narval jsem do ní 940kcal a kvílet nepřestala

Místenka na poslední chvíli mi zaručila, že se do autobusu, pravidelná linka Praha – Liberec, dostanu. Ovšem s místem u okna už to bylo s rizikem ostrých loktů a stísněného dýchání v případě obšírnějšího spolucestujícího. Obava ukázala se býti lichá. Přisedla si ( vau!) krásná, plavovlasá, v punčoškách, dokonce vonící, okouzlující studentka a na sukni si položila takový menší cestovní vak. Vsázel jsem, že v tom rukávu bude kočka a cesta bude ubíhat příjemným tlacháním.

Navození kontaktu se podařilo hned na první našlápnutí. A já toho taky okamžitě zalitoval. Kdybych nepředjímal, mohl jsem se přítomností krásky opájet něco přes hodinu v nerušeném snění. Holka by ani netušila, kde jsme všude spolu byli. Bublina splaskla hned jak promluvila.

Teda promluvila. Něco mezi kvílením meluzíny a sirénou požárního poplachu, se dost dobře za artikulování pokládat nedá. Prostě žádná Simona Postlerová ani Terezka Voříšková nebo Jitka Ježková. Nechápu, jak něco tak hezkého, může ze sebe vyluzovat něco tak krajně odpudivého.  Že to nebylo příjemný jen mně, dokazovaly nevěřícné pohledy okolí. Hlasitost kvílení nebyla až tak veliká, jako spíš vysoká. Ještě kousek a mluvila by jen k netopýrům. Takhle ji, bohužel, slyší půlka autobusu. Tu druhou půlku pro změnu baví paní s telefonem na uchu, kterak se hádá se svým přítelem přes satelit. Těžko říct co bylo snesitelnější.

Snažil jsem se ji nepustit ke slovu, ale holčina mi toho potřebovala tolik říct. Kadence slov z ní prýštila. Takový Scatmann John by měl co dělat, aby ji stačil. I napadla mě spásná myšlenka kterak dívku umlčet a štrachal jsem se pro čokoládu, kterou vezu synovi. Klidně ji obětuju pro blaho mé i celé cestující společnosti.

Začal jsem čokoládu rozbalovat a těšil se, jak krásný to nastane ticho. Vak na klíně slečny, do té doby spící, začal vykazovat neklid až začal poskakovat. Přičítal jsem to několika dírám na dálnici, které autobus předrncal. Pohyb ve vaku se zrychlil a byl doplněn kvílecím efektem. Jaká majitelka, takový obsah. No klubko hadů to nebude, podle zvuku kočka taky ne.

„Co pak to tam máte?"

„Králíka."

Tabulku čokolády jsem nalámal na menší kostičky a samozřejmě nabídl.

„Klidně si berte."

„Jé to jste hodnej."

Vzala si první kostičku, ale k mému překvapení její ruka nesměřovala mezi její rty, ale do vaku za králíkem! Králík okamžitě přestal kvílet. Majitelka nikoliv. Konsternovaně jsem těkal očima mezi vakem a slečnou. Vůbec nevím, o čem mluvila. Za prvý se to nedalo dost dobře poslouchat a za druhý pro mě řečené informace neměli valnou hodnotu.  Do půl minuty králík kvílel zas. Ruka pro kostičku a znovu do vaku. Konečně si všimla mého zděšeného pohledu.

„Ona na čokoládě trochu ujíždí. Jmenuje se Marion."

Nemohl jsem protočit oči v sloup, zvládli to za mě lidi v sedačkách okolo. Každou půlminutu se Marion ozvala, a aby byl klid, už jsem ji šiškoval sám. Za čtvrt hodiny bylo po čokoládě. Marion už minutu nedostala svoji dávku a dožadovala se další. Volume do prava a ještě zbývá dvacet minut jízdy.

„Nemáte ještě? Ona teď bude nervózní."

Nervózní jsem začal být já. Polilo mě horko. Jediné pozitivum je, že ani ta paní s telefonem ještě pořád nepřestala štěkat. Ale stejně, viděl jsem ty nenávistné pohledy cestujících, cítil jsem je i na zátylku. Ty nás brzy vysadí někde u pole. Můj výraz mučedníka prosil o slitování.

Vždyť já to myslel dobře, za to přeci nemůžu! Umlčet ukecanou ženskou je vždycky problém. Né že bych o způsobech nevěděl, jenže v autobuse jsou možnosti omezené. Navíc. Viděl jsem psa žrát jablka. Kočku hroznový víno. Ale kdo mohl tušit, že králík Marion „trochu ujíždí„ na čokoládě?

Tímto se omlouvám cestujícím kvílícího autobusu. Dělal jsem co jsem mohl. Fakt. Narval jsem do ní 940kcal a kvílet nepřestala. Ani jedna…

 :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dlouhý | sobota 28.9.2013 19:46 | karma článku: 30,09 | přečteno: 2716x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fiala míří do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou bude řešit migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49

Premiér Petr Fiala zamíří v pondělí odpoledne do Říma, kde ho čeká jednání s tamní premiérkou...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz