Opakuj a nezapomeneš...

Opakovat musíme všichni dokola – nejen u cizích jazyků. To je holt základní předpoklad k tomu, aby se nám získané informace kvalitně uložily do dlouhodobé paměti.

A kdy je nejlepší opakovat? Pokud chodíte na kurz, ideální pro studenty je na začátku či na konci hodiny projet slovní zásobu a fráze z minulé lekce. Ale i Vy sami si můžete cestou domů po kurzu v hlavě rychle projít a shrnout obsah a nové poznatky z Vaší lekce.
Zamyslete se v autobuse nad nově probranou gramatikou, zkuste si vytvořit pár větiček s daným jevem. Že si na něco nemůžete zcela vzpomenout?
Nebojte se sáhnout po sešitu a zápisky si přečíst. Každý z těchto kroků Vám pomůže danou látku pochopit a „uložit“ alespoň pár nových slovíček.
Ať již sami či s lektorem – vždy je dobré si po cca 3 - 4 lekcích z učebnice udělat větší a komplexnější opakování gramatiky i slovíček a frází, protože už se asi každému z nás stalo, že danou věc v pohodě chápal a ovládal v době, kdy byla ve výuce aktuálně probírána a řádně procvičována. 
Pak ale přišly nové věci, nová pravidla, nová slovíčka a starší jsme trochu šoupli na zadní pozici, znalosti se prostě pomaličku začaly vykuřovat...
Proto pro Vás opakování slouží jako velice důležitá zpětná vazba, jak jsme danou látku pochopili, naučili se poznatky prakticky používat, zapamatovali jste si slovní zásoby daných lekcí a samozřejmě také zda a do jaké míry je umíte i aktivně použít. 
Výborně zde sami můžete objevit nedostatky a mezery a intenzivněji se doma /v hodinách soustředit na jejich postupné odstranění.
Takže: opakovat, opakovat, opakovat!! 

Např. pokud máme pár „ošklivých“ slovíček, které si né a né zapamatovat – označte si je barevně v učebnici, napište si je několikrát na papír, opakujte je častěji než ostatní slovíčka či vazby.
Po vynechání několika lekcí po sobě, zatímco ostatní spolužáci pokračují dál. Začneme „nestíhat“ a přestane nás to bavit. Tomuto můžeme systémově zabránit tím, že si vždy (při každičké vynechané lekci) vyžádáme od spolužáků nebo od lektora přehled látky a doučíme se ji.
Někteří jsou demotivování z chyb, kterých se dopouští, ale: Kdo ne? Nebuďte perfekcionalisti, za chybky Vám přece nikdo hlavu trhat nebude. 
A jak na to, když se nám doma nechce do učení? Zná to jistě každý z nás – jakákoliv aktivita vč. neoblíbených domácích prací je lepší než učení… Rada je jednoduchá: prostě se začnete učit. Na začátku nejlépe něco, co děláte rádi – uvidíte jde o to udělat 1. krok a pak už to učení půjde samo.

Autor: Irena Houdková | pondělí 5.1.2015 10:10 | karma článku: 12,71 | přečteno: 608x