Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čerti skutečně existují

Nemám na mysli tatínky nebo kamarády, kteří v čertovském převleku chodí 5. prosince navečer s Mikulášem a s andělem, ba ani rohatce z klasických českých pohádek. Myslím čerty skutečné, kteří doopravdy odnášejí hříšníky do pekla.

Nevěříte? Tak si poslechněte příhodu, kterou nám malým dětem kdysi pověděl můj dědeček z tatínkovy strany. Byl skvělým vypravěčem, o Vánocích se u něj a u mojí babičky vždy sešla široká rodina a já se svými sestřenkami a bratránky poslouchal, ani nedutal. Následující příhoda se stala v době dědečkova dětství někdy na přelomu 19. a 20. století.

Tehdy bylo náboženství jedním z povinných školních předmětů, a když byl dědeček malý kluk, měli na něj přísného katechetu. Starého šlachovitého vysokého muže s vystouplými lícními kostmi a ostře řezanými rysy, jehož oblibou bylo pouštět na žáky hrůzu. Stačil maličký prohřešek a katecheta jim začal vyhrožovat čerty, sírou a pekelným ohněm.

V rohu třídy mezi dveřmi a tabulí byla stařičká kamna na uhlí, která měla zřejmě vinou mizerného komínu sklon k čouzení. Kamna stála na prkenné podlaze, prkno pod nimi bylo trochu uvolněné a vedlo přes celou třídu až k poslední lavici. Kluci měli vypozorováno, že když vzadu ve třídě na to prkno pořádně přitlačí nohou, pohyb se přenese až na kamna.

Bylo mrazivé ráno, den před tím nachytal katecheta několik kluků z dědečkovy třídy při jedné nevinné rošťárně. Koulovali se před kostelem a jeden z nich náhodou trefil sochu Panny Marie s Ježíškem v náručí. Přísný katecheta si toho všimnul, chtěl kluky za ten nehorázný těžký hřích na místě potrestat, ale oni se rozprchli a utekli mu. On se tedy rozhodl, že jim to při zítřejší ranní hodině náboženství pořádně spočítá.

Kluci ten boží... totiž chci říct, katechetův trest čekali, domluvili se, že se nedají a měli kliku. Jeden z jejich povedené partičky měl zrovna službu, hned ráno před vyučováním  zatopil v kamnech a nandal tam snad třikrát víc uhlí, než bylo potřeba. Navíc nezajistil vrchní dvířka kličkou a nechal je na malou škvírku pootevřená. Zakrátko vstoupil katecheta do třidy na první hodinu a jak bylo jeho zvykem, pod dlouhým kabátem měl maličko pokrčená kolena tak, aby to nebylo vidět. A spustil:

„Vy čtyři, Novotný, Rozenkranz, Kovář a Pražák! Včera jsem vás viděl, jak jste spáchali těžký hřích! Naschvál jste znevážili panenku Marii s Ježíškem a za to budete pykat!“ V tu chvíli napřímil pokrčená kolena, takže to vypadalo, jakby o několik centimetrů povyrostl. Celá třída ani nešpitla, jen čtyři jmenovaní věděli, co se chystá a namísto kajícných výrazů se katechetovu spílání nenápadně uculovali.

Jenomže katecheta si toho všimnul, zamračil se a zahřímal hromovým hlasem: „Vy... vy mizerové, tak vy se tomu ještě budete smát?!? Kleknout na kolena vedle lavic a sepnout ruce!!!“

Kluci si klekli, Kovář byl pořízek, takový udělaný váleček a zaklekl na prkno, které vedlo až pod kamna.

Katecheta pokračoval: „Za trest, že jste znectili Panenku Marii s Ježíškem, se teď před celou třídou nahlas pomodlete zdrávas a otčenáš. Po vyučování tady zůstanete a pomodlíte se obojí ještě dvacetkrát, jinak s vámi Pánbůh nebude mít žádného slitování! Otevřou se před vámi brány podzemí, odnese si vás čert a vy se navěky věků bude smažit v ohni pekelném!“

Katecheta udělal dramatickou pauzu.

Zbytek třídy krom Novotného, Rozenkranze, Kováře a Pražáka se roztřásl strachy.

Rozenkranz sehrál hlasité kýchnutí, aby odvedl pozornost katechety.

Katecheta věnovat Rozenkranzovi mrazivý pohled a zahrozil prstem.

Váleček Kovář se vkleče několikrát po sobě silou zhoupl v kolenou.

Prkno pod Kovářem se rozhoupalo a jeho otřes se přes celou třídu přenesl pod kamna, stojící kousek od katechety. V kamnech hlasitě zarachotilo, jak se uvnitř sesypalo uhlí dolů. Horní nedovřená dvířka se otevřela, a směrem ke katechetovi se vyvalil chomáč jisker, doprovázený oblakem dusivého kouře, z nějž byla cítit síra.

Katecheta se zapotácel a zbledl jako křída. Jednou rukou se začal křižovat, druhou ukázal na kamna a blekotavým hlasem opakoval stále dokola: „Ďábel... samotný satan... pane Bože, ochraň mě, on je tam skutečný čert!“ Nakonec roztřesený strachem a zborcený ledovým potem vyběhl ze třídy.

Od té doby se prý katecheta změnil k nepoznání. Ztratil mnoho ze své přísnosti, přestal na třídu pouštět hrůzu a při hodinách náboženství se inkriminovaným kamnům vyhýbal širokým obloukem.

Nevím, zda se tahle dávná příhoda odehrála přesně podle dědečkova vyprávění nebo jestli si k ní maličko přidal, aby ji nám dětem udělal poutavější. Jedno však vím jistě, dědeček, ačkoli neuznával okázalost náboženství a zřídkakdy zamířil do kostela, byl poctivým a spravedlivým člověkem. Člověkem, který měl svou vlastní víru v to, že dobro a spravedlnost v každém ohledu vždy zvítězí, ačkoli to mnohdy dlouho a dlouho tak nevypadá.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 14.12.2023 14:34 | karma článku: 35,51 | přečteno: 2371x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 12,24 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 25,94 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,06 | Přečteno: 510x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,61 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 2131
  • Celková karma 29,92
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.