Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

godzilla se lvíčkem na prsou

Podle názvu článku by ve vás mohlo uzrát zdání, že tento blog je čistě o Tomiovi. Vtipálka by mohlo napadnout, že je o Petře z Fulneku. Ne, ne. Ale i o nich to tak trochu je, pokud si mezi řádky všimnete, že je to o skryté dřině, odříkání, hrdosti, touze, fandění, vítězstvích a prohrách, o splněných snech. A také je to o té copaté blondýnce na fotografii.

Své závodní ambice jsem dávno přesunul spíše na bowlingové dráhy, případně mezi čtyři koule karambolu a jiné ryze hospodské sportovní kolbiště. Nicméně se držím hesla fandím rád, fandím dobře, komukoliv kdo sportuje, pro ten úžasný pocit z vítězství i prohry. A protože jsem si přál, aby se i můj syn zamiloval do emocí ze hry, už s prťousem v kočárku, obráželi jsme spolu kdejaký okresní přebor a jiné velevýznamné soutěže. A nejlépe se fandí tomu, koho skutečně znáte.

A tak byl synek svědkem obřích výskoků švagra Máchala nad volejbalovou sítí, a koukal na mé synovce, kterak se prohání po zeleném pažitu za merunou. Byl u toho, když hlasatel na zimním stadionu trochu zmateně nevěděl, který z mých tří bratránků dal gól, když dva seděli na trestný lavici. Byl u toho, když si můj brašule na prahu čtyřicítky zahrál se svým synem mistrák za chlapy, což mělo být jeho loučení s kariérou. Myslíte, že skončil? Kdepak, počkal, až si zpřetrhá vazy v koleni. A jede dál. Je to taková fotbalová nesmrtelná teta.

A přitom všem synek nasával tu atmosféru velkých gest, výkřiků, emocí, občas bolesti i rozčarování. A tak jsem rád, že si vybral i on nějaký sport. Je to individualista, sáhl po kimonu. Tedy vysvětlil mi, že proto, že mu sluší. Asi z něho Jean-Clode nebude, ale pokud ho to bude bavit a aspoň trochu se zpotí, budu šťastný. No a kdybych náhodou zaslechl: zřejmě dobrej oddíl, byla by to paráda.

A nyní vás seznámím s tou copatou blondýnou, do jejíhož funclubu se synkem patříme. Jmenuje se Adam a od čtyř let buší puky do garáže a láme hokejky. Ta fotka je šest let stará a je z památného Silvestra, kdy muži byli ženy a ženy muži. A od té doby se z něho stal takovej ještěr dva na dva, na bruslích. Netuším, kde se v něm vzal ten hlad, ta obrovská touha lecos dokázat. Ale je dobře, že ji má. Velikou zásluhu na tom určitě mají jeho rodiče. Taťka Jarda (bratranec hokejově zvaný Lála - něco mezi Záhrobským a Holíkem), a jeho mamka Lenka. Ostatně živit takový monstrum by odmítla i kdejaká zoo. Zatím co já v jeho věku propadl ženským očím a kavárenskému životu, on stále dře a jde si za svými sny.

V prosinci poprvé oblékl ten nejkrásnější dres ze všech, jehož repliku si s hrdostí občas přes hlavu natáhneme, ten se lvíčkem na prsou. Zatím jen na zkoušku, ale nechybí v nominaci nadcházejícího mistroství světa kluků do osmnácti let. Největší radost by asi měl jeho děda, sportovec tělem i duší, který i po padesátce závodil v sedle kola a v pedálech měl najeto víc než my autem, a který mi pokaždé zlomil cigaretu u pusy sotva jsem si jí zapálil. Adama čeká ještě hodně práce než se dostane mezi chlapy. A já mu přeju, aby mu drželo zdraví, byl pořád srdcař, měl trochu toho sportovního štěstíčka a hlavně si dál plnil sny.

Protože díky němu, i jemu podobným, se některým z nás poté splní i sny naše. Jeden takový mám. Píše se rok 2017, běží poslední dvě minuty hokejového finále mistroství světa, s Rusy hrajeme nerozhodně čtyři čtyři, právě se to mydlí v našem obranném pásmu a Záruba vzrušeným hlasem komentuje: … Červenka u hrazení vybojoval puk .. přihrává na modrou Dlouhýmu .. nabírá rychlost .. klička Malkinovi a jde sám na bránu .. Godzillo pojd! .. střílí a … !!!

Držte mu palce, aby dal…     ;-)

________________________________________

Autor: Jan Dlouhý | sobota 28.1.2012 19:23 | karma článku: 17,69 | přečteno: 1172x
  • Další články autora

Jan Dlouhý

naučte se utíkat

Metro bylo poloprázdný a naproti seděl hodně divný chlap. Kymácel se a něco si mrmlal pro sebe. „Není to náhodou takovej ten pošuk?“ zeptal se mě syn. „Není,“ uklidňuju jeho i sebe, ale nepříjemný pocit se rozlézal po celém těle.

10.6.2017 v 21:21 | Karma: 28,45 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

jako magor aneb to já v tvým věku

„Čemu se tlemíš!?“ konsternovaně pozoruju svého dvanáctiletého syna. Celý se zalyká, koulej se mu slzy po tváři a sotva popadá dech. Koukne na mě a začne se smát ještě víc. Jako magor. „Vraťte mi syna,“ protáčím panenky k nebi.

27.5.2017 v 21:21 | Karma: 29,62 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

dejme jim to najevo

„Splnila jsem mu všechno. Všechno! A von? Ani neřek, že mě má rád, že prej to je přece jasňačka. Ani kytku mi nekoupil, neobjal mě, nepřekvapil. Dyť von mi ani k vánocům nedal dárek. Jen peníze do obálky ať si koupím něco sama!“

13.5.2017 v 21:21 | Karma: 32,59 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

udělat si radost dámou nebo udělat radost dámě?

Seděla o stoleček dál. Před sebou právě zalitou kávu, nohu přes nohu, a v ruce cigaretu na špičce, se kterou si dlouze hrála než si ji zapálila. Všimla si, že ji delší dobu pozorujuju. Pokývla hlavou na pozdrav a usmála se na mě.

6.5.2017 v 21:21 | Karma: 31,10 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Dlouhý

radši vztyčený prostředníček než němá ignorace pozdravu

„Jak že? Ani slušné pozdravení, jak stav můj, i jméno mé si vyžadují, nedovedeš dát? Ty věru nevíš čeho slušný mrav si žádá? Tedy ztrestám tě!“ Tak tahle replika z Hurvínka mi naskakuje vždy, pokud mi kdokoli neodpoví na pozdrav.

15.4.2017 v 21:21 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3178x
představte si fotograii, na které je kolotoč.. takový ze starých časů, se zdobenou stříškou, velkými koni, draky a tak, sedí na nich lidé a točí se a záběr je zastaví v pohybu a jsou z nich rozmazané barevné šmouhy.. stojím před kolotočem, zády k němu (černobíle), ne příliš daleko, můžu se kdykoliv otočit, splynout s vířícími barvami, ale dost daleko na to, aby mě ta neosobní rychlost nepohltila.. prý mám na výběr.. říkala to Virginie ;)

dlouhy.jan@email.cz