Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČT: Místo aféry GŘ Dvořáka vyrobena aféra Lipovská

Je pozoruhodné, jaký majstrštyk předvedla ČT v případě posledního jednání Rady ČT. Na něm se probíral střet zájmů generální ředitele ČT a do budovy se dostavili dva pánové.

ČT předvedla v pořadu Události opravdu „skvělou práci“ na obranu svého generální ředitele. Jednala totiž Rada ČT a na ní se probíral střet zájmů generálního ředitele, s nímž přišla členka Rady Hana Lipovská. Nejde mi o to, zda střet zájmů nastal či nenastal, o tom si může čtenář udělat vlastní úsudek. Na obranu ředitele vystoupil do médií člen rady Zdeněk Šarapatka. Podle něj jde o „vykonstruovaný případ“, kde jde o „směšnou částku 100000 Kč“. Možná ano. ČT však dostála svému profilu „objektivního média“ a z události jednání Rady zmínila jiný problém.  Spolu s členkou Rady Lipovskou totiž dorazili „dva pánové“, z nichž se vyklubali ochránci Lipovské, která požádala policii o ochranu.

Události dne 8.4.2021 pak přinesly poměrně dlouhý příspěvek na toto téma - Jednání Rady ČT Senátní komise pro sdělovací prostředky vyzvala policejního prezidenta, aby prošetřil vstup členů sboru na půdu ČT při včerejším jednání její Rady. O tom, že Lipovská obvinila generálního ředitele ČT ze střetu zájmů v něm nepadlo ani slovo. Hlavním tématem byl vstup dvou policistů – ochranky Lipovské – do budovy ČT. V televizním šotu zaznělo, že „obvyklý“ postup je ten, že ostraha objektu je předem informována, že přijdou policisté. Závěrem bylo uvedeno, že Lipovská se mohla dopustit jakéhosi „přestupku“.

Nyní je na místě uvést téma, s nímž Lipovská vystoupila na jednání Rady ČT. Členka Rady České televize (ČT) Hana Lipovská se ve středu postarala o rozruch na jednání Rady. Po zahájení, na nějž se dostavila s údajně přidělenou policejní ochrankou, uvedla, že generální ředitel ČT Petr Dvořák se nachází v těžkém konfliktu a střetu zájmu kvůli jeho dlouholeté majetkové účasti a spoluvlastnictví počítačové firmy Gopas. Podle ní tím porušuje zákon o České televizi a zákon o střetu zájmů. Rada ČT uložila Dvořákovi, aby možný střet zájmů vysvětlil.

O tom ale ČT v Událostech neřekla vůbec nic. Věnovala ale desítky vteřin svého drahocenného a námi placeného času podezření, že Lipovská spáchala jakýsi „přestupek“. Považuji to za majstrštyk z dílny propagandy ČT, na němž se podílejí známí to „borci“ moderující o průběhu různých kauz končících u soudu. Samozřejmě, někdo ale musel vydat pokyn, aby se v Událostech nehovořilo o tématu sdělení Lipovské, ale o tom, zda její policejní doprovod nezpůsobil „újmu“ na právech ČT. Argument, že přítomnost policistů v budově ČT je ohrožením nezávislosti veřejnoprávní televize, je doslova „skvostem“ v dílny propagandistů ČT.

Faktem je ale například i to, co musí konstatovat každý pravidelný divák Událostí. S nástupem nových členů do Rady ČT se ve zpravodajských pořadech objevuje násobně více zpráv o postoji SPD, strany, kterou ČT více méně ignorovala. To byl jeden z požadavků nových členů Rady, aby všechny politické strany zastoupené v poslanecké sněmovně, měly spravedlivější přístup do zpravodajství a publicistiky. Nicméně, na propagandistickém směru publicistiky ČT to nezměnilo vůbec nic, jak dokládá neustálý boj Nory Fridrichové proti ruské vakcíně Sputnik V. Dokonce už i zpravodaj ČT Lukáš Dolanský dostal za úkol prezentovat „skvělé zítřky očkování“ v EU, když uvedl tabulku, v níž USA a Velká Británie jsou k dnešnímu dni v čele proočkovanosti (kolem 50% populace) zatímco EU s 13 % je výrazně pozadu. EU má dostat do konce června 360 milionů dávek. Slibů už bylo vícero a zatím jsou dodávky téměř o polovinu menší. 

A propos – do nemilosti ČT již upadá i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Oznámil objednávku milionu vakcín z Ruska a média mu to „vrací“ tím, že pomáhá svým známým k postavení a dokonce citují, co měl údajně komu říci. Jak se to média doví? Kdo ví. Odvádění pozornosti od merita problému k záležitostem podružným či malicherným je dlouhodobým pracovním postupem nejen českého veřejnoprávního média.  

Autor: Jan Bartoň | neděle 11.4.2021 9:00 | karma článku: 42,59 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Foltýn nebude cenzurovat

Nová postava boje proti tak zvaným dezinformacím Otakar Foltýn se ujala na půl roku své zkušební doby. Poté se prý ukáže, zda bude jeho služeb zapotřebí či nikoliv. Tak, jak to Foltýn rozjel, nebude.

2.7.2024 v 9:00 | Karma: 30,18 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Le Penová vyhrála první kolo voleb

Národní sdružení Marine Le Penové zvítězilo v prvním kole voleb do Národního shromáždění Francie. Vládní koalice prezidenta Emmanuela Macrona skončila až třetí za sjednocenou levicí.

1.7.2024 v 11:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden je katastrofa a Trump lže

Titulek shrnuje názory komentátorů televizního duelu Joea Bidena a Donalda Trumpa, kteří sice fandí Bidenovi, ale současně nemohou popřít, že jeho zdravotní stav je pro další výkon funkce prezidenta alarmující.

29.6.2024 v 0:00 | Karma: 28,76 | Přečteno: 730x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Jak dostat „budíka“? Snadno a rychle na kardiologii!

Jsem ve věku, kdy se už hlásí všelijaké zdravotní potíže. Po absolvování holtera- tj. celodenního nošení EKG – bylo jasné, že mne čeká „budík“.

27.6.2024 v 8:00 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Věda

Jan Bartoň

ODS:Jan Zahradil – sám voják v poli ?

Jan Zahradil se po volbách do europarlamentu vyjádřil již několikrát proti dalšímu angažmá ODS v koalici SPOLU. Říká, že není sám, jen reprezentuje „mlčící členy ODS“.

20.6.2024 v 8:00 | Karma: 26,54 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Rok podle NCOZ: Šíří se u nás ruské narativy, pro migranty jsme tranzitní země

3. července 2024  6:32

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vloni zahájila 59 trestních stíhání a obvinila...

Nebylo moudré předtím cestovat kolem světa, odůvodnil Biden svůj výkon v debatě

3. července 2024  6:22

Americký prezident Joe Biden připustil, že jeho výkon v předvolební debatě s Donaldem Trumpem nebyl...

Vláda projedná změny příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením

3. července 2024  5:10

Změny příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením projedná vláda. Novela zákona o zaměstnanosti by...

Část financí z Ukrajiny může pocházet z organizovaného zločinu, říká šéf NCOZ

3. července 2024

Premium Už téměř šest let vede nejdůležitější policejní útvar v Česku – Národní centrálu proti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2674
  • Celková karma 30,15
  • Průměrná čtenost 2017x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články