tak na kolik vypadám?

Helejte se, já se tedy nepovažuju za metrosexuála, ale určitou fazónu bych jako občas chtěl mít. Že jsem měl ránu, většinou zjistím až zpětně z fotografií let dávno minulých. Třeba pohled na sebe, dejme tomu okolo maturity, tak to vám povim, neskutečně trpim. Kudrnáč ala afro, kruh v uchu, brýle větší než Urbánkovic Naďa, no kluk jak cumel. A především nedostatečná sebekritika v duchu Ivánka: když se kouknu na sebe, tak se musím pochválit. Jo uznávám, špatný, špatný, špatný.

Ve čtrnácti mně byl typován věk kol pětadvaceti čehož jsem nezřídka využíval a lichotilo mi to. Snadný přístup k cigaretám, alkoholu, na zábavy, k ženám. Pořadí jsem trochu pozměnil, abyste to neměli tak jednoduchý. A pro změnu zase kol těch pětadvaceti, když mi téměř soukmenovci začali vykat, a v hromadné dopravě občas i těhotná holčina pustila sednout, tak to se mi v hlavě spustil alarm! Dlouháne, je zle!

Započal jsem samostudium nejnovějších módních trendů s pravidelnou obměnou šatníku. Galérka zaplněná tak, že ženy pukaly závistí a kamarádi si významně ťukali na čelo (tady malá vsuvka: jejich ženy si za nějakou chvíli začaly stěžovat, že jim mizí krémy :-D). Co jsem na sobě mohl ovlivnit sám, to jsem zkusil a pocit zadostiučení se dostavil. Samozřejmě jsem zvýšil pravidelnost holení a tři břity v koupelně taky zavdaly palbě otázek a úsměvných debat připomínající scénu z filmu Demolition man, k čemu že se používají tři mušličky. Posledně mě vyděšeně sledoval můj osmiletý syn, kde všude se holím. Pak vyděsil on mě, taky to chtěl zkusit. Což bych samozřejmě pochopil, ale že si na to vybere svoje obočí? „Si říkal, že správňáckej chlap se holí!“

Už dávno nemám dlouhý háro, ale kolenatej taky nejsem. Jenže ostříhat se sám neumím. Tortura na holičským křesle patří mezi nejneoblíbenější kratochvíle mého života a exekuci jako takovou přirovnávám k trhání nehtů za živa. Děs běs. K lazebníkovi chodím, když už po ránu vypadám jako Gagarinův bratr a nezbývá mi, než vlasy namočit, protože je jinak nespacifikuju. Padnout na fajn kadeřnici je kumšt snad větší, než trefit šťastných deset. Si sednu do křesla, dvakrát šmikne, pak nastartuje mašinu na stříhání ovcí a s ďábelským výrazem ve tváři položí řečnickou otázku. „Tak jak to chcete?“ Na sucho polknu a vydyndám ze sebe. „Bych chtěl vypadat mladší.“ Kontruje rychle. „Zázraky neumím!“

Někdy se zadaří. To bylo nějak těsně před pětatřicátinama. Sympatická holčina, komunikativní a šikovná. Na křesle jsem netrpěl a dokonce i výsledek vypadal dobře. Tak jsme si to pochválili vzájemně.

„Vypadáte mladší.“

„Fakt? A kolik jste mi ubrala?“

„Tak pět let.“

Zatetelil jsem se. Paráda. Konečně budu mít svou kadeřnici. Jenže mi to nestačilo, ješitná nenažranost se ozvala, a ze mě nezadržitelně vypadla věta směřující ke katastrofě. Věta, kterou jsem na další roky vyřadil z repertoáru a pověsil na index otázek přímo zakázaných.

„A na kolik vypadám?“

„Tak na čtyřicet.“

Řekla to tááááák bezelstně. Brada mi spadla proklatě nízko a dlouho mi trvalo než jsem si pusu aspoň přivřel. Shrňme si to. Za tři stovky bez tuzéru jsem si koupil informaci, že normálně patřím do úplně jinýho věkovýho pásma, ba že pětačtyřicítku mám vytetovánu na čele!

Flintu do žita jsem nehodil. Pořád se snažím tu mou vizáž obelstít. Jen už to tak nežeru. Připouštím, drogerie for man mi vydrží dvakrát tak dýl, některým věcem dokonce skončila expirace před využitím. A občas se nechám posadit v městský hromadný, je to docela fajn.

A lazebnice? Asi se na mně už nedá co zkazit. Chodím teď na učiliště k žákyňkám, je to za kilčo i se stoprocentním dyškem. A hlavně! Oni stejně nemají žádnou rozlišovací schopnost, pro ně každý bez rozdílu věku nad třicet let, to má totiž za pár…

No nedá mi to. Zeptám se. Tak na kolik vypadám?

(ale je to fakt jen řečnická otázka :-))

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 10.11.2012 19:41 | karma článku: 20,12 | přečteno: 1709x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Nehoda tří aut uzavřela tah na Tábor. Řidička vjela do protisměru, tři lidé zraněni

13. května 2024  18:32

U Miličína na Benešovsku se v pondělí odpoledne srazila tři auta, tři lidé byli zraněni. Jeden...

Fiala v Římě řešil migraci. Z postupu Itálie si má EU vzít příklad, říká

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  18:28

Premiér Petr Fiala v pondělí navštívil Řím, kde jednal s premiérkou Giorgiou Meloniovou a...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  18:27

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Řešil za Trumpa vše nepříjemné. Právník vypovídá o platbě pornoherečce

13. května 2024  18:16

V trestním procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem začal v pondělí vypovídat jeho...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz