Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

pusa by se maminkám dávat měla

Po víkendu stráveném u mojí mamky jsme se loučili na prahu dveří a nabádal jsem synka, aby dal babičce pusu. Při cestě po schodech se mě zeptal, proč že jsem babičce pusu nedal taky. Evidentně mu v hlavě vrtalo, že já jsem jí tu pusu prostě nedal. Sumíroval jsem si v sobě co říct, jenže pauza na odpověď byla zřejmě natolik dlouhá, že ještě dodal: „Pusa by se maminkám dávat měla.“ Vážnost svého mínění dokládal pokýváním své čtyřleté hlavy. Osobně nemusím přemoudřelá dítka, ani když je to mé vlastní, ale tentokrát jsem mu musel dát za pravdu.

Začal jsem pátrat v paměti, kdy že jsem to přestal dávat pusu mamce. Teď nemyslím při různých oslavách svátků, narozenin, vánoc. Mám na mysli takovou tu pusu při shledání a loučení. Mám tři varianty. Buď v době kdy jsem začal jezdit na intr na střední, tudíž začátkem telecích let. Varianta druhá, když jsem mamku přerostl. Anebo v době, kdy jsem začal líbat holky. Přesně si nevzpomínám, ale do dvanácti určitě jo. To mám fotku, kde mamku zlobím sezením na klíně. Každopádně to bude mít souvislost s pubertou, s naivní představou, že už jsem velikej a předpokládám, že mi přišlo jaksi nepatřičný dávat pusu mamce, když už se líbám s holkama. A přesto, že mám s mamkou krásný vztah, těžko se nasedá zpět do vlaku, když už jednou vystoupíte.

Jako fakt, že šlo výhradně o předsudek, dokládá pár písmen, který jsem zplodil asi někdy v šestnácti letech.

na moře širé já jsem vplul
koráb královský hledati se jal
i tak jsem milovati nepřestal
loďku svou
tu ukrytavší
pod listovím stromů těch
kde u břehu řeky lásky
čeká na mě dál

Vzhledem ke svému věku, lze tušit, že už jsem nějakým tím vztahem prošel a nutno podotknout, že jsem koráb královský dosud nesezdal. Nemyslím, že by se našla žena, která by mě tak bezmezně milovala, nechtěla mě měnit, brala mě přesně takového, jaký jsem, měla radost, že se třeba po měsíci objevím na prahu dveří.

Nikdy jsem mamku neslyšel si zoufat, a pokud se jí už oči zalili slzami, bylo to z důvodu, kdy prožívala bolest druhých. Viděl jsem ji plakat čtyřikrát a pokaždé bych byl schopen vraždit, jen aby byla šťastná. Přiznávám, že jednou to bylo i kvůli mně, o to to bylo horší. Viděla mě na kolenou.

Ale miluju ten její smích, kdy se směje, až jí tečou slzy. Čím je starší, tím se radši směje. S tetou Miluškou se odbourává tak, že tím baví celou společnost. Legendární je její mlasknutí, to je její první výraz nelibosti směrem k vnoučatům, druhým stupněm je pak slovní projev „Nó.“ A taky si nenapodobitelným způsobem otírá nos od zdola na horu. Miluje vánoční atmosféru, vůni borůvčí a taky procházku s košíkem po lese, nohy v teple a červené víno. Je to pravá Záhorská růže.

Nedávno jsme se synkem mastili Prší a celkem zákeřně, když vyhodil filka s hláškou, že mění na srdcový, se jen tak mimoděk zeptal, kdy umře maminka. Rychle jsem odpověděl, že to už bude ještě větší než já, bude mít už taky syna a z maminky se stane babička. Na to jsem na balík karet hodil srdcovou sedmu a byl rád, že mu tahle odpověď stačí. Nechtěl jsem mu říkat, že je jedno, jak moc bude obrovskej chlap, že je jedno, jestli už bude mít vlastního syna a jak moc bude maminka stará. Nikdy, NIKDY, nebude připravenej, že mu odejde maminka, a nikdy a nikdo nezacelí tu ztrátu. Protože to prostě nejde.

Čtrnáct dní po té epizodě na schodech, jsem pusu mamce zase dal. Bylo vidět, jak moc je ráda. A mě došlo, že na tu pusu celý ty roky pokaždé čekala. Nikdy mamce nesplatím, to vše co mi dala, myslím, že to ani nečeká. Ta pusa je jen náznak toho, co pro mě znamená a znamenat bude. A tak znovu, od kristových let, dávám pusu mamce při shledání i při loučení. Je mi srdečně jedno, jestli je to na prahu dveří, na zastávce v metru, nebo před kamarády.

Můj syn má pravdu, pusa by se maminkám dávat měla…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 11.2.2012 19:46 | karma článku: 36,07 | přečteno: 2307x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz