z mé ženy se stal Velký bratr aneb sláva vypraným občankám

Telefon na kuchyňské lince začal pípat. Jedna zpráva, po chvíli druhá, třetí. Vzhledem k tomu, že je po desáté večer, se mi to kňourání mobilu pranic nelíbí. Už stojím nad ním a dioda na mě poblikává s takovým tím: no tak dělej, přečti si mě! Mimoděk kouknu směrem ke koupelně, kde se přítelkyně právě oddává slastnému proudu vody. Ještě chvíli váhám a pak, s knedlíkem v krku, beru mobil do rozechvělé ruky. Ten mobil je samozřejmě její…

Přesně si vybavím situaci, kdy jsem mamku ponoukal porušit listovní tajemství. „Ty jo, kdo mu píše?“ Táta byl někde na služební cestě a v pravo od kredence se kupily dopisy pro něj. „Něco je z banky, pak je tam dopis od strejdy z Ostravy a ostatní nevím,“ odpověděla mamka při hnětení knedlíku. „Tak to otevřem, né?“ Mamka si otřela čelo předloktím a trocha mouky jí zůstalo ve vlasech. „Čí je tam jméno? Táty. Takže je to dopis pro tátu a pro jeho oči. Jak by se ti líbilo, kdybych si četla v tvým deníku?“ Koukla na mě a já zrudnul. Taky si vzpomínám si na svůj prvně vypraný Občanský průkaz. „Mamí, tys mi vyprala občanku!,“ dotčeně mávám s neestetickým salátem nad hlavou. „Tak hele mladej, do kapes nelezu tátovi a nebudu to dělat ani tobě. A ty seš dost starej na to, aby ses o svý věci staral sám.“ I po dvaceti letech dedukcí zjišťuji, že ještě pořád asi nejsem dost starej. Ale snad nejsem jedinej chlap na světě, který má radost z toho, že mu přítelkyně vyprala občanku.

Mobil, dopis, počítač a peněženka. To je jednoznačné tabu. Myslím si, že dodržováním soukromí právě toho nejbližšího, prokazujeme tu největší možnou úctu a respekt. A pokud půjdeme do důsledku, prokazujeme úctu především sobě. To je z mé zkušenosti. Přiznávám se, jednou jsem takové tabu porušil. Před lety jsem potřeboval informaci z počítače tehdejší přítelkyně, ale takovou pecku jsem vskutku nehledal. Jedné hezké neděle mi změnila pohlaví, kdy jsem se stal její kamarádkou a i s mým synem stráví celé odpoledne, takže, nedočkavý Patriku, do té privátní sauny fakt nemůžu. Ve středu už ano.

Důvěřuj, ale prověřuj. To jsem slyšel mockrát a nesouhlasím s tím. Taková mantra do vztahu nepatří. Je věcí obou partnerů se snažit, aby semínko nedůvěry nemělo šanci se uchytit. A když už se chytne, je težké ten plevel vyhubit.

Možná je v tom odvěká touha člověka vlastnit, ovládat, kontrolovat ho, manipulovat s ním. Podvědomě prahneme o druhém vědět absolutně vše. Absurdní v kontextu, kdy máme po krk kamer všude okolo, satelitů nad hlavou a zpravodajských služeb. Přitom ochotně ládujeme niterné informace na Facebook a hrozně se divíme, jak ten Google ví, že chci nové jízdní kolo a moje banka mi s tím prý ráda pomůže. Do mobilů stahujeme aplikace, které se softwarem čistě a pouze pro naše informace nemá co do činění. A nebo je to právě proto. Po vzoru, když to vidím všude kolem udělám to taky.

Nejen mého kamaráda šokovalo zjištění, že jeho žena za pár desítek dolarů dostala do jeho mobilu aplikaci, která přeposílala veškerou komunikaci i s dalšími mnoha údaji na její telefon.

Moc rád se dívám na filmy pro pamětníky, hlavně ty z třicátých let. Mimo jiné i kvůli atmosféře té doby. A že měly holky tehdy své vlastní školy s přípravou pro rodinný život. Z dnešního pohledu je to archetyp, ale ta myšlenka se mi líbí. Tedy pokud by učivo bylo přizpůsobeno dnešní bláznivé současnosti. V osmdesátých letech,alespoň co si pamatuji ze školy, jsme my kluci měli takzvané Dílny, holky Pěstitelské práce. A to byla absolutní pruda pro všechny zúčastněné, s minimálním přínosem pro život. Naštěstí se doba mění, a u syna jsem nalezl předmět Etická výchova. Soudě podle toho, co se jim tam snaží vtloukat do hlavy, bych řekl, že jeho generace má daleko větší naději vážit si svého soukromí, stejně jako respektovat soukromí jiného člověka. Tedy pokud jim předchozí generace, včetně té mé, nevnutí své pokřivené podobenství.  

… Do telefonu přítelkyně jsem se samozřejmě nepodíval. Odnesl jsem jí ho do koupelny už s úsměvem. „Píšou ti ňácí vlčáci.“ Nebo taky ne. Pochybnost není příjemným stavem, ale jistota je směšná.

A kamarád? „Tak ty vole, Facebook nemám, na Google nelezu. Furt jsem se bál FBI, CIA, NCIS, MI6, MI5, Al-kaidy, BIS a já nevím čeho všeho. A nakonec, se podívej, z mé ženy se stal Velkej bratr!“

Závěr je zcela pochopitelný. Hlásám slávu vypraným občankám!

;)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 6.9.2014 19:45 | karma článku: 40,79 | přečteno: 11967x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz