ohnout rohy, nastřihnout a přeložit

Seděl na koberci a svými nešikovnými prsty balil vánoční dárek. Za ty roky už pár triků na hezké zabalení pochytil. Uvnitř cítil uspokojení nad tím, že většinu dárků má posbíraný už v listopadu. Vlastně je to poprvé, vždy to honil na poslední chvíli a do papíru ukládal až na Štědrý den. Stárne a usmál se tomu. Přeměřil dárek na papír a začal stříhat. Knížky balí rád, mají ideální tvar, jde to rychle. Naposledy se podíval na název. Je o pokru a pro jeho synovce, už to nejsou kaštanová zvířátka, už jsou to dospělí kluci. Znovu se usmál. Není to tak dávno, co kupoval puzzle s dětskými motivy.  A takhle rychle mu vyroste i jeho syn? Děsí se toho… Ohnout rohy, nastřihnout a přeložit. Tohle se naučil tenkrát. Už je to dávno. Ale s každým prvním dárkem k vánocům si na to vzpomene a znovu prožije ten příběh…

Vyšel z obchodu, měl v ruce několik tašek s dárky. Mezi několika málo poletujícími vločkami přemítal, čím by ještě někomu udělal radost. Bylo mu něco málo přes dvacet, peněz vydělával dost a životem proplouval se zjevnou samozřejmostí. Užíval si. Ale k smrti nerad balil dárky. Z nejhonosnější ulice zamířil do největšího a vlastně jediného obchodního domu ve městě. Musí koupit balicí papír. Vyšel do druhého patra pseudokomunistické budovy a zíral na cedulku: zabalíme Vaše dárky. Tahle novinka se mu nadmíru zamlouvala. Postavil se do fronty, která se jen pomalu sunula k pultu, kde dvě ženy aranžovaly cokoliv tak, že rozbalit to cokoliv snad ani nikdo nechtěl.

Než došel na řadu, pozoroval tu krásnou okatou černovlásku. Neustále se usmívala a vyzařovala ze sebe cosi, co nedokázal identifikovat, ale moc se mu to líbilo. Její prsty se s papírem mazlily a tvořily i z jednoduché blbůstky překrásný dárek. Měl štěstí, vyšla na něj. Vyndával jeden dárek za druhým a měl radost, že jich má tolik. Věnovala se jen jemu. Ptala se, pro koho je ten a ten, a podle toho vybírala papír, stuhy, ozdoby. Cítil její parfém, viděl rarášky v očích a naslouchal jejímu hlasu. Měl z toho sucho v ústech, bál se pohnout. Byl vzrušený tak, jak jen kluci v jeho věku mohou být. Pozoroval koncert prstů, ohnout růžky, nastřihnout a přeložit. V očích hledal, jestli by ho chtěla. Snad s ním i flirtovala, ale jistý si nebyl. Hledal odvahu do posledního dárku a … nenašel ji. Poděkoval, zaplatil a odešel.

Nemohl usnout a myslel na ní, moc jí chtěl. Hned druhý den koupil rukavice jako dárek pro sebe a jako záminku. Vyzbrojil se růží a odvahou a znovu se postavil do fronty k balení dárků. Všimla si ho. Vyměnil si s ní několik pohledů a úsměvů. Tetelil se blahem. Než došel na řadu, přistoupil k černovlásce jiný muž mimo čekatele na balení, a začali se spolu bavit. Je to její chlap? Nevěděl. Ale bylo mu jasné, že je něco špatně. Balila mu jeho rukavice a povídala si s tím mužem. Odvaha byla pryč, a přitom mu černovláska úsměvy naznačovala, aby odvahu měl. Nedokázal to, pochyboval, proč by vlastně chtěla tak krásná ženská tak mladého kluka? Oči mu pohasly. Růži nechal položenou na pultu. Poděkoval, zaplatil a odešel.

Po svátcích párkrát bloumal po obchodním domě, přál si jí potkat. Nestalo se a tak ji pouštěl z hlavy. Čas mu tehdá utíkal stejně rychle jako dnes. Spousty vjemů, akcí, žil kvapem.

A než se rozkoukal, stál s několika taškami plných dárků v nejhonosnější ulici ve městě, na dlažbu dopadalo několik málo sněhových vloček a on k smrti nerad balil dárky. Usmíval se. Přesně věděl, kam chce jít a proč tam chce jít. Zrychlil krok a toužil jí vidět. Jen ať tam je. Byla. Na tom samém místě, přesně po roce, ještě krásnější. Nespouštěl z ní oči, a když ho spatřila, poslala k němu zase ty její rarášky. Pustil před sebe někoho, aby mohl být u černovlásky. Zase mu balila dárky. „Kam jste v loni utekl?“  „Vypadalo to, že se to nehodí.“ Snažil si zachovat důstojnost.  „Víte, v loni by to nešlo.“ A zase smějící se rarášci.  Ohnula růžky, nastřihla a přeložila. Byl sebevědomější než před rokem, ale odvahu hledal stejně stěží. A tak plkal, jako by chtěl dohnat ten rok, co jí neviděl, nebo dost možná, jen sbíral odvahu. „Končím v sedm“, prohodila jako by nic a zastrčila si pramen vlasů za ucho. Došla mu slova. Ochromeně zíral a přitom chtěl křičet. Štěstím.

Stál ve svém oblíbeném kabátu, na kterém se pomalu usazovaly padající vločky. Srdce mu bušilo, tváře žhnuly a byl vzrušený tak, jak jen kluci v jeho věku mohou být. Podal jí růži, dal jí pusu, nabídl rámě. Pod botami jim křupal čerstvý sníh a on si ji odváděl do nejkrásnějšího roku svého života…

Průhlednou lepící páskou spojil nejdelší strany papíru. Uvědomil si, že je teď v jejím věku. Ohnout rohy, nastřihnout a přeložit. Obvázal pentlí, nůžkami nařasil. Tlustou fixou nadepsal jméno. Čitelně. Letos prvně si bude roznášející dárky moci přečíst jeho syn. Vzal dárek a uložil ho na dno skříně. Zavřel dveře a ještě dlouho se nepřestal usmívat.

 

Autor: Jan Dlouhý | pondělí 14.11.2011 13:37 | karma článku: 24,12 | přečteno: 1522x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz