Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věra Jourová : EU chce bojovat s dezinformacemi

Česká eurokomisařka Věra Jourová představila nedávno plán na boj proti dezinformacím přímo na úrovni EU. Plán zahrnuje mimo jiné i závazná pravidla pro odstraňování dezinformací.

Věra Jourová, česká eurokomisařka a místopředsedkyně Evropské komise, představila návrh pravidel pro odstraňování dezinformací. Komise chce proto mimo jiné změnit přístup k sociálním sítím a dalším internetovým platformám, které až dosud pouze na základě dobrovolného kodexu monitorují a odstraňují příspěvky šířící nepravdivé informace. Komise chystá pravidla, která dají úřadům do rukou možnost nařídit smazání některých příspěvků, pokud k němu sítě nepřistoupí samy. Regulátoři v jednotlivých státech budou mít v koordinaci s určeným evropským úřadem možnost postihovat nedostatky. Konkrétní podmínky má obsahovat norma o digitálních službách, kterou chce Komise navrhnout ještě v prosinci.

Jourová zdůvodňovala přísnější opatření proti dezinformacím: Současná covidová pandemie podle Bruselu odhalila zranitelnost EU v digitálním prostoru, kde se šíří množství dezinformací spojených s nemocí či vakcínami. Podle unijní diplomacie zároveň mnoho manipulativních příspěvků, často vytvořených v Rusku či v Číně, usiluje o ovlivnění voleb v evropských zemích či o nabourávání demokracie.

Covidová pandemie je tak jedním z důvodů boje proti dezinformacím a EU se dále obává o osud demokracie v EU, protože Rusko a Čína naši demokracii „nabourávají“. Vždy jsem se domníval a domnívám se i nadále, že demokracie je v souladu s okřídleným výrokem Winstona Churchilla: V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli.

EU se dnes pokouší bojovat s dezinformacemi „po úřednicku“. Příklad si bere zřejmě z twitteru, který zejména během volební kampaně v USA před prezidentskými volbami velmi „aktivně“ označoval tweety Donalda Trumpa poznámkou, že nejsou „podložené“. A přesně o tom napsal parádní úvodník Aston pod titulkem Dezinformátor Václav Klaus. Ostře kritizuje údajné šíření dezinformací Václavem Klausem, což proběhlo na oficiálním webu MZ ČR. A doplňuje: Upozornil mě čtenář pan F.M.:

Rubriku dezinformace na MZČR jsem četl a co mě ohromilo ještě víc, bylo uvedení prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., ředitele Centra očkování a cestovní medicíny taktéž jako osoby propagující dezinformace. I on se vyjádřil ohledně plošných opatření, řekl, že místo těch plošných by měla být ta cílená na rizikovou skupinu. Je to odborník, a je nehoráznost že je pro svůj názor uveden jako dezinformátor. To by tam měl být spíš uveden prof. Flegr, který prorokoval desetitisíce mrtvých v ulicích ...

Výše uvedený konkrétní případ jen dokresluje, co může znamenat „boj s dezinformacemi“. Může to být totiž docela obyčejná manipulace veřejným míněním posvěcená „nejvyššími místy“.

Tolik o dezinformaci. Nyní se obraťme ke „konspiracím“. Nemám tím na mysli úvahy o tom, zda nás navštívili, navštěvují nebo navštíví mimozemšťané. Ani teorie o tom, že „očkování proti covidu má sloužit k čipování občanů“. To první může být nakonec i pravda, to druhé spíše hraničí s evidentní pitomostí. Mám na mysli například konspirační teorii amerických médií a politiků Demokratické strany, že Donald Trump vyhrál volby v roce 2016 díky podpoře Ruska. Dosluhující tehdejší prezident Barack Obama rozjel velkou akci, v níž pak pokračoval Kongres USA tím, že vytvořil tak zvanou Muellerovu komisi, která měla prozkoumat spojení Trumpa s Ruskem. Trump označoval toto vyšetřování za hon na čarodějnice a dvouletá aktivita komise nic na Trumpa nenašla. Pár osob bylo postaveno před soud za lhaní, u někoho zjistila komise podvody v podnikání, nicméně žádnou spolupráci Trumpa s Ruskem nepotvrdila. Trumpovo vyšetřování zabralo dva roky jeho mandátu, a nakonec stejně vedlo k tomu, že ho Demokratická strana chtěla zbavit úřadu procesem impeachmentu, čemuž zabránil republikány ovládaný senát. Na tomto příkladu je patrné, že „konspirační teorie“ mohou být a také jsou politickou zbraní. Konspirační teorie používají dezinformace, a nakonec se z nich může stát to, co otravuje mediální prostředí – systematická propaganda.

Propaganda totiž vůbec není jenom výsadou diktátorů. V USA došlo k tomu, že se proti Trumpovi spojila většina médií. Média systematicky popisovala Trumpa jako ničitele americké demokracie, psala o tom, že by další pobyt Trumpa v úřadu prezidenta USA americkou demokracii zničil. Byli jsme v podstatě každodenními svědky toho, jak propaganda amerických médií působila jednak v USA, jednak v Evropě i u nás. V této souvislosti musím ocenit nynějšího zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského. Ten se snažil přinášet i docela objektivní zprávy o situaci v USA.

Dezinformace je tak běžný prostředek politiky. Jde o takový pohled na realitu, která zamlčí podstatná fakta a snaží se „myslet“ za příjemce informace, tj. za nás, posluchače. Typickou dezinformací je tvrzení, že USA jsou nejhorším státem s pandemií covidu a že za to může Trump. Není to pravda a na jediném příkladu to lze dokladovat. V Česku bylo s covidem v nemocnicích až 8500 osob, což po přepočtu na velikost USA co do počtu obyvatel dělá až 300000 osob hospitalizovaných. V USA je v současnosti hospitalizováno asi sto tisíc osob, tj. třikrát méně, což odpovídá počtu hospitalizovaných u nás na úrovni cca 3000 osob. Další typickou dezinformací jsou čísla „pozitivních“ a jejich záměna s počtem „nemocných“ a následně „uzdravených“.

Konspirace je, jak ukázal příklad americké politiky posledních čtyř let, také běžnou součástí politiky i v demokratických státech. Dokonce si troufám tvrdit, že většina politických programů a prohlášení je jistou formou konspirace. Ve skutečnosti jde o způsob využívání informací, resp. dezinformací a jejich vyhodnocení tak, aby bylo poukázáno na to, s čím chce politik nebo strana „bojovat“.

Propaganda je pak využívání dezinformací k podpoře konspiračních teorií tím, že upevňuje názor přesvědčených a působí na pochybovačné tak, aby změnili názor. Pokud jsou média v rukách státu, je to státní propaganda, pokud média uzavřou kartelovou dohodu jako v USA, jde o propagandu vlastníků médií. Typickým příkladem je vyhlášení vítěze amerických voleb médii, která před tím uzavřela dohodu proti stávajícímu prezidentovi.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Bartoň | pondělí 7.12.2020 8:00 | karma článku: 39,54 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina: Obrat v rétorice prezidenta Pavla?

Musím se vrátit k týden starému prohlášení prezidenta Petra Pavla o vývoji války na Ukrajině pro televizi Sky News. Je to „obrat“ v názorech nebo jen úlitba posluchačům této televize?

20.5.2024 v 11:01 | Karma: 29,33 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,55 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,65 | Přečteno: 446x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,67 | Přečteno: 4848x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2659
  • Celková karma 31,70
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články