po menší roztržce mezi vyznavači metrické a palcové soustavy bylo určeno, že pruhy na dresech musejí být široké pět centimetrů, na štulpnách tři a na kopačkách jeden. O přidělení svislých či vodorovných pruhů soupeřícím mužstvům bude rozhodnuto vždy bezprostředně před utkáním, aby se zabránilo případnému taktizování a spekulacím.

Toto moderní a veskrze korektní rozhodnutí bylo následně předáno mezinárodní federaci fotbalových asociací FIFA, která ho přijala s povděkem, bez jakýchkoli výhrad a zavázala se, že ho do roka prosadí i do klubových utkání bez ohledu na to, zda budou hrána v domácích ligách, v mezinárodních soutěžích nebo zda půjde o pouhá přípravná či přátelská střetnutí.

Ať už to bude jakkoli, moc držím palce našim borcům a nám všem, aby to tentokrát na Euru parádně vyšlo našim národním barvám. A do budoucna ať si tu naší českou bílou, červenou a modrou pevně držíme nejen ve fotbale v našich srdcích.

Autor: Jan Pražák | úterý 15.6.2021 14:40 | karma článku: 29,24 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,03 | Přečteno: 491x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,46 | Přečteno: 826x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,05 | Přečteno: 856x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,75
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.