Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočky vnášejí pohodu do našich domovů

Jste rozmrzelí, když musíte ráno vstávat? Naštval vás partner nebo děti? Jste otrávení a ani nevíte proč? Pořiďte si domů kočku, vlastně dovolte nějaké kočce, aby si pořídila ona vás, a váš život se rázem rozjasní.

Pozitivní účinek přítomnosti kočky na naše vnímání světa se projeví hned s ranním probuzením. Zvuk budíku, který se snaží vytáhnout člověka z pohodlí vyhřáté postele v nekřesťanskou ranní hodinu, nepotěší snad nikoho a mnohdy nám dokáže pokazit náladu na notnou část rána. S kočkou je to hned jinačí, sama si nás probudí, ihned se s námi dá do řeči a nenechá nám tak prostor k sebelítosti kvůli nespravedlivému vstávání. Donutí nás okamžitě vstát a jednat při plném vědomí, konkrétně naplnit jí misku kvalitní a chutnou snídaní, takže nás ušetří ranní malátné rozespalosti. Pokud snídáme doma, dělá nám společnost, jí s námi naší ranní krmi, případně se nám uvelebí na klíně a obšťastňuje nás hudbou svého předení. Když odcházíme za svými povinnostmi, neopomene se s námi rozloučit a jasně nám naznačí, jak už se těší na náš návrat.

Stalo se vám někdy, že vás některý z členů rodiny uvítal při vašem návratu po náročném dni jinak, než byste si představovali? Neusmál se na vás, třeba vám dokonce bezdůvodně vynadal, případně vás hned ve dveřích „obšťastnil“ nějakou špatnou zprávou? Otázka vpravdě řečnická, komu by se něco takového občas nestalo. A přece se mezi námi najdou tací, kteří jsou takového uvítání ušetřeni. Jsou to ti, které má doma kočka. Pravda, někdy sice spí a chviličku jí trvá, než nás zaregistruje, ale obvykle nás vítá hned za dveřmi. Má totiž velmi jemný sluch a už na dálku pozná, když přicházíme. Může mít sice trošku řeči, že jsme se dnes opozdili, ale je jen na nás abychom tuto její nevoli rychle rozptýlili. Chutnou krmí a následným chováním v náručí se kočka rázem změní v nejvděčnějšího tvora pod sluncem.

Kočka je skvělým pomocníkem a společníkem při našich domácích činnostech, ať už pracovních či odpočinkových. Mileráda asistuje při vaření, ochutnává a dokáže skvěle hodnotit kvalitu našich pokrmů. Pokud musíme dělat něco, co nás nebaví, například žehlení nebo co nám třeba moc nejde, ráda asistuje, někdy nám dokonce tlapkou či čumáčkem pomáhá. Jakmile vycítí, že toho máme dost a potřebujeme si odpočinout, upoutá naši pozornost a přiměje nás, abychom se jí věnovali, pohráli si s ní, proběhli se po bytě.

Chceme-li mít klid na čtení, nevyrušuje nás zbytečnými řečmi, položí se nám na klín nebo na hruď, chvilku tiše přede a pak se oddá sladkému spánku.

Kočka navíc dokáže předcházet partnerským neshodám, případně je i tlumit, pokud už propuknou. Máte vztek a chcete svému protějšku něco vytknout? Nebo naopak s nelibostí očekáváte atak z druhé strany? Kočka přijde a jednomu z vás skočí do náručí, případně provede něco, čím dokáže spolehlivě proměnit zlobu ve smích.

Nudíte se u televize s dálkovým ovládáním v ruce a ani jeden z kanálů vás nebaví? Hoďte kočce staniolovou kuličku nebo nějakou jinou oblíbenou hračku a rázem získáte program, kterému se nevyrovná ani ten nejpodařenější televizní pořad.

Máte problémy s usínáním, trpíte nespavostí? To se vám s kočkou nemůže stát. Zaujme větší část vaší postele a donutí vás lehnout si tak, abyste s ní byli v těsném fyzickém kontaktu. Už samotná její přítomnost a hebkost její srsti vydá za nejsilnější prášek na spaní, a když k tomu tiše zapne svůj předoucí motor, nemáte šanci neusnout.

Autor: Jan Pražák | úterý 27.5.2014 22:00 | karma článku: 32,86 | přečteno: 1658x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zpověď zrakově postižené ženy

„Odcházím! Končím! Nehodlám riskovat, že to máš dědičný a nebudu vychovávat ňákýho zmetka, kterej dopadne jako ty!“ Po tomhle Filipově výlevu čirého sobectví se mi konečně rozsvítilo v hlavě a já se na něj vykašlala.

15.6.2024 v 7:07 | Karma: 17,85 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem somroval u supermarketu

„Honzo, tady máš nakupovací seznam, budu ti povděčná, když dneska pojedeš sám. Ne, abys na něco zapomněl jako minule, jinak nebudu mít z čeho uvařit oběd a budeš se muset spokojit s krupičnou kaší.“

11.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,00 | Přečteno: 784x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Mistryně světa ve skoku do řeči

Skáčete rádi lidem do řeči? A víte, že se to nemá? Tedy pokud nejste genderově nebo věkově na společenském žebříčku výš než oběť vašeho skoku, tak je to dle regulí slušného chování nepřípustné nebo přinejmenším neslušné.

8.6.2024 v 7:07 | Karma: 23,78 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Senior sokolík

„Tak bratři, nazdar, zase za týden,“ rozloučil se třiaosmdesátiletý pan Alois, posadil si na hlavu klobouk a vydal se z tělocvičny domů. Pravidelné cvičení sice trochu unavilo jeho opotřebované tělo, ale rozjasnilo mu mysl.

5.6.2024 v 14:34 | Karma: 26,81 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nevlastní syn

„Martino, balím kufry, s Věrou čekáme dítě a já se stěhuju k ní.“ Touhle větou definitivně skončilo moje manželství s Kamilem. Tak trochu jsem čekala, že něco podobného přijde, jenom jsem nevěděla kdy.

2.6.2024 v 7:07 | Karma: 35,37 | Přečteno: 2302x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

Při srážce auta s dodávkou u Karlových Varů se vážně zranily tři děti a dospělý

15. června 2024  12:11,  aktualizováno  16:15

Při nehodě osobního a nákladního automobilu se dnes dopoledne mezi Karlovými Vary a obcí Počerny...

KOMENTÁŘ: Sport bez Rusů? Ne docela, „neutrální sportovec“ je jen slovní hříčka

15. června 2024

Premium Světový hokej, evropský fotbal a nakonec olympiáda. Smršť tří vrcholných akcí se liší v přístupu k...

VIDEO: Viseli jsme hlavou dolů a plakali. V USA se na půl hodiny zasekla atrakce

15. června 2024  15:51

Desítky lidí v pátek uvázly na atrakci AtmosFEAR v Oaks Park na severozápadě amerického státu...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 2145
  • Celková karma 27,86
  • Průměrná čtenost 1308x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.