Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Seznamte se s brutálními zabijáky koncentrace, kteří oblbnou mozek více než marihuana

Koncentrace je pro mozek energeticky pěkně náročná, proto se velmi rád nechá vyrušit či přeskakuje z jedné aktivity na druhou. Je to takový neposeda. Navíc je chorobně zvědavý. Tato vlastnost nám však velmi škodí.

Mozek se tak rád chytne hozené udičky v podobě soc. sítí, psaní zpráv na WhatsAppu, scrollování na našich oblíbených stránkách, zaposlouchá se do rozhovoru kolegů, ztratí se ve vlastním rozsáhlém vnitřním monologu atd. atd. Nechá se jednoduše a velmi rád rozptýlit. Tohle ale můžeme ošéfovat a rozhodně se to vyplatí. Mozek má už takhle hodně práce s tím, aby řadu rušičů dostal jen do našeho podvědomí a ne do vědomí – ať už je to hluk z ulice, zvuk tiskárny, zpěv ptáků, vnímání toho, že máme příliš upnutý pásek či židle je nepříjemně studená nebo tvrdá. Je toho mraky, co musí vytěsnit, abychom se mohli alespoň trochu soustředit. 

Jak nás ovlivňují rušiče, zkoumala Londýnská univerzita. Probandy rozdělili do skupin a zadali jim úkoly. Skupina A je prováděla bez vyrušení. Skupina B dostala během práce několikrát email, který si měli účastníci přečíst a pak se k rozdělaným úkolům vrátit. No a výsledek? Skupina A měla úlohy splněné v průměru o 50% dříve než skupina B. 50% To už je sakra velké číslo. Představte si, kdybyste si zařídili hodinu nerušené práce, pak byste v těchto 60 minutách dosáhli  až 200% Vaší standardní výkonnosti. Dalším závěrem této studie byla o 50% větší chybovost u skupiny B. Tedy o 50% nižší kvalita práce. 

Na závěr Vás pobavím  – ještě byla určena skupina C. Tu tvořily osoby, které musely před zahájením úkolů kouřit marihuanu. Teď už je to asi napínavější, že? Tihle céčkaři dopadli hůře než skupina A - to bychom asi i tak čekali, ale byli dokonce o kapku lepší než skupina B!! To je síla, co? Takže rušiče mají na rychlost o kvalitu naší produktivity horší vliv než marihuanou omámený mozek. No, někomu se teď možná rozzářila očička a má jasno v tom, jak svou práci zrychlit i zefektivnit.

Zbytek by se ale měl pořádně zamyslet nad standardním průběhem jeho pracovní doby. Komu a čemu dovolí mu sebrat jeho pozornost i snížit efektivitu i kvalitu práce.

Zvukovým signálů příchozích zpráv, ať už pípnutí emailu, či např. vibraci telefonu, se podívali zoubek mimo jiné i vědci z Floridské státní univerzity ve své studii z roku 2015 či tým psychologů na Michiganské státní univerzitě. Vědci zjistili, že když se nám rozezní telefon ať už ve formě hovoru nebo zprávy, výrazně nás to rozptyluje, a to i když ho ignorujeme. (My ano ale mozek rozhodně ne.) Výzkumníci zavolali nebo poslali SMS vysokoškolákům uprostřed úkolu, aniž by studenti na příchozí zprávy a hovory měli jakkoliv reagovat. Prostě jen slyšeli vyzvánění a vibraci. No  a zjistili, že studenti udělali o 25 % více chyb, než když měli telefon zcela vypnutý.  Některé studie hovoří až o 50%!

Teď si vezměte, kolik pípnutí vyprodukují Vaše chytré hodiny a jiné přístroje denního použití – ať už máte zvednout zadek a začít se hýbat, nebo Vám přišla informace o aktuálním stavu konta či email do schránky nebo Vám zavibruje zpráva. 

Byť Vám vědomě ignorované pípnutí, vibrování nebo zvonění přijde jako banalita, jsou to ti nejkrutější zabijáci Vaší koncentrace s brutálními dopady na kvalitu Vaší práce.

Proč tomu tak je? Už ze zmíněného principu zajistit nám přežití, má mozek tendenci ihned reagovat na veškeré podněty. Mozek dostane zvukový signál a už je ve střehu. Co kdyby! I když cinknutí zprávy ignorujete a pracujete dál – mozek už si tam na pozadí frčí své hororové scénáře – Co když je to šéf, co když se něco děje doma, co když mi volá důležitý klient...

Jen díky rychlým reakcím jsme v minulosti přežili. Koho mozek nereagoval na šustění trávy, prasknutí větvičky, toho sežral šavlozubý tygr či jiný tenkrát žijící predátor. Mozek to má historicky zakódováno. Dnes už je tenhle návyk či pud spíše kontraproduktivní.

Můj vzkaz pro Vás: ZAŘIĎ, AŤ TI V PRÁCI ALESPOŇ 2X 60 MIN DENNĚ NIC NEPÍPÁ, NEZVONÍ ANI NEVIBRUJE A NIKDO TI NELEZE DO KANCLU. ZÍSKÁŠ TÍM AŽ HODINU DENNĚ NAVÍC.

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 31.8.2023 6:59 | karma článku: 35,10 | přečteno: 5240x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,67
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik