Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hodina Země? Trochu krátký oddech pro tak vyčerpanou planetu..

31. března 2012 se uskutečnila už šestá tzv. hodina Země, během níž po dobu jedné hodiny domácnosti, podniky, města i jednotlivci různě po světě vypnuli elektrické spotřebiče a osvětlení. Musím se přiznat, že přes jisté sympatie, jež jsem k této akci dříve cítil, jsem se k ní nepřipojil. Zhlédl jsem sice dojemný klip mluvící o hnutí, jež spojuje obyvatelstvo planety Země v zájmu její ochrany, ale cítil jsem po jeho zhlédnutí jistou pachuť. Skutečně stačí, abychom si jednou takto zamanifestovali, symbolicky na hoďku zhasli světla a mysleli si, že tím zachraňujeme Zemi? Přijde mi to trochu jako špatný vtip..

Je zcela očividné, že pokud chce někdo svými vlastními silami ulevit planetě Zemi, činit tak jednou do roka je skutečně zoufale málo. Vím, že v otázce hodiny Země jde spíše o symbolickou manifestaci mající upozornit na ekologické problémy a nabádat lidi k zájmu o tuto problematiku. Když jsem však zhlédl zmíněný klip, měl jsem spíš dojem, jako by tato akce byla nějakým spásným projektem, na který naše chudičká Země toužebně čekala. Jako by to, že se údajně téměř dvě miliardy lidí na Zemi rozhodnou na hodinu omezit spotřebu elektřiny na minimum, bylo nějakým zázračným počinem, který směřuje k něčemu velikému. Jenže uběhly dva dny a po celé akci už neštěkne ani pes, o žádný zázračný počin se v této věci vážně nejedná.

Souhlasím s tím, že upozorňovat na potřebu chovat se šetrněji k životnímu prostředí, je nanejvýš žádoucí. Tato snaha by ovšem měla být soustavná, měla by upozorňovat na konkrétní problémy, které můžeme svým jednáním nějak pozitivně ovlivnit. Celý humbuk kolem hodiny Země mi trochu připomíná akce jako LifeAid, kdy se hvězdy hudebního nebe rozhodly zazářit bohatému světu a přimět jej k pomoci a zájmu o třetí svět. Kdysi jsem i v těchto akcích viděl něco smysluplného, nyní je s odstupem času nepovažuji za nic jiného než trapnou, pozérskou estrádu, která věci samé spíše škodí. Podobně dnes nahlížím i na Earth Hour (Hodinu Země). Zdá se mi, že jejím výsledkem je opět jen trapné křepčení kolem údajně prospěšné věci, která spoustě lidí dá dobrý pocit, že "pro Zemi něco udělali", nebyli v tom sami a teď se se svou bohulibou aktivitou mohou pochlubit kamarádům na sociálních sítích a tvářit se jako ekologicky myslící jedinec, který není lhostejný k vyčerpávání přírodních zdrojů a stará se o matičku Zemi. Prostě bezobsažná póza...

Mnozí si patrně myslí, že snahy šetřit přírodní zdroje jsou zbytečné, protože tyto zdroje jsou stále dostupnější a objevují se nová a nová ložiska kdečeho. Snahy o šetrnost k Zemi považují tito lidé za jakýsi rozmar "ekologistů", jež považují v lepším případě za romantické pomatence, nebo v tom horším možná spíše za nebezpečné elementy ohrožující ekonomický růst a lidskou svobodu. Ti lidé, kteří považují ekologické cítění za cosi nežádoucího, za zbytečnost, která svou ideovou podstatou leží mimo realitu, jsou podle mne typickým reprezentantem současného způsobu myšlení dominujícího ve světě. Pro tento pohled je typická krátkozrakost, perspektivou a cílem je rychlý, pokud možno snadný zisk a snaha ukojit co nejvíce vlastních potřeb, ať to stojí, co to stojí. Takový člověk si říká: "Jsem jen já, teď a tady, co bude po mně, mě ani v nejmenším nezajímá. Ani mě nenapadne snažit se šetřit vodou, elektřinou nebo naftou kvůli tomu, že k tomu vybízejí nějací zelení pomatenci."

Smutným faktem je, že Země se v mnoha důležitých aspektech skutečně ocitá na šikmé ploše, která se pod tlakem stále bohatšího lidstva stále více naklání. To je vědecky doložený fakt. Nemluvím teď jen o tzv. globálním oteplování, mluvím i o úbytku pitné vody, o chemickém znečištění, erozi zemědělské půdy, o bezuzdném drancování přírodního bohatství. Takto by šlo pokračovat dlouho. Kdo tyto problémy vědomě přehlíží a snaží se je bagatelizovat, je podle mě hlupák, nebezpečný hlupák, jehož hloupost budou možná muset naše děti, nebo děti našich dětí jednou draze zaplatit. Třebaže jsou mi však takto smýšlející lidé bytostně cizí, při pomyšlení na protagonisty hodiny Země mě napadá, jestli oni v některých ohledech nepáchají ještě vážnější škody. Působí to na mě tak, že tito lidé jen využijí možná upřímných starostí milionů lidí o osud této Země k vlastnímu zviditelnění a masám poskytují jakési falešné uspokojení o jejich  přínosu pro udržitelný rozvoj lidstva na Zemi. Asi přeháním, World Wildlife Fund, jejíž logo v rámci hodiny Země dominuje, je organizace, která dělá mnoho prospěšného, obávám se jen, že s kampaní Earth Hour je docela vedle.

Autor: Jan Janoušek | pondělí 2.4.2012 21:52 | karma článku: 7,66 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

O vině Západu v ukrajinské krizi

Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

3.4.2014 v 17:20 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik