Jak na černé brýle.

Určitě jste zažili stavy, ve kterých vidíte všechno černě. Napadaly vás hororové představy, jak se daná situace může zvrtnout, co vše rozhodně nedopadne a své černé představy jste hravě vyhnali do nereálného extrému.

V těchto chvílích má nad vámi naprostou kontrolu amygdala – prastará část mozku, která nám dříve pomáhala velice rychle, automaticky reagovat, když se k nám blížil mamut nebo šavlozubý tygr, a sice – utéct nebo zaútočit.

Nyní už víme, jak tuto malou ale účinnou a mocnou mršku ve tvaru mandle utišit a předat moc racionálnímu uvažování, které spolu s dalšími pro člověka typickými funkcemi, jako je schopnost empatie, práce se strachy, sebeuvědomění atd., sídlí v prefrontálním kortexu. Tedy cca za naším čelem.

  1. Jednou větou si shrňte podstatu problému. Dále se soustřeďte se na to, jakou hlavní emoci ve vás dané situace vyvolává, a emoci krátce pojmenujte. Např.: Mám strach, že se ztrapním před zástupci z mateřské firmy – úzkost.

Už tím, že musíte začít více uvažovat, hledat slova a soustředit se na své pocity, eliminujete vliv amygdaly na vaše vnímání dané situace. To je první krok, který vás vysvobodí od nástupu negativních emocí.

Pokud jde o silnější emoce, nasadíme jiný účinnější postup.

  1. Změňte svůj pohled na situaci a své očekávání.

Např. pokud vás čeká důležitá prezentace před týmem kolegů a vy se rozhodně necítíte jako dobrý speaker – podívejte se na nadcházející situaci, např. jako na další přínosnou příležitost, jak procvičit své řečnické a prezentační dovednosti. Poté zrekapitulujte, co se vám podařilo, na co jste hrdý a kde vidíte potenciál ke změně.

Pokud očekáváte, že svým výstupem přesvědčíte kolegy, aby se přiklonili k vašemu návrhu řešení, změňte své očekávání např. na dosažení srozumitelnosti pro všechny zúčastněné - svou prezentaci odříkáte jasně, stručně a pochopitelně, nebudete zabředávat do zbytečných detailů, použijete jazyk blízký jazyku posluchačů.

  1. Pohrajte si a zapojte fantazii, odlehčete situaci – jestliže vás při pohledu na 3 přítomné nejvyšší manažery z mateřské firmy zachvátí panika – představte si třeba, že všichni ležíte v ručníku v sauně a nezávazně klábosíte o řešeném tématu nebo si vyfantazírujte, že sedí ne na konferenční židli ale na WC s kalhotama dole – osvědčená a často doporučovaná metoda.
  2. Vysvětlete si, co se s vámi děje a proč. Když sami sobě objasníte pravý důvod svého černého vidění či negativních emocí a popíšete si, co přesně to s vámi dělá, získáte nad danou situací určitou „kontrolu“, snížíte pocit nejistoty a zklidníte emoce.

Cest, jak ovládat „pradávnou mandli“ je mnoho. Dále k nim patří meditace, techniky mindfulness, koncentrace na vlastní dech, správný postoj těla atd. Vyzkoušejte je a najděte si „ty své“, které vám pomáhají.

 

Autor: Irena Houdková | středa 31.10.2018 7:23 | karma článku: 5,79 | přečteno: 194x