Přijďte na 5 min do mé kanceláře.

Chcete-li u svých podřízených či kolegů vyvolat infarktové stavy, obdobné věty budou zaručeně efektivní. Jde o přirozenou reakci našeho mozku, který je ztracen. Nemá nad danou situací vůbec kontrolu.

Neví, co se bude dít, co mu chcete. Začne se tedy automaticky chovat, jako by dotyčnému šlo o život. Nastaví maximální pohotovostní režim. Obdobně reaguje vždy, když nemá vliv na to, co má přijít, a sice na fyzické i psychické úrovni.

Tělo se připraví k reakci utéct, ztuhnout nebo zaútočit. Krev je poslána do svalů, které se napnou, dojde k zvýšení tepu, protože srdce musí sakra makat, aby rychle nahnalo krev správným směrem, začnou se potit ruce, svírat žaludek, vyschne v krku, dýchání probíhá v horní části hrudníku, zrychleně a pouze povrchně atd.

Co se týče psychiky – člověk se cítí v ohrožení, zavalí ho pocity strachu, nebo vzteku, napadají ho šílené scénáře, co asi mu chcete v té kanceláři říct, když jste mu to nemohl/a říci rovnou a před všemi. Co pokazil? Byla v posledním projektu nějaká nesrovnalost? Nebyl výsledek moc dobrý? Nepracoval tak, jak se od něj očekávalo? Nemá dost přesčasů? Bude se propouštět?

Pokud jsme v permanentním stresu, brzy pocítíme neblahé účinky kortizolu – zvýšený krevní tlak, sklon k agresi, pokles libida, empatie, nesoustředěnost, podrážděnost. Kortizol razantním způsobem ovlivňuje i náš imunitní systém.

Ať už jde o porady, důležitý rozhovor doma i v práci – vždy svůj protějšek informujte o tom, co přijde, jaké téma s ním chcete řešit a proč. Je to férové i vůči druhé straně, která si dané téma může alespoň trochu promyslet. Každopádně jeho mozek tím podstatně uklidníte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 9.1.2019 6:13 | karma článku: 16,40 | přečteno: 881x