Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O vině Západu v ukrajinské krizi

     Musím říci, že mě opravdu velmi znepokojuje, kolik lidí u nás i v zahraničí ospravedlňuje ruské počínání na Krymu. V českém případě - v kontextu naší historické zkušenosti let 1938 a 1968 - je však mé udivení samozřejmě o to větší. Apologeti kremelské politiky vůči Ukrajině používají zcela pofidérní argumenty (např. kosovská paralela) a vinu za vyhrocení událostí ve východní Evropě svalují především na EU, USA a NATO. Více méně v této souvislosti tvrdí, že jsme Ukrajinu neměli "vytrhovat" z vlivu Ruska, že se neměla v posledních dvou dekádách rozšiřovat na východ Severoatlantická aliance ani EU, prostě jako by postkomunistický svět měl i po roce 1989 zůstat jakýmsi prostorem potenciálního zájmu Ruska a proto netknutý integrací do západních politických struktur. Považuji takové argumenty za nesmyslné a vůči Západu značně nefér. Chybou Západu včetně ČR bylo především to, že jsme vůči Rusku vedenému Putinem nezačali být ostražitější a neuvědomili si nebo si spíše nechtěli uvědomit, jaká je skutečná povaha vlády našeho velkého východního partnera.

     V první řadě bychom si měli uvědomit několik zásadních okolností. Čelní političtí představitelé Západu nebyli vůči Rusku nikterak nepřátelští. Clinton ani Bush, natožpak Obama se svým naivním "resetem vztahů s Ruskem" nikdy nejednali s Kremlem vysloveně jako s nepřítelem, spíše naopak. Velmi přátelské vztahy se současným vedením Kremlu rozvíjeli i důležití (Berlusconi, Schröder) či takřka bezvýznamní (Klaus) představitelé států EU. Rozvoj obchodních i politických styků mezi Ruskem a západními zeměmi se celkem zdárně rozvíjel i přes některé alarmující signály o změně atmosféry v Kremlu za vlády V. Putina (válka v Čečensku, okupace Jižní Osetie a Abcházie, děs vzbuzující kremelská ideologie eurasianismu, restrikce vůči politické opozici a občanské společnosti apod.). I přes tyto skutečnosti nic příliš nenasvědčovalo tomu, že by západní politické instituce chápaly Kreml jako nepřítele, proti němuž je třeba strojit úklady.

     NATO a EU při svém rozšiřování pouze vyhověly přání občanů aspirantských států, kteří většinou osvobození od sovětské nadvlády chtěli završit právě úspěšnou integrací v západních ekonomicko-politických a bezpečnostních strukturách. Vstup do EU ani do NATO nikdy neznamenal pro přistupující země povinnost zavést nějaké restrikce vůči Rusku. Bylo to naopak Rusko, kdo na integrační snahy svých bývalých satelitů reagoval podrážděně a snažil se jejich úsilí trestat (např. při podpisu asociační dohody EU s Moldavskem nebo při sbližování Gruzie s NATO). Bylo to Rusko, kdo začal masivně posilovat svůj vojenský rozpočet, nikoliv NATO, jehož členové naopak své armádní rozpočty drží podfinancované a nadále je snižují.

     V čem tedy je vina Západu? Že vyhověl přáním demokratických společností střední a východní Evropy stát se pevnou součástí institucí posilujících jejich ekonomickou prosperitu a bezpečnost? A že chtěl teď stejnou možnost poskytnout i Ukrajině? Opakuji, že integrace do EU ani do NATO nikdy nebyla podmíněna zavedením jakýchkoliv opatření vůči Ruské federaci. NATO nikterak neaktivizovalo svůj vojenský potenciál tak, aby se mohlo Rusko cítit ohroženo vojenskou akcí Západu. EU s Ruskem čile rozvíjela obchodní i politické styky. Americký prezident Obama ohlásil reset vztahů s Ruskem (vztahy s USA byly tehdy lehce pošramoceny vpádem ruských vojsk do Gruzie). Snaha EU o podpis asociační dohody s Ukrajinou neznamenala a priori snahu rozbít její vztahy s Ruskem, protože by to ani z ekonomického hlediska nedávalo nejmenší smysl. V čem je tedy to fatální provinění Západu na Rusku, které Kremlu náhle dává legitimní pravomoc obsadit území suverénního státu a chřestit zbraněmi na hranicích se svými západními sousedy?

    Odmítám tvrzení, že akce Kremlu je oprávněnou reakcí na úklady západních států. Jsou to nesmysly hlásané nyní již opravdu nestoudnou ruskou propagandou, které zde papouškují lidé z okolí V. Klause, komunisté a další "experti" na mezinárodní vztahy. Ve svém necelé dva roky starém článku jsem vyjadřoval znepokojení nad politickou situací v Rusku a nad neochotou Západu postavit se čelem dění v této zemi. Podle mě je to právě naše předstíraná slepota vůči kágébáckým praktikám Putinovy vlády, která je největší chybou, jíž  Západ ve vztahu k Rusku udělal. Když jsem dříve psal, že "náš nedostatek sebevědomí tváří v tvář stále nemocnějšímu východnímu sousedovi nás může jednou postavit před mnohem vážněji nemocného a problémového pacienta, než jakým je současné putinovské Rusko", netušil jsem, že se onen problémový pacient tak mohutně vzepne proti Západu a v zásadě i proti samému základu mezinárodního práva vtěleného v Chartě OSN tak brzy. Stejně jako jsem nečekal, že takové počínání najde tolik obhájců i mezi příslušníky českého národa s jeho bohatou a bolestnou historickou zkušeností 20. století.

Autor: Jan Janoušek | čtvrtek 3.4.2014 17:20 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

Útoky radikálů ve Francii jsou nepochybně děsivým aktem teroru, jenž oprávněně zasévá strach do srdcí obyvatel Evropy. Pro nás je ale zásadní výzvou dnešních dní nenechat se tímto strachem ovládnout a nenaplnit tak jeden z hlavních cílů oněch teroristů. Tím cílem je právě šíření strachu a nenávisti vůči našim spoluobčanům islámského vyznání stejně jako naplnění vztahů mezi západním a islámským světem vzájemným neporozuměním, obavami a nepřátelstvím. Motivace islamistických teroristů není náboženské ale primárně politické povahy. Muslimové se stávají rukojmími v rukou násilníků, kteří chtějí pod zástěrkou náboženského boje vytvořit atmosféru příznivou pro jejich další mocenskou expanzi, což my nesmíme v žádném případě dopustit.

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57 | Přečteno: 559x | Diskuse| Společnost

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

V kampani k volbám do EP se na plakátech jedné z parlamentních stran objevila symbolika, s níž v nedávné době operovali nejen švýcarští populisté brojící stejně jako nyní okamurovci proti imigraci, ale v evropských volbách v roce 2009 například i neonacisté z Národní strany. Svůj politický projekt Okamura stavil zprvu především na vizi přímé demokracie, ovšem stále více ve svém populismu sklouzává ideově tam, kde se v historii samostatné ČR pohybovaly spíše subjekty typu Sládkovy SPR RSČ, Národní nebo Dělnické strany. Úsvit tak českou společnost láká do kalných vod xenofobie, rasismu a apriorního antievropanství, což je důležité si uvědomit a není od věci tak učinit zrovna v čase, kdy si připomínáme porážku těchto zrůdných idejí, které vedly za druhé světové války k bezprecedentní morální i hospodářské devastaci nejen evropské společnosti.

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Zelená volba

Předčasné volby se blíží a mnoho občanů této země opět nepochybně pátrá po tom, zda se mezi kandidujícími stranami nevyskytuje nějaká vyhovující jeho politickému cítění. Po zkušenostech s Věcmi veřejnými by česká veřejnost měla zachovávat zdravou skepsi vůči stranám sestaveným kolem jedné osoby, ať už se jedná o populistu Okamuru, velkopodnikatele Babiše nebo prezidenta Zemana. Váhající voliči by spíše měli dát šanci stranám, které třeba nějakou dobu ve sněmovně nezasedly, ale které se na rozdíl od výše zmíněných subjektů mohou opírat o širší členskou základnu a o jasné a po léta deklarované politické ideje.

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26 | Přečteno: 144x | Diskuse| Ostatní

Jan Janoušek

Falešné modly Petra Nečase

Co se to s českými politiky při návštěvě Ruska děje? Nedávno to byla poslankyně ČSSD Lesenská se svými absurdními slovy o neziskových organizacích jako zahraničních agentech. Teď je to sám premiér ČR, kdo svými slovy v zásadě podporuje propagandu prezidenta Putina mající legitimizovat pošlapávání občanských svobod v Ruské federaci.

27.5.2013 v 20:28 | Karma: 18,98 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Jsem student se zájmem o aktuální dění nejen v ČR.

Seznam rubrik