Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpřísňujeme pravidla pro hlavní stranu blogů

Základním mottem blogů iDNES.cz zní: každý může psát, o čem se mu zlíbí a jak se mu zlíbí. Nicméně jen v případě, že respektuje pravidla hry.

A ta někteří blogeři nerespektují. Možná proto, že nechtějí, možná proto, že je jen neznají. Ať tak nebo onak, výsledek je, že se na hlavní straně blogu objevují články, které se do značné míry nebo zcela míjí se základními principy novinářské etiky. Proto jsme nyní v tom smyslu upravili Kodex blogera a ano, budeme přísnější. 

Kodex blogera platný od 1.12.2015

Víme, že blogeři vesměs nejsou profesionální novináři, pokud ale chtějí psát o závažných tématech, musí si nejzákladnější principy pro psaní článků osvojit. Autoři, kteří tyto principy nerespektují, pracují obvykle s nevěrohodnými nebo žádnými zdroji, oblíbeným zdrojem bývá i agentura JPP, tedy Jedna paní povídala, či hoax. Články v tom případě bývají pouhými koktejly pravd, polopravd a nepravd, z nichž jejich autoři konstruují a za fakta vydávají závěry, o nichž jsou skálopevně přesvědčeni. To ale pro seriózní článek nestačí. 

Podobné články se sice tváří jako takřka investigativní žurnalistika, přitom ale slouží spíše jako zbraň pro šíření té či oné doktríny. Metoda "jsem přesvědčen, že to tak je, tudíž to tak je" je ale u témat, která se přímo či nepřímo dotýkají konkrétních lidí, nepřípustná. 

Jak psát dobrý blog

Pokud někdo má za to, že přistání na Měsíci se ve skutečnosti odehrálo v hollywoodských ateliérech, nechť. Jestli je kdo přesvědčen, že dvojčata odpálili sami Američané, nebo že vlády celého světa v dokonalém utajení pouští na prostý lid z letadel chemikálie, aby byl lid poslušnější, co by ne. Legrace musí být. Jestli ale někdo vystupuje jako (obvykle poslední statečný a nezávislý) autor, který odhaluje věci, "o kterých mainstream mlčí", musí to dělat korektně.

A je přitom zcela a naprosto jedno, v čí prospěch či neprospěch bloger píše, koho nebo co kritizuje, či naopak obhajuje. Je zcela legitimní psát kriticky či naopak vstřícně vůči komukoli a čemukoli, pokud k tomu autor užívá korektní prostředky. 

Budeme proto striktně a uznáváme, přísněji než dosud, vyžadovat, aby články na hlavní straně blogu byly relevantně ozdrojované a byly prosty generalizujících odsudků, svatoválečnické rétoriky ap. 

"Cenzura!" ozvou se jistě mnozí. Kdo se ale podívá pozorně, najde na blogu ostře vyhraněné články vůči čemukoli a komukoli, stejně jako články obhajující či dokonce adorující. O cenzuře tedy těžko mluvit, jakkoli víme, že řada lidí je přesvědčena o tom, že blogy cenzurujeme, stejně jako řada jiných lidí je přesvědčena o tom, že dáváme prostor extrémistům, a používá všechny možné páky k tomu, aby dosáhla svého. Marně, nutno podotknout. 

Jak řečeno výše, naše filozofie je jednoduchá - piš o čemkoli a komkoli jakkoli, zachovávej u toho ale pravidla hry. Je jistě legitimní názor, že svoboda projevu je nedělitelná, a buď je, nebo není. Nic mezi. A stejně legitimní názor je, že svoboda projevu, pokud neobsahuje druhou stranu téže mince, tedy zodpovědnost, je pouhá parodie na svobodu projevu. My zastáváme ten druhý názor. S tím, že blogy jsou tu nejen pro blogery, ale také pro jejich čtenáře. Jaká bude úroveň blogů, taková bude i úroveň a očekávání čtenářů. Ti blogeři a čtenáři, jimž konvenují rychloobrátkové, nedůvěryhodné články (hlavně, že teče krev), si jistě najdou jiné pole působnosti. Na hlavní straně Blog iDNES.cz to ale nebude, jak ostatně někteří blogeři již z vlastní zkušenosti ví. 

Jan Dvořák, Tereza Janků, Tereza Boehmová, Petra Bangová

 

      

Autor: Blog Info | úterý 1.12.2015 15:54 | karma článku: 23,51 | přečteno: 2880x
  • Další články autora

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předaly ceny Bloger roku 2023

Co by to bylo za Blogera roku, kdyby nenásledoval blogerský večírek. Už podruhé v pražské restauraci Žebeerková Kozlovna, kam dorazily největší stálice naší blogerské scény.

17.6.2024 v 12:02 | Karma: 14,87 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Soutěž hlasujících: Komu přálo štěstí?

Bloger roku, to není jen soutěž autorů, ale i vás – čtenářů a hlasujících. Vítězové ankety jako každý rok vylosovali po třech jménech. Kdo se letos může těšit na knižní ceny od partnera ankety?

7.6.2024 v 9:44 | Karma: 6,34 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Pozvánka: Vyhlášení Blogera roku 2023

Anketa Bloger roku by bez něj nebyla úplná, stejně jako blog by nebyl tak docela úplný bez off-line mezilidských vztahů. Oč se jedná? Pochopitelně o tradiční vyhlašovací večírek!

4.6.2024 v 13:21 | Karma: 6,13 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Hotovo, dobojováno. Blogerem roku Šiša, vypravěčem roku David Vlk!

Letošní ročník Blogera roku je za námi. Své favority jste podporovali hlasováním v anketě a stejně jako loni to dopadlo nejtěsnějším rozdílem jednoho jediného hlasu. Kdo vyhrál ostatní ankety?

3.6.2024 v 12:01 | Karma: 28,84 | Přečteno: 3759x | Diskuse| Ostatní

Blog Info

Finále je tu. Hlasujte ve finále ankety Bloger roku 2023 a vyhrajte!

Nominační kolo skončilo, je tu ta nejdůležitější část ankety Bloger roku 2023. Kdo z nominovaných uspěje a odnese si tradiční sošku? Hlasujte pro své oblíbence a vyhrajte ceny od našeho partnera - nakladatelství ARGO!

20.5.2024 v 11:03 | Karma: 19,47 | Přečteno: 3870x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 765
  • Celková karma 14,76
  • Průměrná čtenost 7449x
Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Průměrný počet aktivních příjemců služby v EU podle čl. 24 odst. 2 nařízení 2022/2065/EU za období 1.7.2023 až 31.12.2023 činí 1942019.