Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karmické vazby

Nad pojmem „karma“ coby souborem pozitivních a negativních dědictví a vazeb, které si duše přináší z předchozích vtělení, někteří lidé jen mávnou rukou. Pod tímto slovem si představují pouze průtokový ohřívač a případně ještě hodnocení článků v různých blozích. Mají svůj názor, který respektuji, možná mají i pravdu. Jen věřím, že ona duševní karma skutečně existuje, některé pohledy z této oblasti jsou mi bližší, jiné vzdálenější a v tomto článku jich pár nabízím k zamyšlení. Není to nic nadpřirozeného, jde o nedílnou součást přírody, problém je jen v tom, že my tuto oblast nedokážeme vnímat ani svými smysly, ani nejmodernějšími měřicími přístroji.

Aby se duše mohla posunout někam dál a narodit se na světě, který už není založený na neustálém soupeření a požírání jedněch druhými, musí se mimo jiné zbavit svých negativních vlastností a vzájemných zátěží s jinými dušemi.

Uvedu příklad z vlastního života. Člověk, který mi byl příbuzensky blízký, provedl jednomu z mých nejbližších něco opravdu nehezkého a brzy nato zemřel. Nedokázal jsem mu za jeho života odpustit, bylo to příliš čerstvé. Jsem přesvědčený o tom, že je třeba, abych mu odpustil, než se sám odeberu „na druhý břeh.“ Pokud se mi to nepodaří, budeme se muset zde na zemi znovu potkat a celou tu záležitost nějakým způsobem zdárně „dořešit“ v dobrém. Nebudeme si sice pamatovat, oč konkrétního šlo, ale budeme zřejmě postaveni do nějaké podobné situace. Není to o tom, že by nám „tam nahoře“ někdo hromovým hlasem spílal „mazejte zpátky a dejte si to do pořádku.“ Je to o tom, že k nutnosti tohoto kroku dospějeme sami a dáme si jej za úkol. A tak se snažím odpustit, myslím, že už se mi to téměř podařilo, ale občas se stane, že červíček v mysli přece jen po mnoha létech trochu zahlodá.

Říká se, že duše se více či méně pravidelně střídavě vtěluje do muže a do ženy. Pokud má duše za sebou několik ženských vtělení a pak je najednou mužem, není na tuto roli zvyklá a muž má určité ženské prvky. Je jemnější, víc chápe ženské myšlení a podobně. Funguje to prý i obráceně. Přitom se duše do pozemského těla neodívá celá, část jí zůstává mimo tento svět. Některé názory považují strážné anděly právě za tu nevtělenou část našeho já.

Je možné, aby se duše vtělila někdy do člověka a jindy do zvířete? Je to sice možná trochu troufalá myšlenka, ale nedokážu ji odmítnout, opět uvedu příklad ze života.

Na jaře roku 1997 zemřel člověk, který měl velice blízko ke mně a k mé manželce. Na sklonku svého života se po ztrátě partnera na nás fixoval a zároveň téměř přišel o zrak. Na jaře roku 1999 se narodila naše současná kočka Linda, když k nám coby odrostlé kotě přišla, okamžitě si přivlastnila moji manželku a záhy nato i mě. Před třemi léty zemřel její celoživotní „partner“ kocour Damián. Sice spolu občas soupeřili o teritorium, ale byli na sebe zvyklí, zvlášť později nedal jeden bez druhého ani ránu. Po Damiánově odchodu je Linda výrazně fixovaná na nás dva a navíc už téměř neslyší. Fixace na „náhradní“ bytost a ztráta jednoho smyslu ve stáří. Nemohla se část duše toho člověka vtělit do Lindy, aby nám byla nablízku? Těžko říct. Posláním toho člověka v průběhu aktivního života bylo pomáhat druhým. Ta kočka nikdy v životě nezabila žádnou kořist.

Co říci závěrem? Pro někoho to celé může být snůška nesmyslů, jiného to může vést k zamyšlení, s některými názory a pohledy bude souhlasit, s jinými nikoli. Není to dogma, které bych se snažil komukoli vnucovat, jen podnět k úvahám o životě zde na zemi a snad i tam někde dál.

Autor: Jan Pražák | neděle 28.12.2014 20:40 | karma článku: 30,63 | přečteno: 2168x
  • Další články autora

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 22,39 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 20,84 | Přečteno: 480x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,24 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,94 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,66
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.