Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

5 tipů, jak zatočit s prokrastinací

Jste na sebe naštvaní, že nejste schopni dotahovat rozdělané úkoly a přes veškerou snahu nad Vámi vítězí prokrastinace na plné čáře? Poslechněte si mých 5 tipů a dejte jí řádně na frak, ať už Vám nežere čas a komplikuje život.

Nebudu Vás okrádat o drahocenný čas a půjdu rovnou na 5 doporučení, jak zatočit s věčným odsouváním a nedotahovaním důležitých úkolů. Závěrem se dozvíte, jak nad prokrastionací vyzrál sám Viktor Hugo.

1. Když to nejde po dobrém, zkuste to se sebou po zlém. Zaveďte si speciální prokastinační kasičku a za každé odsunutí do ní dejte např. 200 Kč. Základem je ale nepodvádět sám sebe. :) Čím vyšší suma a čím víc to bude bolet, tím spíše se k tomu dokopete a nebudete odsouvat. 

2. No a když už jsme u těch trestů,  využijte sílu vizualizace. Barvitě si představte, co se stane, když budete určité aktivity či rozhodnutí zase odkládat. Odpovězte si na otázky:

Jaké dopady to bude mít na mě, na mou náladu, spokojenost?

Jak se to odrazí v práci?

Jak to pocítí má rodina?

Jaký vliv to bude mít na můj spánek a zdraví?

Jakou cenu budu muset zaplatit za to, že to dneska odsunu? 

Co mi to způsobí zítra, za týden, za měsíc? 

Co získám tím, když se do toho dneska pustím?

Jak se budu cítit, když to konečně dotáhnu?

Přehrajte si dopady i benefity před svým vnitřním zrakem. Prožijte je i na emoční úrovni.

3. Zaveďte pevný režim dne, týdne, kdy se určité aktivity stále opakují v konkrétní den a čas. Z aktivit, které Vás nebaví udělejte zvyk, např. věnujte se např. fakturaci vždy 2 hodiny v pátek a vyfakturujte celý týden, je lepší než se s tím zabývat několikrát v týdnu. Je to hrozně fajn pocit, když týden uzavřete tím, že odbouchnete nejméně oblíbené úkoly a pak hurá na víkend! Opět je třeba si stanovit pevný den i čas a délku a vše zanést do diáře.

4. Pokud Vás daná aktivita nebaví a nevidíte v ní smysl, a přesto ji udělat musíte, je třeba se na ni podívat pozitivní optikou a najít si tam ten svůj smysl – i kdyby to bylo jen - konečně budu mít od šéfa klid. Dodělám to, tenhle opruz a pak se a  se budu moci věnovat něčemu jinému. Odbouchnu to a můžu na tenis. Nasaďte růžové brýle a najděte si pozitivní důvod, proč to udělat.

NAJDI SI SMYSL TAM, KDE HO NEVIDÍŠ
 

5. Zahoďte touhu po perfekcionismu, protože pro perfekcionisty jejich výkon stejně nikdy nebude perfektní. Vždycky tam bude myšlenka typu – ještě jsem to mohl zvládnout lépe, je to ok, ale…. Snažte se vědomě spokojit jen např. s 80 % či 90 % Vašeho běžného výkonu. Zkoušejte laťku snižovat postupně a nejdřív u méně podstatných věcí. Uvidíte, že  stanovená laťka je jen a jen ve Vaší hlavě. Okolí si s největší pravděpodobností ani nevšimne, že se něco změnilo. Oproti standardu budete mít v práci pořád navrch. Získáte čas a snížíte vnitřní pres. 

Zároveň vyhoďte ze svého slovníku slůvko ALE a KDYBYCH. Sami sebe tím vnitřně užíráte – kdybych měl víc času, ještě bych… S výsledkem mé práce jsem celkem spokojený, ale… Prostě NE!!! Oslavujte, že jste práci odevzdali a ještě více se vnitřně chvalte za to, že jste dostali pod kontrolu svou potřebu mít to na 120 %, ale spokojili jste se i se 100 %. Nesmírně se Vám uleví.

Nad prokrastinací krásně vyzrál sám velký Viktor Hugo při psaní svého nejslavnějšího románu – Zvoník od Matky boží. Jelikož byl také normální smrtelník jako my všichni, odkládal práci na románu na neurčito astal se nejprve obětí prokrastinace. Tedy místo psaní dělal vše možné i nemožné. Pak ale od svého nakladatele dostal nůž na krk v podobě vražedného deadline – na psaní dostal 6 měsíců. Hugo na sebe byl pořádně tvrdý, říká se, že až na základní oblečení nechal vše odstranit a zamknout mimo svůj dosah.  Aby nikam nechodil a nic ho nerozptylovalo, prostě zůstal doma a psal a psal. No a výsledek? Jeho dílo spatřilo světlo světa ještě zhruba 2 týdny před zadaným termínem.Čím se od něj můžete inspirovat? :) :)

Závěrem je ale třeba i říci, že vědomé odsunutí je občas OK. Není od věci si tu a tam po řádném zvážení rozhodnout prokrastinovat aříci si, NO A CO? Zítra je taky den. Prostě jen akceptujte, že to daný den nedáte. Nestresujte se tím, nic si nevyčítejte. Nejste stroje. Tohle jednání ale nesmí být pravidlem, jen vědomou výjimkou.

Stručně a jasně: zaveď do svého harmonogramu řád a rutinu, nasaď si růžové brýle a hledej smysl tam, kde ho nevnímáš, netrýzni se nenaplnitelnou touhou po perfekcionismu, jinak budeš polapen ve spirále věčné nespokojensoti a nestíhání.

Autor: Irena Houdková | středa 21.6.2023 6:47 | karma článku: 6,78 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 363x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Pronájem bytu 2+1
Pronájem bytu 2+1

Za Bažantnicí, Děčín - Děčín VI-Letná
12 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,67
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik